Šta nas čeka u Briselu, Vuletić: Nemačkoj se žuri da se priča završi

Sociolog Vladimir Vuletić rekao je za RTS da ne očekuje brza rešenja za Kosovo. Još od imenovanja Miroslava Lajčaka, Nemačka je naumila da ubrza proces, a najave nacrta sveobuhvatnog sporazuma su probni balon da se vidi na koji će način koja strana reagovati, istakao je Vuletić.

Svi pričaju o objavi "Večernje novosti", koje su najavile, pozivajući se na diplomatske izvore, da će delegaciji Beograda koju danas očekuju razgovori sa Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija u sedištu Evropske unije, biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, koji podrazumeva "de fakto priznanje Kosova od Srbije".

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, sociolog Vladimir Vuletić rekao je da ne očekuje da će u Briselu na stolu biti nacrt sporazuma, ali gde ima dima ima ivatre i da je verovatno u prirpemi jedan takav nacrt. 

Ističe da iza ovakve inicijative može stajati samo Nemačka.

"Ne očekujem da će danas biti takav predlog iz više razloga, nivo na kojem se vode razgovori nije takav nivo, imamo godišnje odmore i neće se neko baviti tim krupnim pitanjima", rekao je Vuletić.

Kako kaže, Nemačkoj se žuri da se priča završi, a Kosovo nije samo pitanje EU, već pitanje SAD koje pokušavaju da imaju aktivnu ulogu, a tu su Rusija i Kina koje sa strane posmatraju.

"Ne očekujem brza rešenja, još od imenovanja Lajčaka, Nemačka je naumila da ubrza proces. Najave su probni balon da se vidi na koji će način koja strana reagovati", rekao je Vuletić.

Smatra da nije reč o promeni stava Berlina, nego je Berlin rešeniji da se proces ubrza i okonča.

Vuletić ističe da tu ima nekoliko nivoa, jedan nivo se tiče međunarodnog odnosa snaga - ne treba potceniti ono što su naši kapaciteti u razgovorima.

"Reč je o unutrašnjoj stabilnosti, u kojoj meri Beograd nastupa snažno. Drugo - pitanje naših ekonomskih kapaciteta, tu su naše pozicije takve da zavisimo od Nemačke, to je ta klackalica u kojoj će naša pozicija biti teška", ukazao je Vuletić.

"Pritisci su išli lagano" 

Prema njegovim rečima, Nemačka je ključni ekonomski igrač i motor Evrope, većina zemalja u Evropi su ekonomski čvrsto povezne sa Nemačkom.

"Kada pogledate strukturu naše privrede, koliko je nemačkih kompanija u Srbiji, vidite da smo upućeni najviše na Nemačku, to bi mogao biti problem za naše političke vizije i u kojoj meri ćemo imati mogućnosti da se izborimo", podvlači sociolog.

Kada politički posmatramo stvari, Vuletić kaže da su pritisci krenuli kada se međunarodna geostrateška situacija promenila, kada je Jugoslavija nestala i kada je pao Berlinski zid - da se pitanje kosovske nezavisnosti stavi na dnevni red.

Kaže da su pritisci išli lagano, ali od 2007. imamo situaciju da Srbija formalno prihvati ono što je stav zapada - nezavisnot još jedne države na Balkanu.

"Više od 10 godina Srbije je odolevela pristiscima i nadam se da će koristiti međunarodne okolnosti", ukazao je on.

"Nesaglasje Nemačke i SAD nam ide na ruku" 

Prema njegovim rečima, nesaglasje Nemačke i SAD nam ide na ruku, to je nešto što je posledica činjenice da kada bi se rešilo pitanje na način na koji Nemačka vidi, SAD bi izgubile važno mesto u Evropi.

"Bilo bi lakše da ako imate usitnjen Balkan da kontrolišete na efikasniji način šta se dešava u dvorištu EU. To se ne rešava preko noći, to traje dugo", kaže Vuletić.

Pritisci će bivati sve veći i veći, smatra Vuletić.

Ovo o čemu dnevna štampa piše, to su poruke Briselu da Beograd ne odstupa i kao što se pisalo u Novostima, svojevrsna poruka - igramo se probnih balona i kao što je Brisel slao poruke da vidi kako će se reagovati i Beograd šalje poruke - kuda će i na koji način teći ostaje da se vidi.

"Ne mislim da se slučajno pojavila ideja o nacrtu sporazuma - više je kao diplomatski manevar, ono o čemu će danas govoriti predsednik Vučić, ali to neće biti jedina tema", ukazao je Vuletić.

Govoreći o Rusiji, Vuletić kaže da je to velika sila koja ima specijalne odnose sa Nemačkom.

"Ne znamo da li Berlin ima nešto da ponudi Moskvi da se ona bez snažnog naboja odnosi prema Balkanu", zaključio je Vladimir Vuletić.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво