Godišnjica zločina u Goraždevcu: Ni zaboraviti, ni oprostiti

Na godišnjicu zločina u Goraždevcu, kada je ubijeno dvoje srpske dece, stižu pozivi nadležnim organima međunarodne zajednice da slučaj reše i nađu počinioce.

Pre 17 godina, na reci Bistrici, streljana su srpska deca u Goraždevcu.

Premijerka Ana Brnabić u saopštenju navodi da je to bio jedan od najnižih, najprljavijih, najstrašnijih i najnerazumnijih zločina – pucano je na decu dok su se igrala i kupala u reci Bistrici.

"Ubijeni su Pantelija Dakić, koji je tada imao samo 12 godina i Ivan Jovović, 19-godišnjak, ranjeno je troje dečaka - Marko Bogićević, Bogdan Bukumirić i Đorđe Ugrenović i jedna devojčica - Dragana Srbljak, svi uzrasta od 13 do 20 godina", podseća Brnabićeva.

Podseća na reči oca ubijenog Pantelije Dakića da to nije bio običan zločin, pucati sa 78 metaka u decu koja se kupaju u reci.

"Ništa više od ovoga ne govori o stepenu neljudskosti i mržnje, ali ni o osećaju bahatosti i sigurnosti da se ovakav zločin neće kazniti i da ubice neće odgovarati na Kosovu i Metohiji, koje je tada već godinama bilo pod međunarodnom upravom i gde su mir i bezbednost 'garantovale' međunarodne snage", smatra Brnabićeva.

Ističe da Srbija nikada neće zaboraviti ovu decu, stepen okrutnosti zločina i nikada neće prestati da traži pravdu za decu i njihove porodice.

Vulin: Srbija ne sme da oprosti ni da zaboravi

"Komandant Kfora se zakleo da će 'prevrnuti svaki kamen' ali da će naći ubicu. Koliko mu je vredela zakletva toliko mu je bila uspešna i istraga. Pošto ubice nisu tražili, nisu ih ni našli", izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Ukazujući da se u Prištini donosi zakon po kome se ne sme govoriti ni misliti loše o pripadnicima terorističke UČK, Vulin je upitao "da li se taj zakon odnosi i na roditelje Pantelije Dakića i Ivana Jovovića, da li i oni treba da ćute kada ih budu pitali o ubicama iz UČK".

"Euleks je zvanično prestao da traži ubice, rekli su 'nema novih dokaza'. Nema novih dokaza ni za zločine nacista pa ih svet sa pravom traži 75 godina otkako su ubili poslednje ljudsko biće. Zašto se odustalo od istrage za ubistvo u Goraždevcu, zašto samo za Srbe pravda nije dostižna? Svi su zaboravili pobijenu srpsku decu i u Goraždevcu i u Livadicama i u Oluji. Srbija ne sme da zaboravi, ni da zaboravi, ni da oprosti", rekao je ministar Vulin.

Jevtić: Kazniti počinioce zločina u Goraždevcu

Kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da urade više kako bi se pronašli i kaznili počinioci zločina u Goraždevcu 2003. godine, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Jevtić je na 17. godišnjicu od zločina u kome je ubijeno dvoje, a ranjeno četvoro sroske dece, ocenio da je samo nečovek pomračenog uma mogao da puca na srpsku decu iz zasede dok se igraju i kupaju u reci.

"Pored onih koji su tog avgustovskog dana na srpsku nejač na reci Bistirici ispalili 78 metaka, velika je odgovornost i na onima koji ne rade ništa da rasvetle zločine", rekao je Jevtić.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво