Читај ми!

Lajčak: Priština mora da pokaže doslednost sprovođenjem sporazuma o ZSO

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak poručio je da Priština mora da pokaže konzistentnost sprovođenjem sporazuma o ZSO iz 2013. i 2015. godine.

"Sledeći korak je razgovor o statutu i treba da se dogovore detalji za formiranje te organizacije. Implementacija počinje kada se potpiše sveobuhvatan sporazum, ali treba da se zna unapred šta se potpisuje", rekao je Miroslav Lajčak na kraju posete Prištini.

Istakao je da će se dijalog nastaviti i očekuje uskoro obe delegacije u Briselu.

Svi sagovornici Miroslava Lajčaka u Prištini izrazili su podršku dijalogu i razumevanje da je dijalog važan i potvrdili da će u Prištini ispuniti sve obaveze, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

To je, kaže, najbitniji i pozitivan rezultat njegove posete Prištini.

Na pitanje da u Prištini odbijaju da razgovaraju o ZSO, rekao je da ukoliko nema sporazuma neće biti ni normalizacije odnosa i neće biti dogovora bez Zajednice.

"Kosovo je pokazalo posvećenost i potpisalo je te sporazume, kosovski parlament je ratifikovao te sprazume, i Kosovo mora da implementira te sporazume. To je deo dogovora i kad neki političar kaže da je to zaključen slučaj to znači da neće da ponovo otvori tekst, i mi ne tražimo da otvori nego da implementira ono šta je već potpisano", istakao je Lajčak.

Naglasio je da sve što je dogovoreno mora biti implementirano i da je to ključna stavka svakih pregovora.

"Tako da će implementacija doći u svakom slučaju. Moramo zapamtiti da pregovori ne funkcionišu tako da mogu da primim, ali ne mogu i neću da dam", napomenuo je Lajčak.

Nakon dvodnevne posete Prištini, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog dolazi u Beograd.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво