Nastavljene konsultacije o formiranju vlade, Vučić sa Zukorlićem i Pastorom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je konsultacije za formiranje Vlade Srbije razgovorom sa predstavnicima lista "Muamer Zukorlić - Samo pravo - stranka pravde i pomirenja - Demokratska partija Makedonaca" i "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor".

Aleksandar Vučić je prvo razgovarao sa Muamerom Zukorilićem koji je nešto pre devet časova stigao u zgradu Predsedništva.

Predsednik Stranke pravde i pomirenja je po završetku sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, rekao novinarima da je Vučiću preneo stav stav da je zemlji potrebna nova vlada i premijer sa mnogo više kredibilnosti, uz ponovljen stav da će SPP biti ili ozbiljan činilac vlasti ili opozicija.

"Nismo razgovarali o funkcijama", rekao je Zukorlić i dodao da očekuje da će se ponovo sastati narednih dana i o tome razgovarati.

On je naveo da su razgovarali i o zdravstvenoj situaciji u Sandžaku i dodao da je u tom delu Srbije stanje i dalje teško i da je i dalje visok stepen smrtnosti.

Prema njegovoj oceni, mere koje su bile sprovedene su značajne i zaustavile su teško stanje, dodajući da je uveren da će linija smtrnosti i obolelih u narednom periodu padati.

Navodeći da je situacija bila teška, Zukorlić je najavio da će "na krivnično-pravnu odgovornost pozvati sve koji su tome doprineli, činjenjem ili nečinjenjem, ili zloupotrebom položaja".

Zukorlić je ranije za Tanjug rekao da će ta stranka biti ili ozbiljan činilac vlasti ili opozicija, navodeći da njihova politička uloga više neće biti sugerisanje i savetovanje kao što je bila u prethodnom mandatu.

Pastor: SVM će biti deo vladajuće većine 

Nakon sastanka sa predsednikom Stranke pravde i pomirenja Muamerom Zukorlićem, Vučić je razgovarao sa predstavnicima Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Predsednik SVM Ištvan Pastor nakon konsultacija o novoj vladi je naveo da SVM želi da učestvuje u izvršnoj vlasti na nivou republike na nivou državnih sekretara u nekoliko ministarstava, koja, kaže, nisu definisana, ali je načelna spremnost i mogućnost za tako nešto dogovorena i potvrđena.

SVM će, kaže Pastor, učestvovati u izvršnoj vlasti i na pokrajniskom nivou, ali o tome danas, kako je naveo, nije bilo konkretnijeg razgovora.

Pastor, prema sadašnjem stanju stvari, očekuje da bude predsednik Skupštine Vojvodine i u naredne četiri godine.

"Razgovarali smo o budućoj saradnji, jer je potvrđena obostrana rešenost da odnos izgrađen u proteklih šest godina nastavimo. Saradnja će se odnositi na republički, pokrajinski i lokalni nivo", rekao je Pastor.

On je dodao da će o oblicima i načinu zajedničke saradnje biti potpisan koalicioni sporazum, sa opredeljenjima, ciljevima i projektima, kao i u proteklom mandatu, te da očekuje da se sve konkretizuje u naredne dve nedelje.

Među predstavnicima SVM-a su potpredsednik stranke Balint Pastor i dosadašnja poslanica Elvira Kovač.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво