Prekinuta rasprava u kosovskoj skupštini, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK

U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.

Poslanici Demokratskog saveza Kosova izrazili su neslaganje sa ponuđenim tekstom predloga zakona, jer neki članovi ostavljaju prostor za pogrešno tumačenje.

Poslanica DSK Valentina Bunjaku navela je da se prema ponuđenom tekstu, može smatrati da se zakon meša u slobodu izražavanja i razmišljanja na Kosovu.

Bunjaku je navela da DSK zahteva promene nacrta zakona, navodeći da postoje značajni problemi i da su na rubu ustavnosti.

"Tražimo da se u ovaj predlog zakona izvrše posebne izmene Člana 2, da ‘obaveza građana da štite vrednosti OVK‘ treba da se preoblikuje, zato što ostavlja prostora za razne interpretacije i to loše utiče na slobodu izražavanja i razmišljanja", rekla je Bunjaku.

Istakla je da njena partija sa velikom zabrinutošću, pažnjom i posvećenošću prihvata izjave predstavnika Evropske unije i američkog ambasadora Filipa Kosneta, koji između ostalog kažu da "zakon kriminalizuje slobodu izražavanja, i zastrašuje građane".

"Stoga smo kao parlamentarna grupa posvećeni preoblikovanju nekih članova i pažljivo ih tretiramo. Jer, iznad svega, očuvanje demokratije, sloboda izražavanja ostaju prioritet", dodala je Bunjaku.

Šta je piše u predlogu zakona

nacrtu zakona koji je predložila Demokratska partija, navodi se da je OVK bila odlučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova.

Kosovskoj vladi se nalaže da reaguje u slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK-a, na osnovu međunarodnih naloga vlasti u Beogradu.

Ističe se da je "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene ovim zakonom i štiti imidž OVK.

Ko ne bude poštovao odredbe ovog zakona biće krivično gonjen.

Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво