Vučić: Učestvovaćemo u razgovoru u Beloj kući

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će Beograd učestvovati u razgovorima u Beloj kući, koje je za 2. septembar najavio specijalni izaslanik predsednika SAD, Ričard Grenel. Ističe da Srbija nije u poziciji da odbija razgovore.

Aleksandar Vučić je naveo da je razgovarao sa Ričardom Grenelom i da će teme sastanka u Vašingtonu 2. septembra biti ekonomske, što su, kaže, važne teme za Srbiju.

"Srbija nije u poziciji a i ne bi bilo dobro da je u poziciji da odbija razgovore", rekao je Vučić za TV Pink.

Dodao je da je pitanje zašto je Grenel upotrebio termin "pregovori", pitanje za američkog diplomatu.

"Oni su i pre nekli dan rekli da podržavaju pregovore pod okriljem EU. Ali da ne ulazim u njihove odnose. Suviše smo mali da bismo to mogli sebi da dopustimo", rekao je predsednik Srbije.

Dodao je i da SAD, kao i veći deo EU i briselske administracije dijalog uvek posmatrati kao dijalog dve nezavisne zemlje.

Vest o sastanku potvrdio je i kosovski premijer Avdulah Hoti, uz objašnjenje da će tema razgovora biti ekonomija.

Beograd nikada neće tretirati Kosovo kao državu

Ističe da se Srbija nalazi u teškoj situaciji.

"Naša pozicija je teška, za SAD i veći deo EU Kosovo je nezavisna država", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i istakao da Beograd nikada neće tretirati Kosovo kao nezavisnu državu, ni u pregovorima u Vašingtonu, ni u Briselu.

"Oni (kosovski Albanci) na pregovore dolaze iz više razloga, a prvi je da dobiju priliku da sebe prikažu kao nezavisnu državu. Mi ih nećemo tretirati tako ni u Vašingtionu, ni u Briselu", objasnio je Vučić dodajući da to ne kaže posle, već u susret događaju.

Naveo je da je na to upozorio i Avdulaha Hotija.

Vučić je istakao da prištinska strana na pregovore ne dolazi pripremljena, dok se naša delegacija sprema danima i nedeljama.

Istakao je da Prištini nije cilj sloboda protoka kapitala, robe i usluga, već samo da dođu do konačnog rešenje bez pregovora, a to je priznanje nezavisnosti.

Ne sumnja da će provokacija s njihove strane na terenu biti još i podseća na upad u zaštićenu zonu manastira Dečani.

"Došli su tamo sa mašinama da grade magistralni put i pored presude čak njihovih sudova. Šta ih briga za manastir i za presude čak njihovih sudova. To su stvari koji unose dodatni nemir i strepnju. Protiv toga ćemo se boriti na svakom mestu", podvukao je predsednik.

Vučić je rekao da je u interesu Srbije, ali i Prištine ekonomsko otvaranje.

Kada je reč o EU naglasio je da se ne sme ispustiti iz vida da kada se govori o EU treba pomisliti prvo na Nemačku, jer je ona toliko snažnija od svih drugih.

Vučić je naglasio da tolika nadmoć u EU nikada u evropskoj i svetskoj istoriji nikada nije postojala, kakav je slučaj sada sa Nemačkom.

"Pregovori o Kosovu se vode pod pokriviteljstvom Brisela, ali najuticajnija je u EU Nemačka", podsetio je on.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво