Читај ми!

Vučić: Verujem da ćemo uspostaviti poverenje Srba i Hrvata

U Novom Sadu na Petrovaradinu otvorena je spomen-kuća bana Josipa Jelačića. Vlada Srbije je kuću otkupila za 600.000 evra i predala je na korišćenje hrvatskoj nacionalnoj zajednici, a adaptacija bi trebalo da bude završena do proleća. Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je želja Srbije bila da pošalje jasnu poruku da su pripadnici hrvatske nacije građani naše zemlje, da su neko ko treba da uživa sva moguća prava i da je Srbija njihova domovina.

Aleksandar Vučić kaže da za odnose Srbije i Hrvatske teško može da se kaže da su ikada bili sjajni.

"Još od vremena rođenja bana Jelačića, tokom 19. veka, u vreme Prvog i Drugog svetskog rata, sukoba devedesetih... Teško da bismo mogli po bilo kom pitanju da se saglasimo, da nađemo isto mišljenje i stav", ukazao je Vučić.

Naveo je da ne misli da je to naročito važno, te da u ovom trenutku imamo preča i važnija posla u budućnosti.

"Da dobro razumemo da samo dijalogom, čuvajući mir, sigurnost i stabilnost Srbije i Hrvatske, počnemo da gradimo poverenje između nas. Da počnemo ne samo da čujemo, već i slušamo jedni druge, da ponekad uđemo u cipele onog drugog i razumemo šta oni drugi osećaju", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, moramo da poštujemo pravo drugih na očuvanje nacionalnog, kulturnog i drugog identiteta, uz poboljšanje ekonomske pozicije Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

Kako je rekao, bez obzira na to šta je u prošlosti bilo, neophodno je da srpski i hrvatski narod razumeju da su mir, stabilnost i poverenje ključne poruke na kojima treba da gradimo budućnost.

"Bez toga pravićemo probleme, nesigurnost i nestabilnost jedni za druge. Suviše smo mali da bismo mogli dozvoliti sebi luksuz svađa i bilo kakvih problema u budućnosti", poručio je Vučić.

Kazao je da, što se tiče odnosa, teško da bi bilo ko verovao kada bi govorio o "velikoj ljubavi" između Srba i Hrvata, ali je, ističe, važno da dobro razumemo da ćemo jedni bez drugih teško moći da opstanemo.

"Zato je bolje da što pre to razumemo i počnemo da se okrećemo jedni drugima, radimo zajedno, pa će rezultati biti ubedljivo bolji", naglasio je Vučić.

Rekao je da je za Srbiju važno što je jedan deo malih problema uspela da reši, te podsetio na uspešno očuvanje hrvatskog odeljenja osnovne škole u Bačkom Bregu, proširenje mreže profila u školama na hrvatskom jeziku, osnivanje Lektorata na hrvatskom, podršku Društvu "Jelačić" iz Petrovaradina, obnovu Doma kulture u Tavankutu, most u Monoštoru.

"Smatram da je veoma važno produbljivanje saradnje sa hrvatskom zajednicom. Takođe je veoma važno da u ovom teškom periodu, kada smo svi pogođeni korona krizom, pokažemo solidarnost", dodao je Vučić.

Rekao je da će u skladu sa zahtevom hrvatske manjine o značajnijem učešću u vlasti, iako se ne mogu praviti paralele sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj, ni po broju ni po procentu, Srbija izaći u susret i u dogovoru sa Hrvatskim nacionalnim većem, pokušati da pronađe dobra mesta na kojima će upravo Hrvati, bilo sa severa Srbije ili bilo kog drugog dela moći da pomognu u daljem razvoju svoje domovine, obezbede bolju poziciju svojoj zajednici.

Vučić je istakao da će država, spremna da učestvuje u renoviranju ovog prostora kako bi postao velelepno mesto okupljanja Hrvata, biti spremna da pomaže i dalji razvoj infrastrukture HNV i hrvatske zajednice.

"Želim da Srbiju uvek doživljavate kao svoju domovinu, jednako koliko volite svoju Hrvatsku, da tražite od nas da pomognemo, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći i doživljavaćemo vas, ne kao nekog ko remeti, već ko doprinosi našem razvoju. Verujem da ćemo uspostaviti poverenje između srpskog i hrvatskog naroda", poručio je hrvatskoj zajednici u Srbiji.

Grlić Radman: Da izgradimo bolje odnose između Hrvatske i Srbije

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je na svečanom otvaranju kuće bana Josipa Jelačića u Novom Sadu da to može postati simbol želje da još snažnije krenemo u rešavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa Hrvatske i Srbije.

Radman je izrazio uverenje da iskrenim i otvorenim dijalogom dve države mogu da reše sva otovrena pitanja.

"Ovo je veliki događaj za hrvatsku zajednicu ovde, ali veliki dan i za Srbiju. Današnja svečanost je važan trenutak u odnosima Hrvatske i Srbije, budući da jasno pokazuje da zajedničkim snagama možemo raditi na dobrobiti svih", naglasio je Radman.

Kaže da je Jelačić najvažnija osoba u istoriji Hrvatske i da je njegova kuća, gde se rodio u Petrovaradinu, otkupljena i obnovljena uz pomoć Vlade Srbije i zahvalio je predsedniku Vučiću na tome.

"Uveren sam da će to doprineti očuvanju savremene kulture Hrvatske i očuvanju njenog istorijskog nasleđa", dodao je Radman.

Ukazao je na to da je spomenik banu Jelačiću jedan od simbola Zagreba i Hrvatske.

Takođe, istakao je da manjine moraju da budu spona i mostovi koji će ojačati odnose dve države.

"Hrvatska podržava i poštuje manjine i čini maksimum napora da se život srpske zajednice i drugih manjina odvija na najkvalitetniji način u skladu sa privrednim i socijalnim mogućnostima", naglasio je Grlić Radman.

Kaže da je Hrvatska snažna država, članica EU i da gradi odnose na međusobnom uvažavanju i toleranciji.

"Srbi imaju tri predstavnika u Hrvatskom saboru i koalicijski su partner u vladi Hrvatske, a nadamo se i očekujemo da će i Hrvati u Srbiji imati svoje predstavnike na svim političkim nivoima", dodao je Radman.

Vojnić: Veliki dan za hrvatsku zajednicu u Srbiji

Obnavljanje kuće Josipa bana Jelačića je veliki dan za hrvatsku nacionalnu zajednicu u Srbiji i verujem da je ovo još jedan korak ka boljoj saradnji između dve države, rekla je predsednica HNV-a u Srbiji Jasna Vojnić.

"Velika je čast biti domaćin ovako važnim gostima na čelu sa predsednikom Vučićem i ministrom Radmanom, izaslanikom premijera Plenkovića, i što imamo priliku da pošaljemo poruku jačanja poverenja i napravimo još jedan korak napred ka boljoj saradnji između dve države", rekla je Vojnićeva na svečanosti u Petrovaradinu.

Kako je navela, hrvatska zajednica ima dosta razloga za veselje.

"Vlada nam je darovala deo rodne kuće bana Josipa, a mi smo dobili svoj kulturni i administrativni centar na ponos svih Hrvata iz Srema, Vojvodine i cele Srbije. Isti je osećaj kao u rodnim kućama Milutina Milankovića u Dalju i Nikole Tesle u Smiljanu", poručila je ona.

Podsetila je da je inicijativa za vraćanje kuće bana Josipa Jelačića pokrenuta već 2002. i sada je konačno okončana.

"Danas obnavljamo dela našeg velikana, pokazali smo da je moguće nastaviti saradnju i raditi na razvijanju što boljih odnosa Srbije i Hrvatske. Verujemo da svi ovo kulturno blago hrvatskog naroda prepoznajemo kao naše i verujem da možemo da otvorimo mnoga pitanja ključna za hrvatsku zajednicu u Srbiji", rekla je Vojnićeva.

Otkrila je da joj je posebno draga čestitka koju je danas dobila od kolege iz srpske zajednice u Hrvatskoj Milorada Pupovca.

"Obećavamo da ćemo čuvati veru, jezik, kulturu i razvijati mostove između dve države, na ponos oba naroda", poručila je Vojnićeva.

Grof Josip Jelačić rođen je na današnji dan 1801. godine, a hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji 16. oktobar obeležava kao nacionalni praznik.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво