Читај ми!

Grenel: Realizacija sporazuma znači masovno otvaranje radnih mesta

Sporazum iz Vašingtona i dogovori postignuti u Beogradu nisu samo reči na papiru, već znače nove poslove za ljude koji žive u ovom regionu, nova radna mesta i razvoj privatnog sektora, poručio je specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel.

Ričard Grenel je poručio da do svega ovoga ne bi došlo da nije bilo predsednika SAD Donalda Trampa, koji je, kako kaže, verovao da nešto drugo može da se desi.

"Verovao je u to da može privreda da se stavi u prvi plan i akcenat na radna mesta. Data su obećanja narodu Srbije i hoćemo da nas smatrate odgovorim. Ovo nisu samo reči na papiru, već poslovi za ljude koji ovde žive", poručio je Grenel i istakao da je to poruka za srpske građane.

Kako je rekao, predsednik i SAD veruju u snagu privatnog sektora, da način razmišljanja "spolja" doprinese da i vlada shvati na koji način privatni sektor može da "cveta".

"Simbolika u političkim razgovorima nikada neće moći ljudima da plati kiriju, to radi privatni sektor", rekao je specijalni savetnik predsednika SAD.

Ono što je postignuto u Vašingtonu deluje i jeste veliko, istakao je Grenel.

"Simbolika jeste značajna, ali se tiče otvaranja radnih mesta. Neka nas narod Srbije smatra odgovornim da reči na papiru nisu dovoljne dok ne dođe do masovnog otvaranja radnih mesta, do ekonomskog razvoja i dok porodice ne počnu da ostaju u ovom regionu", rekao je specijalni savetnik predsednika SAD.

Boler: Beograd i Priština se odlučili za narod

Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler čestitao je, posle sastanka u Ambasadi SAD sa predstavnicima Privredne komore Beograda i Prištine, na hrabrosti što su se Beograd i Priština "odlučili za narod, a ne za politiku".

Boler je ukazao da je u Srbiju doputovao sa još pet drugih američkih agencija:

"U našoj delegaciji ovde je kompletna ekonomska moć američke vlade", istakao je šef DFC-a.

Ocenio je da ekonomska normalizacija znači investicije i otvaranje radnih mesta, mogućnost da se razmišlja kakva bi budućnost mogla biti, umesto da budemo blokirani u prošlosti.

Boler je istakao da ovo nije situacija da jedna zemlja dobija, a druga gubi, već je u pitanju da svi imaju koristi i da ovo donosi novac ljudima.

Podsetio je da su SAD jedna do najsnažnijih zemalja u svetu pre svega zbog snage svog privatnog sektora.

"Ovaj region će rasti i stvarati neverovatne mogućnosti, a pokretač toga biće privatni sektor", naglasio je Boler.

Čadež: Grenel promenio pristup rešavanju složenih tema

Predsednik Privedne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da je specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel na uspešan način promenio pristup rešavanju složenih i teških tema i deblokirao proces saradnje.

"Zahvaljujući tome danas i pričamo o biznisu i zajedničkim interesima, a ne o onom što nas deli", rekao je Čadež posle sastanka predstavnika privrednih komora Beograda i Prištine sa Grenelom i delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije (DFC).

"To je isuviše širok proces koji je bio godinama blokiran, a ovakav pristup je učinio mogućim da se sedne u Vašingtonu i potpiše sporazum", rekao je Čadež.

Istakao je da će istorija pokazati da ćemo se toga sećati kao prekretnice i donošenja stabilnosti u ovaj region.

Čadež je, takođe, zahvalio čelniku DFC-a Adamu Boleru što je tako brzo došao u Beograd.

"Kada smo se sreli pre dve nedelje u Vašingtonu, kada sam ga pitao koliko brzo mogu da dođu, rekao je 'za dva meseca'".

Pored Grenela, sastanku su prisustvovali izvršni direktor DFC-a Adam Boler, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, predsednici privrednih komora Beograda i Prištine, Marko Čadež i Berat Rukići, kao i predsednik Američke privredne komore Zoran Petrović.

Glavni povod za posetu američkih partnera i zvaničnika Beogradu je otvaranje regionalne kancelarije DFC-a u Beogradu, preko koje će projekti biti realizovani.

Američka delegacija sastaće se kasnije danas i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić u Palati "Srbija", gde će predstavnici dveju delegacija potpisati Zajedničku izjavu.

Sastanci o realizaciji projekata koje će finansirati DFC biće nastavljeni sutra sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво