Vučić sa delegacijom Svetske banke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa delegacijom Svetske banke.

Delegaciju SB predvodila je regionalna direktorka za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Linda Van Gelder.

Tokom susreta predsednik Vučić i predstavnici Svetske banke razgovarali su o napretku agende za privredni rast, programu Evropske unije "Zeleni rast", kao i inicijativi mini Šengena.

"Srbija je po privrednom rastu u prethodna tri kvartala lider u Evropi", istakao je predsednik Vučić i dodao da je sve što je Srbija do sada uradila pozitivno ocenjeno od strane najkredibilnijih svetskih finansijskih institucija, kao što su Svetska banka i Međunarodni monetarni fond.

Izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa predstavnicima Svetske banke, koji su mnogo doprineli razvoju srpske ekonomije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Sagovornici su, kako se navodi, posebno istakli važnost reforme i unapređenja efikasnosti javnog sektora, što će znatno uticati na privredni rast kroz podsticanje investicija, fleksibilnost finansijskih instrumenata za kompanije u Srbiji, obučavanje radne snage, podizanje produktivnosti i unapređenje poslovnog ambijenta.

Sprovođenje ovih reformi omogućiće Srbiji da dostigne stopu rasta od preko pet odsto već sledeće godine, ukazuje se u saopštenju.

Tema današnjeg susreta sa delegacijom Svetske banke bila je i implementacija evropskog razvoja kroz zeleni rast, što će Srbiji obezbediti srednjoročnu konkurentnost, pristup tržištima EU i fleksibilnost životne sredine.

Predsednik Vučić je zamolio predstavnike Svetske banke da inicijativu regionalnog ekonomskog povezivanja (mini Šengen) približe našim partnerima iz okruženja i predoče im ekonomske benefite koje ova inicijativa može da ima za sve zemlje u regionu.

Tim pre što, kako se dodaje, prve analize Svetske banke ukazuju na to da bi uvođenje mini Šengena dovelo do velikih ušteda u troškovima trgovinske razmene od čak 10 do 14 odsto na godišnjem nivou.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво