Sećanje na "Oluju" ne bledi, žrtve se ne smeju zaboraviti

Dan sećanja na zločine nad Srbima u Hrvatskoj u Srbiji se obeležava sa velikom tugom i setom, dok je u Hrvatskoj to najveći nacionalni praznik, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović, navodi da srpski narod nikad neće zaboraviti svoje žrtve, ali da je važno da Srbija i Hrvatska za budućnost traže drugačije puteve od onih iz prošlosti i da kao susedi grade dobre odnose.

Ana Brnabić je na televiziji Pink rekla da se "Oluja" obeležava u Srbiji i Hrvatskoj na dva potpuno različita načina, te da se nalazimo u kompleksnom trenutku i da je pred Srbijom mnogo izazova.

"Danas je težak dan, sutra je takođe težak dan, sećanje na zločine nad Srbima u Hrvatskoj, obeležavanje 'Oluje' na dva potpuno različita načina, kod nas sa velikom tugom i setom. Uvek je teško kada vidite ljude koji su bili u toj koloni, mnogi imaju rođake koji to nisu preživeli", rekla je Brnabićeva.

Navela je da je sećanje na srpske žrtve u Hrvatskoj počelo da se obeležava tek kada je Aleksandar Vučić preuzeo odgovornost za državu.

"Pre toga nismo se usuđivali da obeležavamo dan sećanja na zočine nad Srbima, pa ni NATO bombardovanje valjda da ne bi povredili one koji su ns bombardovali", rekla je Brnabićeva koja će večeras sa predsednikom Vučićem u Sremskoj Rači prisustvovati obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja".

"Žrtve ne zaboravljamo, ali moramo da gradimo bolju budćnost"

Potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović, rekla je povodom godišnjice hrvatske vojne akcije "Oluja", da srpski narod nikad neće zaboraviti svoje žrtve, ali da je važno da Srbija i Hrvatska za budućnost traže drugačije puteve od onih iz prošlosti i da kao susedi grade dobre odnose.

"Srbija neće dozvoliti da se izbriše sećanje na hiljade ubijenih i više od 250.000 prognanih Srba", kaže Mihajlovićeva, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednice Vlade.

To je, kako kaže, najmanje što možemo da uradimo za sve koji su izgubili život ili su bili primorani da napuste domove samo zbog toga što pripadaju srpskom narodu.

"To sećanje nas i obavezuje da pokušavamo da gradimo drugačije odnose sa Hrvatskom, kako bismo u našem regionu stvorili uslove za mirnu i stabilnu budućnost", rekla je potpredsednica Vlade.

Izrazila je žaljenje što nas obeležavanje "Oluje" svake godine iznova podeli jer se u Hrvatskoj slavi pobeda, dok se u Srbiji sećamo ubijenih, nestalih i prognanih Srba.

"Ali, to ne sme da nas obeshrabri da, zbog budućnosti, težimo približavanju, boljoj saradnji između suseda i pokušamo da rešavamo otvorena pitanja", ocenjuje Mihajlovićeva.

Radojičić: Sećanje na "Oluju" nikada neće izbledeti

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić poručio je na 25. godišnjicu operacije "Oluja" da sećanje na tragičnu prošlost ne sme izbledeti, ali i da je to sećanje pouka generacijama koje dolaze da budućnost gradimo na prepoznavanju zločina i poštovanju žrtava.

"Na današnji dan šaljemo jasne poruke da nikada ne možemo da zaboravimo taj etnocid koji je obeležio modernu srpsku istoriju, kao i da nikada nećemo dozvoliti još jednu prisilnu veliku seoba Srba", poručio je Radojičić.

SPS: Akcija "Oluja" zločinački poduhvat

Socijalistička partija Srbije smatra da akciju "Oluja" niko ne treba da slavi, jer se vojno-policijska akcija '"Oluja" vezuje za velike žrtve, etničko čišćenje i proterivanje Srba.

To je, ocenjuju u SPS-u, koketiranje sa zločinom zato što je na taj dan izvršeno najveće etničko čišćenje posle Drugog Svetskog rata.

Dveri: Niko od najodgovornijih nije odgovarao  

Više opozicionih stranaka osvrnulo se na godišnjicu Oluje, pa tako Dveri podsećaju da do danas niko od najodgovornijih za taj zločin nije izveden pred lice pravde u Hrvatskoj, Stranka moderne Srbije poručuje Hrvatskoj da se takve "pobede" ne slave.

Stranka moderne Srbije je u saopštenju navela da se danas sa ogromnom tugom sećamo etničkog čišćenja sprovedenog u policijskoj i vojnoj akciji nazvanoj "Oluja" 3. i 4. avgusta 1995. godine na prostoru Hrvatske, a da danas naše komšije slave što su tada pobedile nenaoružane, gladne i žedne žene, stare i decu.

"Takve se pobede jednostavno ne slave. Kao što se ni svaki drugi zločin počinjen iz najnižih ljudskih pobuda ne slavi. To je ruganje svim nevinim žrtvama rata", poručuje Stranka moderne Srbije.

"Obeležavanje akcije 'Oluja' uz koncert Tompsona i ustašku ikonografiju, sa jedne strane užasava, a sa druge upozorava da se fašizam povampirio i da predstavlja potencijalnu opasnost za ceo region", navode Dveri u saopštenju.

Podsećaju da je Haški tribunal pustio na slobodu sve hrvatske generale koji su operativno vodili ovo najveće proterivanje jednog naroda nakon Drugog svetskog rata.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво