Dačić: Saradnja sa NATO-om važna zbog stabilnosti regiona

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je na otvaranju 8. Beogradske NATO nedelje, da taj skup već osmu godinu za redom, pruža mogućnost za otvorenu i svrsishodnu raspravu o mnogim važnim spoljnopolitičkim i bezbednosnim pitanjima od interesa ne samo za Srbiju, već i za region i šire okruženje.

Ivica Dačić je istakao je da je današnji susret svakako umnogome drugačiji od prethodnih, jer se odvija u specifičnim uslovima izazvanim globalnom pandemijom zarazne bolesti kovid 19, ali da nas uslovi fizičke distance, ne sprečavaju da očuvamo kontakt i komunikaciju u zajedničkom interesu, kako bismo razmotrili neke od najbitnijih aktuelnih tema.

Šef srpske diplomatije rekao je da, u mandatu ove Vlade, koji predstavlja kontinuitet vlada od 2012. godine, se Srbija dodatno afirmisala na međunarodnoj sceni kao kredibilan i pouzdan partner i izvoznik bezbednosti u regionu, uz dokazanu spremnost da deli i odgovornost i teret obaveza na širem međunarodnom planu u cilju suzbijanja bezbednosnih izazova.

"Imajući u vidu rezultate nedavno održanih izbora, nema sumnje da će i nova Vlada, bez obzira na njen konkretan sastav, nastaviti da, u saradnji sa predsednikom Republike, sprovodi uspešno ovaj spoljnopolitički kurs koji je u prethodnom periodu značajno unapredio međunarodni položaj Srbije, podigao ugled zemlje i, što želim da posebno istaknem, vratio određena pitanja od suštinskog nacionalnog interesa, prvenstveno pitanje KiM, u fokus pažnje uz nespornu činjenicu da tzv. JPNK nije gotova stvar i da se samo dijalogom mogu pronaći održiva rešenja u interesu mira i stabilnosti", rekao je Dačić.

Ministar Dačić je istakao da intenzivnim pokretanjem regionalnih tema Srbija želi da doprinese stabilnosti regiona i njegovom ubrzanom ekonomskom rastu, kroz inicijative za uvećanje investicija i rast trgovinske razmene, kao osnove za ubrzani ekonomski razvoj.

"Povezivanje nema alternativu i ono mora da nadvlada razdvajanje, jer brži protok ljudi i kapitala je garancija prosperiteta čitavog regiona, a samim tim i jačanja njegove stabilnosti na duži rok", rekao je ovom prilikom šef srpske diplomatije.

Ministar je kazao i da smo svi svesni da odnosi Srbije i NATO predstavljaju delikatno pitanje, opterećeno nasleđem iz prošlosti u vidu bombardovanja tadašnje SRJ od strane najmoćnije vojne alijanse u svetu, bez ovlašćenja Saveta bezbednosti UN, što za nas predstavlja akt agresije, uz civilne žrtve i ogromna materijalna razaranja.

Trajna stabilnost regiona 

On je naglasio da imamo odgovornost i obavezu da zajednički ulažemo napore da region bude trajno stabilan - ona je i na Srbiji, njenim susedima, najmoćnijim zemljama NATO, kao i na Alijansi u celini, posebno imajući u vidu da je ona prisutna u regionu i da ima niz obaveza uspostavljenih od strane UN u očuvanju mira, bezbednosti i stabilnosti, što se naravno odnosi na KiM i ispunjenje mandata iz Rezolucije SBUN 1244.

"Srbija veoma odgovorno ispunjava svoje obaveze, postupa u skladu sa postignutim dogovorima i sa pravom očekuje od drugih da to čine u istoj meri", rekao je ministar i dodao da je partnerski odnosi sa NATO nerazdvojni deo ukupne spoljnopolitičke pozicije Srbije i nastojanja da region bude trajno stabilan.

Šef srpske diplomatije je istakao da su ti odnosi jasno definisani i da se zasnivaju na partnerskoj saradnji u skladu sa politikom vojne neutralnosti Srbije, bez nastojanja za članstvom u Alijansi i drugim vojnim savezima, ali istovremeno uz otvorenost da se dalje unapređuje politički dijalog i praktična saradnja sa NATO u svim oblastima od zajedničkog interesa.

"Srbija je opredeljena za dalji razvoj saradnje sa Alijansom, kao i sa članicama i partnerima na bilateraloj osnovi, što predstavlja dve strane istog novčića", rekao je ministar Dačić.

On je ponovo naglasio, kao i u mnogim ranijim prilikama, da se politika vojne neutralnosti Srbije ni u jednom momentu ne dovodi u pitanje, "to ostaje naša temeljna i prepoznatljiva pozicija koju NATO, njeni članovi i partneri, kao i druge zemlje, u potpunosti poštuju".

Ministar Dačić je rekao da je uveren da i NATO deli stav da nas povezuju zajednički interesi za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

"Od Alijanse očekujemo da sa razumevanjem sagledava i podržava naše prioritete, što se naročito odnosi na KiM, pošto je situacija u pokrajini za Srbiju glavni političko-bezbednosni izazov. Smatramo da samo kompromisno rešenje postignuto kroz dijalog između Beograda i Prištine, i uz podršku međunarodne zajednice, može da obezbedi trajni mir i stabilnost. Zato je veoma važno što je dijalog Beograda i Prištine nastavljen posle više od godinu i po dana", istakao je ministar Dačić.

"Važno da se u potpunosti u skladu sa Rezolucijom 1244" 

Dodao je da je za Srbiju važno da se u potpunosti u skladu sa Rezolucijom SBUN 1244 i VTS-om realizuje mandat Kfora koji, kao jedina legalna i legitimna vojna formacija u Pokrajini, predstavlja bitan garant sprovođenja Briselskog sporazuma i praktično jedini garant bezbednosti i opstanka Srba, njihove imovine, verske i kulturne baštine na KiM.

Kako je rekao, Srbija se snažno protivi transformaciji tzv. "Kosovskih bezbednosnih snaga" u tzv. "Vojsku Kosova", jer se time krši Rezolucija SB UN 1244 i ugrožava regionalna i šira stabilnost, te stvara potencijal za izazivanje nestabilnosti ili još gore tenzije i sukobe i da je zbog toga veoma bitno da ovakvi provokativni i opasni potezi Prištine naiđu na jasnu i nedvosmislenu osudu međunarodnih faktora.

Ministar Dačić je pred sam kraj istakao važnost činjenice da su NATO i Srbija upućeni jedno na drugo i da je, uprkos tragičnoj prošlosti i bombardovanja tadašnje SRJ, imperativ za budućnost zajednički angažman i saradnja prvenstveno zbog stabilnosti regiona, kao ključnog uslova za prosperitet svih građana koji u njemu žive.

"Samo na taj način region može biti prostor trajne stabilnosti, a uveren sam da tom ključnom cilju svi bez izuzetka stremimo. Dakle, jedini put je jačanje saradnje i poverenja, da reči uvek budu pretočene u dela i da sve što je dogovoreno na delu bude potvrđeno i sprovedeno, bez izuzetka i bez uslovljavanja", zaključio je Dačić.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво