Читај ми!

Zakon o zaštiti vrednosti borbe OVK ponovo bez podrške

Zbog nedostatka kvoruma, Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK opet nije dobio podršku poslanika kosovskog parlamenta.

Predsednica skupštine Vjosa Osmani potvrdila je da je samo 31 poslanik bio prisutan u sali prilikom glasanja i da nije bilo kvoruma za donošenje odluke, preneo je Kosovo onlajn pisanje lista Zeri.

Zakon, kojim se najpre definišu "vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova", među kojima i ta, da je"oružana borba naroda Kosova na čelu sa OVK, bila u cilju oslobođenja Kosova", kao i da predviđa obavezu javnih službenika i svih ostalih da te vrednosti poštuju pod pretnjom zakonskih sankcija, naišao je na brojne kritike.

Ambasadori SAD, Nemačke, Švajcarske, Kancelarija EU i OEBS, poručili su da se takvim zakonom kriminalizuje sloboda govora i krše prava građana, dok je iz Beograda stigla poruka da se kroz zakon vide namere Prištine uperene protiv Srba.

Od tada se nacrt više puta našao pred kosovskim poslanicima, ali nijednom nije bio obezbeđen kvorum za glasanje.

Postupak u vezi sa usvajanjem Zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK pokrenut je još 2018. godine od strane tadašnjeg predsednika parlamenta Kadrija Veseljija.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво