Stano: Sporazum Beograda i Prištine mora da pokrije sva otvorena pitanja

Portparol EU Peter Stano kaže da EU neće definisati sporazum između Beogrda i Prištine i da je na dvema stranama da se dogovore u okvirima zacrtanih parametara.

Peter Stano navodi da EU ne prepisuje sporazum kao recept, već kaže da on mora da pokrije sva otvorena pitanja, da bude pravnoobavezujući i u skladu sa EU zakonima i međunarodnim pravom.

"Šta god da se dve strane dogovore, a zasnovano je na ovim parametrima, biće zadovoljavajuće rešenje", objašnjava Stano.

Kaže i da je EU je angažovana u procesu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova jer je to ključni element za napredak na EU putu što su "obe strane označile kao svoj vrhunski prioritet".

"EU integracije znače ulazak u EU, ako želite da uđete u EU morate da imate normalizovane odnose i rešena sva otvorena pitanja sa svojim susedima", navodi Stano.

Dodaje da je EU, nakon razgovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, već isplanirala sledeće sastanke na ekspertskom i na visokom nivou, što ocenjuje kao najbolji pokazatelj posvećenosti Brisela postizanju normalizacije između Beograda i Prištine i njihovom napretku ka EU.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво