Đurić: Hotijeve provokacije ne smeju ostati bez odgovora EU

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da bezobrazluk prištinskog premijera Avdulaha Hotija nema granica, jer se, kako je naglasio, sad već svakodnevno ruga i Evropskoj uniji i Beogradu navodeći da je za njega tema Zajednice srpskih opština zatvorena.

"Iako Hoti nije tako osion u Briselu, gde je najčešće prestrašen i manji od makovog zrna, njegove provokacije ne smeju ostati bez odgovora Evropske unije", rekao je Marko Đurić.

Hoti je istakao da je Zajednica srpskih opština završena tema, zaključena 2013. godine, ali da dijalog neće zastati zbog Prištine. 

Kako se navodi u saopštenju, Đurić je ocenio i da je dijalog Beograda i Prištine jedinstven po tome što jedna od strana u dijalogu nema čak ni potrebu da se pravda zbog nesprovođenja dogovora, niti trpi ikakve sankcije od strane posrednika u dijalogu.

"Prištini se ne može verovati, jer poruke koje stižu odande svedoče o nepopravljivoj političkoj nekulturi i nemogućnosti da tamošnje političke strukture usvoje najosnovnija pravila civilizovanog ponašanja, koja očigledno obavezuju sve osim njih", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Prema Đurićevim rečima, Beograd, razume se, neće propustiti priliku da razgovara o bilo kojoj temi, ali pitanje je kakav je smisao dijaloga sa nekim koga ne obavezuje ni data reč ni potpis.

"Sedam i po godina Priština odbija da omogući formiranje ZSO, i to će činiti i narednih sedam i po godina ukoliko joj neko ne objasni na ubedljiv način značenje reči ''obaveza''", istakao je Đurić.

ZSO je obaveza Prištine, i dok god ona ne bude formirana sa svim dogovorenim nadležnostima, nemoguće mi je da zamislim bilo kakav suštinski napredak u dijalogu, zaključio je Đurić.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво