Читај ми!

Vučić: Najvažniji su program i ciljevi vlade

Predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je da SNS, ali i on lično, od vlade traži da se država, time i vlada, energičnije nego ikad pre suprotstavi organizovanom kriminalu i korupciji, da srpska ekonomija napreduje ogromnom brzinom, da Srbija sačuva samostalnost i nezavisnost i da ostane na evropskom putu.

"Najvažnije je bilo da se postave ciljevi vlade i da se ispuni još nekoliko uslova, kako bismo mogli da izmerimo rezultate rada vlade krajem 2021. godine, da vidimo ko je šta uspeo, ko nije, i da onda možemo da uvedemo dodatno promene, ako dobijemo poverenje naroda, i novu energiju u neku novu vladu 2022. godine", rekao je Vučić posle sednice Predsedništva SNS-a.

On je rekao da je stranka zahtevala da se država energičnije suprotstavi organizovanom kriminalu i korupciji, navodeći da će i on na tome insisitrati svakog dana.

"Boriću se da ljudi to primete i vide da Srbija ne sme i ne može da bude Kolumbija ili neka zemlja u okruženju, da ne smemo da budemo Srbija iz 2002. godine, kada su se događala  mafijaška ubistva svaki dan. Verujem da možemo da se vratimo u stanje pre godinu i po kada smo imali dva ubistva za godinu dana", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da dve odluke nisu donete, da se čekaju predstavnici SPS za njihove odluke za jedan resor i ministarstvo bez portfelja.

Naveo je da je tu bilo nekavih neslaganja unutar SNS-a oko potencijalnog imena jednog ministra bez portfelja i oko jednog ministarstva, odnosno kandidata iz SNS-a.

Rekao je da će premijerka sutra izaći sa tim imenom.

Vučić je, govoreći o novim ministarstvima, rekao da dijalog ne znači samo da se razgovara među partijama, već i sa civilnim sektorom i državnim institucijama.

"To je važno i lekovito za društvo i uveren sam da će doneti neku vrstu promene atmosfere i nečega novog", rekao je Vučić.

On je naveo i da je SNS tražio da srpska ekonomija mora da napreduje ogromnom brzinom i istakao da će kao predsednik prisustvovati sednici vlade na kojoj će se govoriti o BDP-u i na kojoj će podneti izveštaj vladi oko Kosova.

Istakao je i da će vlada morati da sačuva samostalnost i nezavisnost, da će morati da bude naglašena evropska perspektiva Srbije i evropski put, koji treba da znači ispunjavanje obaveza u skladu sa vrednostima EU, a ne da Srbiji bude nametnuto da radi ono što nijedna druga stranka ne bi.

Vučić je rekao i da će SNS podržati Ratka Dmitrovića kao kandidata za ministra iz SPAS-a.

"Nije bilo jednoglasno, želim uspeh novoj vladi"

U narednoj vladi ima dosta promena, ali će to biti i vlada kontinuiteta, primetio je Vučić i dodao da na sednici Predsedništva SNS-a predlog sastava nove vlade nije usvojen jednoglasno.

"Usvojen je ogromnom većinom, ali je bilo nesuglasica. Bila su dva glasa protiv i jedan uzdržan", rekao je Vučić novinarima.

Predsednik je poželeo uspeh novoj vladi, da se izbori sa svim izazovima, dodajući da će je hrabriti i braniti kada bude potrebe, a kritikovati kada zasluži, i to sve članove, bez obriza na članstvo u stranci.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što će procenat žena u Vladi Srbije biti iznad evropskog proseka koji je 25-26 odsto – 47,8 ili 50 odsto.

"Ja nisam neko ko podilazi ‘ključ varijantama’, da neko bude ministar samo zato što je određenog pola, ali mislim da smo birali energične, vredne žene, a lično sam insistirao da budu prihvaćene dve koje nisu funkcionerke SNS-a - Darija Kisić i Anđelka Atanasković", rekao je Vučić.

On je pojasnio da je insistirao za Anatackovićevu, jer zna šta je gotovo ni iz čega uspela da napravi od "Prve petoletke", zna probleme privrede i ima, kako kaže, strahovitu energiju koja se retko nalazi.

To isto, dodao je, važi i za Dariju Kisić.

Vučić je istakao da Toma Momirović, kandidovan za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ne bi trebalo da bude iznenađenje.

Momirović, kaže, ne samo da dolazi iz uspešne kompanije, već je bio spreman da primi udarce različitih političikih, a posebno ekonomskih neznalica, čak i kada se protivio povećanju minimalne zarade.

To protivljenje povećanju minimalca je bio razlog što nije dobio sektor za rad, ali se od njega očekuje da brine o biznisu, da pregovara o poslovima u oblasti infrastrukture, da bude tvrd i čvrst, kao u pregovorima oko minimalne zarade.

On je tada rekao "ja sam poslodavac, isplaćujem plate i za mene je teško da povećavam minimalac". "Jedini je koji je to priznao, dok su drugi ćutali", rekao je Vučić i izrazio uverenje da će Momirović uspešno voditi ministarstvo u koje se polažu velike nade, i zbog programa Srbija 2025. 

"Trudili smo se da sagledamo ko je kako radio i šta može"

Aleksandar Vučić je rekao da je na više nivoa ministarstava izvršena promena i da nema ministara koji su po osam godina na njihovom čelu.

"Menjali smo i ponovo rudarstvo i energetiku, odbranu, MUP. Nije Ministarstvo odbrane utešna nagrada, već posle kojeg sam ja postao predsednik vlade i države, pa su mi smešne te priče", objasnio je on.

Vučić je kazao da je sa mandatarkom Anom Brnabić merio sve, a teško je to izmeriti.

"Trudio sam se da sagledam ko je kako radio. Ne gledamo samo poslednja tri ili šest meseci, već četiri godine, kao i šta ko može da uradi u budućnosti", objasnio je on.

Takođe je preneo da je izvesno da Bratislav Gašić ostaje direktor BIA i dodao da o tome nije ni raspravljano.

"Predložio izmene na čelu ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova"

Vučić je rekao da je on predložio izmene na čelu ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, rekavši da nije samo jedno mniistarstvo to koje može zadati konačan udarac mafiji.

Vučić je na pitanje koje je bilo upućeno mandatarki Ani Brnabić, zbog čega je napravila izmenu i postavila Aleksandra Vulina na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova, te da li je to zato što je dosadašnji šef tog resora Nebojšta Stefanović izneverio njena očekivanja, kao i da li će Vulin biti taj koji će zadati krajnji udarac aždaji-mafiji, jasno rekao da je on to predložio.

"Ja sam predložio zamenu, kao i za Zoranu i neke druge stvari. Slučajno sam bio nosilac liste koja je pobedila. Brnabić je predložila druge stvari i mi tako funkcionišemo", objasnio je on.

Vučić je ukazao da vlada još nije formirana, i da će potpun sastav biti poznat tek za dva dana. 

"Ne čude kritike na račun kandidatkinja za ministarke" 

Predsednik SNS-a i Srbije izjavio je da ga ne čude kritike na račun kandidatkinja za ministarke u novoj vladi, koje su se pojavile i pre nego što su one zvanično predložene, navodeći da u Srbiji postoje pojedinci koji napadaju sve, ne razmišljajući o tome imali to smisla i da li je to dobro za državu.

"Razumem kad to radi deo političara koji čeznu da se vrate na vlast da bi mogli da nastave pljačku koju su počeli pre 10 godina, ali one druge ne mogu", rekao je Vučić na konferenciji za novinare upitan da prokomentariše kritike na račun budućih ministarki, posebno na račun Gordane Čomić.

Govoreći o Čomićevoj, koja je predložena za ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Vučić je rekao da se sa njom nikad nije ni u čemu slagao i da je samo jednom na televiziji rekao da poštuje njen način političkog delovanja, iako je uvek bila protiv njegove stranke.

"To za mene nije bila prepreka da razgovaram sa Anom (Brnabić) i Gordanom i da vidimo može li svojim iskustvom da pomogne u rešavanju važnih problema", rekao je Vučić.

"Nismo dozvolili da samo iste ljude gledate 12 godina, da se ništa ne promeni. I kad imamo 50 odsto promena u ministarstvima i 50 odsto žena i dalje nismo zadvoljni u potpunosti, a tražimo vladu kontinuiteta", rekao je Vučić. 

Skupština SNS-a do marta, slede temeljne promene

Predsednik SNS-a je najavio da će Skupština te stranke biti održana do kraja marta naredne godine, kako bi se, kaže, postavili novi temelji partijskog programa i dodatna rekonstrukcija kadra, od vrha do mesnih odbora.

Vučić je rekao da je predstojeća skupština stranke bila jedna od tema sastanka, pored razgovora o članovima republičke i pokrajinske vlade iz redova SNS-a.

"Skupština stranke zavisiće od situacije sa kovidom, ali zbog temeljnih promena u društvu i samoj SNS, bez obzira na situaciju, biće održana najkasnije do kraja marta", rekao je Vučić.

Skupština će biti održana kako bi se postavili novi temelji partijskog programa i planova za naredni period, te dodatna temeljna rekonstrukcija u kadrovskom smislu, od vrha do mesnih odbora, kao najnižih stranačkih organizacionih jedinica, istakao je Vučić.

Rekao je da nije zadovoljan kako rade gradonačelnici i predsednici opština iz SNS na lokalu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne misli da bi bilo dobro da svi u politici imaju isto političko mišljenje, ali da bi bilo dobro da postoji saglasje kada je reč o vitalnim pitanjima od državnog i nacionalnog interesa.  

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво