Читај ми!

Ko ulazi u Nemanjinu 11 i kako analitičari tumače dugo formiranje Vlade

Mandatarka za sastav Vlade Ana Brnabić održaće sutra konsultacije o sastavu svog kabineta sa predstavnicima koalicije SPS-JS i Srpskog patriotskog saveza. Brnabićeva će najpre razgovarati sa Ivicom Dačićem i Draganom Markovićem Palmom, a nakon toga sa Aleksandrom Šapićem. Za sutra posle podne zakazana je i sednica Predsedništva Srpske napredne stranke, kada bi trebalo da bude poznat sastav nove vlade.

Kako će izgledati kabinet u Nemanjinoj 11 posle tri i po meseca od parlamentarnih izbora, trebalo bi da saznamo za 24 sata. Već 10 dana nije nedoumica ko će biti na njegovom čelu.

"Očekujem jako dobru vladu, koja će imati fantastične ljude. U ekspozeu će se naći stvari koje će jasno odrediti stvari koje želimo da uradimo do 2025. godine", poručila je Ana Brnabić.

Ispostavlja se da je najizvesnija prognoza bila da će Ana Brnabić dobiti još jedan premijerski mandat. O imenima ministara nije želela da govori pre sednice Predsedništva SNS-a. Pošto ih obelodani, preostaje izbor rukovodstva Skupštine, ekspoze i polaganje zakletve ministara.

"Možemo da pomislimo da Vučić pokušava da skrati mandat ove vlade i da skrati time ovakav parlament bez opozicije, da bi što pre išli na nove izbore i dobio se parlament koji je kulturološki prihvatiljiviji u smislu demokratije i evropskih integracija", kaže Zoran Panović iz Demostata.

"Prvi razlog što je očito želja SNS-a bila da formiranjem ove vlade na neki način otvori i pokrije ključna pitanja u vezi sa izborima 2022. godine, odnosno da je traženje strateških partnera za ovu vladu ujedno bilo i traženje strateških parnera za izbore 2022", navodi Bojan Klačar iz Cesida.

Drugi razlog je, kako kaže Klačar, povezan sa činjenicom da "proces dolaženja do ministara posebno u okviru SNS-a traži određenu proceduru i vreme, imajući u vidu da ta stranka nije homogena".

"Treći razlog je što je očito SNS želela da sačeka izveštaj EK kako bi videla ključne zamerke i u odnosu na to definisala buduće korake", dodaje Klačar.

Odlaganje formiranja Vlade analitičari čitaju i u izboru koalicionih partnera. Na sednici Predsedništva SNS-a krajem avgusta pominjale su se četiri opcije sa kim bi naprednjaci bili na vlasti – sa Šapićevim SPAS-om i manjinama, sa socijalistima i manjinama, samo sa manajinama ili koncentraciona vlada.

"Čini se zapravo da je i dalje najizvesnije da će SPS ostati u budućoj vladi, kako zbog svoje političke težine koja nije mala, tako i zbog činjenice da podrška SPS-a na predsedničkim izborima 2022. godine može biti dragocena i mogla bi biti i presudna. Ono što će možda biti ishod ovih pregovora jeste da će SPS u budućoj vladi imati manje političke moći nego što je imao u sadašnjem sazivu", smatra Klačar.

Podsetimo, poslanicima su 3. avgusta potvrđeni madati, od kada teče rok od 90 dana za formiranje Vlade, odnosno do 3. novembra.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво