Komandant Kfora obišao Specijalnu zaštićenu zonu Dečana

Komandant misije na KiM predvođene NATO-om, general-major Mikele Risi, posetio je Specijalnu zaštićenu zonu Dečana, koja obuhvata Srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani, versko mesto koje čuva Kfor, kao prvi odgovorni za bezbedonost.

Tokom posete, general Risi se sastao sa gradonačelnikom Dečana Baškimom Ramosajem u njegovoj kancelariji, na poziv lokalne opštine, saopštio je Kfor.

Komandant Kfora takođe se sastao sa igumanom Savom Janjićem u manastiru.

U oba sastanka razgovarano je o sveukupnoj situaciji u okolini, posebno u pogledu uticaja na bezbednost radova na putu R108 koji se proteže u blizini manastira Visoki Dečani. 

General-major Risi potvrdio je nepristrasnu posvećenost Kfora da nastavi da doprinosi sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine.

Mediji na albanskom naveli su da je Kfor stopirao radove na proširivanju puta u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, ali iz Kfora i manastirskog bratstva nema potvrde te informacije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je prethodno da se upadom u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenjem nelegalnih putarskih radova ugrožava jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja, i da je taj čin nedvosmisleno u suprotnosti sa evropskim civilizacijskim tekovinama, pa i u suprotnosti sa propisima koje je donela sama Priština.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво