DFC u Srbiji – put do političkog rešenja vodi preko ekonomije

Amerikanci su po prvi put u Beograd došli bez uslovljavanja što pokazuje izmenjenu perspektivu Vašingtona i na nama je da iskoristimo mogućnost koju smo dobili, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u emisiji "Oko".

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenjuje današnje otvaranje kancelarije DFC u Beograd u kao implemntaciju onoga što je dogovoreno u Vašingtonu.

"Ovde nisu došli samo iz jednog najvažnijeg centra razvojnog fonda već i predstavnici pet specijalizovanih američkih agencija. Mi sledeće godine obeležavano 140 godina diplomatskih odnosa a tada je potpisan prvi trgovinski sporazum. Ovo jeste veliki korak i pokazuje da ovo nije predizborni trik i mi treba to da iskoristimo", rekao je za RTS Dačić.

Kada se govori o političkom momentu, svi misle na pitanje statusa, a Srbija je uspela da otkloni tu opasnost koja je nad njom lebdela kao Damoklov mač o priznanju, objasnio je šef srpske diplomatije gostujući u emisiji "Oko".

U Vašingtonu je dogovoren jednogodišnji moratorijum o lobiranju Prištine za priznanje nezavisnosti a Priština se ponaša suprotno onome što je dogovoreno i šalje pisma BiH da prizna Kosovo, istakao je Dačić.

"Godinu dana moratorijuma znači da ne razgovaramo samo o političkim već ekonomskim temama koje su bitne za sve građane. Zbog toga ovo jesu značajne stvari što pokazuje i delegacija koja je došla iz Vašingtona", rekao je Dačić.

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić kaže da prvo što se razlikuje je brzina implememntacije dogovorenog u Vašingtonu što pokazuje da su Amerikanci spremni da izguraju ono što su oni obećali.

"Ovaj sporazum je značajan i iz ekonomskih razloga ali i političkih. Otvara ekonomske prilike za ceo region, ne samo za Srbiju i dolaskom DFC-a u Sjedinjene Države će drugačije gledati na Srbiju kao na stabilno tržište i državu", rekao je Kesić.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže da nije tačno da su u pitanju samo krediti jer DFC po novom zakonu može da investira i do 30 odsto kroz akcije, fondove i projekte. To znači da su onda suvlasnici a to jeste novi element američke ekonomije.

"Koliko znam za auto-put "Mira", koji je stavljen još u Berlinskom procesu 2014. godine, opredeljeno je do sada 325 miliona evra od strane evropskog investicionog fonda i drugih evropskih fondova ali to nije dovoljno i možda će tu biti prostor za investicije. Brisel se trgao malo iz letargije, a sada su posle Vašingtonskog sporazuma oprezni u izjavama ali i EU ovo ide u prilog jer ekonomija otvara put i za političke dogovore, iako to neće ići brzo", rekla je Grubješić.

Izmenjena perspektiva, treba iskoristiti mogućnosti 

Zbog dolaska delegacije iz Vašingtona nema razloga da bilo ko bude nezadovoljan, smatra Kesić jer su, kako kaže, Amerikanci došli sa poklonima.

"Razloga za optimizam  je taj što su Amerikanci po prvi put došli bez uslovljavanja. Grenel je čak rekao da mi sada treba da vršimo pritisak ako oni ne izvršavaju svoje obaveze. Ton je drugačiji, imamo suštinu ekonomskog dela sporazuma koji je povoljan i otvara perspektivu za nove investicije", rekao je Kesić. 

Prema rečima ministra Dačića nama treba saradnja Brisela i Vašingtona jer idemo ka istom cilju a to je otvaranje granica i tržišta kako bi se svi pripremili za evropsko tržište.

"Mi ne bežimo od političkih tema i treba da se ide na to da se mora prihvatiti pravedno rešenje a to nije moguće samo sa ekonomijom. Zvanična adresa za to je Brisel ali to nije moguće i bez učešća velikih sila koje imaju pravo veta u UN", rekao je Dačić. 

Perspektiva u Vašingtonu je izmenjena i na nama je da iskoristimo mogućnost koju smo dobili, zaključio je Ivica Dačić.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво