Читај ми!

Vučić za RTS: Učinili smo sve da Srbija sačuva mir, a da ne izgubi ništa

Predsednik Aleksandar Vučić kaže za RTS da su SAD odškrinule vrata Srbiji i da je prvi put naša zemlja označena kao važan partner. Što se tiče nove vlade, nada se da će biti formirana do kraja meseca i veruje da će u njoj biti značajnih promena. Ističe da bi rast penzija od 1. januara sledeće godine mogao da bude šest odsto, u skladu sa švajcarskim modelom. Najavljuje nove investicije i fabrike u Zaječaru, Aleksincu, Ćupriji, Novom Sadu i Inđiji. Poželeo je uspeh i sreću vladi u Podgorici, ma ko da je formira.

Aleksandar Vučić je, govoreći u intervjuu RTS-u o potpisivanju ekonomskog sporazuma u Vašingtonu, izjavio da Srbija u Sjedinjenim Državama nikada nije imala podršku i da su ta vrata bila zatvorena sve do ovog trenutka.

"Tri puta sam se sastao sa potpredsednicima SAD, ali Bela kuća nikada suštinski nije bila otvorena za Srbe", istakao je Vučić.

Podseća da je Bela kuća bila rezervisana za Albance i druge koji su u poslednjih 30 godina bili protiv Srba, ali ocenjuje da su SAD sada odškrinule ta vrata.

"Naravno da ne mislim da to nije povezano sa drugim pitanjima koja su za njih važna. Svejedno, Srbiji je ukazano poštovanje", naveo je predsednik. 

Istakao je da je Srbija učinila sve da sačuva mir, a da ne izgubi ništa. U sporazumu nema ništa loše po srpski narod, istakao je Vučić, koji je doneo originale sporazuma.

Smatra da će Priština sada ispunjavati sve što je dogovoreno i da neće rizikovati da Amerikanci promene odnos prema njima. 

Predsednik se osvrnuo i na intenzivnu diplomatsku aktivnost u protekloj nedelji.

"Kada ste u istoriji Srbije u sedam dana videli da predsednik Srbije bude na važnom prijemu u Beloj kući, da obavi dug, dobar i srdačan razgovor sa predsednikom Ruske Federacije, da razgovara sa Angelom Merkel i to u Briselu na najvišem nivou, da ima razgovore sa Redžepom Tajipom Erdoganom, kao što sam ja imao juče, i da ga sutra čeka razgovor sa Netanijahuom?", istakao je Vučić.

Navodi da pozicija Srbije nije laka, jer da jeste, Srbija bi mogla da izabere svakoga.

"Naši odnosi sa Rusijom su veoma dobri, naši odnosi sa Kinom su veoma dobri, odlični. Ja sam jedan od retkih lidera, sad to mogu da kažem, koji je i pred predsednikom Trampom govorio da imamo pristojne i dobre odnose sa NR Kinom, a moram da kažem da nas je predsednik Tramp primio na veoma srdačan način", kazao je Vučić.

Govoreći od delu sporazuma iz Vašingtona koji se odnosi na korišćenje 5G mreže, Vučić je istakao da u opremi "Huaveja", sa kojim je Srbija potpisala ugovor, nema problema.

Predsednik je naveo da u sporazumu nije navedeno da Srbija ne može da koristi kinesku opremu za 5G mrežu, već da ne može da koristi opremu za 5G mrežu koja nije proverena.

Dodao je da je sporazum iz Vašingtona napravljen u formi pisma o namerama.

Srbija će prema obavezama iz tog sporazuma, istakao je predsednik, do kraja meseca otvoriti privrednu kancelariju u Jerusalimu i naveo da takvu kancelariju imaju mnoge zemlje, poput Češke i Mađarske.

"Izrael je najveći saveznik Amerike, Amerika je verovatno uticala na različite načine na te odnose između Izraela i Prištine, ali ja nisam želeo da mi to potvrdimo na taj način", kazao je Vučić.

Mini-Šengen – neće biti granice između Srba

Istakao je značaj mini-Šengena za mir i povećanje životnog standarda.

"Neko je u američkoj administraciji dobro razumeo da je to najbolji način za trajni mir u regionu, ali i najveći interes srpskog naroda", istakao je predsednik.

Ukazao je da više defakto neće biti granice između Srba, ali ni između Bošnjaka.

Šta će biti sa sporazumom ako Tramp ne pobedi

Na pitanje šta će biti sa sporazumom iz Vašingtona ukoliko Donald Tramp ne pobedi na predstojećim predsedničkim izborima, Vučić je odgovorio da Srbija poštuje svoje obaveze, a da treba videti kako će se ponašati Albanci i da li će Tramp biti ponovo izabran ili ne.

Navodi da je primetio da se protiv američkog predsednika vodi užasna kampanja, koja nema veze sa politikom, a da se ona emituje čak i tokom prenosa utakmica.

"Tramp je u ovom trenutku u zaostatku, ali vratio se značajno i videćemo kako će biti do kraja kampanje", rekao je predsednik Srbije i dodao da je uveren da će Tramp pobediti na izborima.

Izjavio je da uskoro u Srbiji očekuje Ivanku Tramp, koja je imala važnu ulogu u delu sporazuma koji predviđa pomoć malim i srednjim preduzećima, ali i ženskom preduzetništvu u Srbiji.

"Pričamo o mogućnostima kada američki finansijeri dolaze, jer kada bi došle američke finansijske organizacije – Američka međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) i Korporacija 'Milenijumski izazov' (MSN) – i kad ulaze u mikro i mala preduzeća, onda dobijate sredstva pod apsolutno najpovoljnijim kamatnim stopama", istakao je Vučić.

Polje saradnje i razumevanja između Rusije i Srbije veliko 

Vučić je rekao je da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom imao odlične i sveobuhvatne razgovore i da je između dve zemlje polje saradnje i razumevanja veliko.

Rekao je da su mu se i Putin i Lavrov izvinili zbog nesmotrenog gesta portparolke ruskog MIP-a Marije Zaharove.

"Ni predsednik Putin, a ni Lavrov mi se nikada nizašta nisu izvinjavali, ali za Zaharovu jesu", rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima, jedan od najmoćnijih ljudi sveta pokazao je pristojnost i rekao da iza toga ne stoji ruska država. 

Predsednik je istakao da se po reakciji Rusije vidi koliko Rusije poštuje kako njega lično, tako i Srbiju, i da nije slučajno što je od ruskog predsednika dobio Orden Aleksandra Nevskog. 

Što se tiče tačke osam iz vašingtonskog sporazuma o diverzifikaciji energetskih izvora, Vučić je naglasio da Srbija neće kupovati skuplji gas, već za nju najpovoljniji.

"Mi s tim nemamo problem, to je za nas dobro i poželjno, to stvara takmičenje i konkurenciju. Ali da mi od povoljnog ruskog gasa platimo skuplji, to nema smisla", rekao je Vučić i dodao da je iz te tačke izbačen deo koji je predviđao da Srbija kupuje skuplji "El-En-Dži gas". 

Kada je reč o izgradnji puteva, Vučić je rekao da se u saradnji sa EU radi put Niš–Beloljin i da odatle ostaje još 45 kilometara do administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, kao i da će taj put biti veoma značajan za toplički kraj.

Govoreći o saradnji sa Američkom razvojnom agencijom, predsednik je dodao da će Srbija dobiti najpovoljnije kamate, kao i da će biti još više američkih kompanija u Srbiji.

"Cena Srbije raste na međunarodnoj finansijskoj pozornici. To se oslikava i u broju svih drugih stranih direktnih investitora. Ako je Američka razvojna agencija tamo, to je veća sigurnost. Ako tamo ulažu Kinezi, Japanci, Nemci, to je dobro mesto za ulaganje. To je ono što je za nas najvažnije", kazao je Vučić.

Predsednik je naveo da je Srbija na odlaganju plaćanja poreza izgubila 1,15 milijardi evra, ali da je država u sistem ubrizgala 4,28 milijardi evra, zbog čega smo, kako je naveo, jedna od zemalja koja je najviše uložila u privredu proporcionalno broju stanovnika.

Rast penzija mogao bi da bude šest odsto

Predsednik je najavio da bi rast penzija od 1. januara sledeće godine mogao da bude šest odsto, u skladu sa švajcarskim modelom.

"Oni koji danas imaju penziju 30.000, odnosno koji su 2012. godine imali 30.000, s tim povećanjem imaće 39.284 dinara. Veće je za one koji su imali 20.000, njima će penzija biti 27.499 dinara", rekao je Vučić.

Podsetio je da je država isplatila i po 100 evra, po četiri i pet hiljada dinara, a da će gledati da penzionere iznenadi jednokratnim uplatama.

Na pitanje odakle novac, predsednik je rekao da novac dolazi iz jake i snažne srpske države.

"Minimalac možda veći za 2.000 dinara"

Predsednik je najavio mogućnost da visina minimalne zarade bude povećana za 2.000 dinara.

"Minimalac je 2012. godine bio 15.600 dinara. Ako uspemo da povećamo za još 2.000, a nadam se da hoćemo, onda je to dvostruko više uvećanje za poslednjih osam godina", rekao je Vučić.

Objasnio je da će se iznos za koji će se povećati minimalac pokriti kroz neoporezovani deo dohotka i zamolio je poslodavce da to prihvate i da razumeju da država mora da se bori za radnike.

Pred početak gostovanja, ispred zgrade RTS-a okupila se manja grupa građana koja je protestovala protiv politike predsednika Srbije.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво