Bilans sinoćnjih nereda u Beogradu – desetine povređenih, zapaljena policijska vozila

Više desetina policajaca i civila povređeno je tokom sinoćnjih nereda zbog uvođenja policijskog sata u Beogradu. Svi povređeni prevezeni su na VMA.

Zapaljeni kontejneri, smeće po ulicama, polomljeni saobraćajni znaci, uništene žardinijere, kamenje, zapaljeni policijski automobili, nekoliko slomljenih izloga, slika su nakon noćašnjih protesta u Beogradu.

Kako je za RTS rekao direktor policije Vladimir Rebić, povređena su najmanje 43 policijska službenika i 17 demonstranata. 

Do sada su uhapšene 23 osobe, a kao organizatori upada u Skupštinu označeni su Damnjan Knežević i bivši poslanik Dveri Srđan Nogo. 

Zapaljeno je pet policijskih vozila, povređena su tri konja. O neredima u Beogradu izvestile su i svetske agencije.

Ispred zgrade Skupštine Srbije jutros se nalazi kordon policije. Pripadnici MUP-a raspoređeni su i ispred drugih važnih institucija u Beogradu, kao i na pojedinim većim raskrsnicama.

Kako je sve počelo 

Najpre je nekoliko desetina građana blokiralo saobraćaj na raskrsnici Trga Nikole Pašića i Takovske ulice. Okupljeni su uzvikivali uvredljive reči na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako se broj okupljenih povećavao, sve više su se približavali zgradi Skuštine Srbije.

U jednom trenutku, demonstranti su pokušali da provale u Skupštinu. Tada su na dužnosti bila samo dva policajca. Posle guranja demontranti su ušli, ali je policija kojoj je stiglo pojačanje uspela da ih izbaci iz skupštinskog hola, gde je nakratko ostao samo poslanik Srđan Nogo.

Napolju se nastavlja gurkanje, a demonstranti gađaju policiju i jajima i limenkama. Među okupljenima su i predstavnici inicijative Ne davimo Beograd, organizacije Građanski otpor, ali se pretpostavlja i nekih desničarskih organizacija.

Bilo je pokušaja nekih opozicionih političara da se priključe protestu. Reporteri su izvestili da su okupljeni oterali Vuka Jeremića, Srđana Noga i Nikolu Sandulovića.

Novi upad u Skupštinu, policija baca suzavac 

Kada je izgledalo da je situacija stabilna i da će se okupljeni uputiti u protestnu šetnju, došlo je do novog pokušaja ulaska u Skupštinu.

U sve napetijoj situaciji bačene su zapaljene baklje, a policija odgovara suzavcem.

Policija i demonstranti se sukobljavaju, a povređenih ima na obe strane.

Neredi i ispred RTS-a 

Policija je potisnula demonstrante iz Pionirskog parka, kao i sa Trga Nikole Pašića, sve do Pravnog fakulteta. Do incidenta je došlo i ispred zgrade RTS-a.

Tokom protesta napadnuta su i dva snimatelja Tanjuga. U ulicama koje vode do Doma Narodne skupštine, policija je formirala kordone da bi sprečila povratak demonstranata.

Povređeni su prebacivani kolima Hitne pomoći, a novinarske ekipe su poslale poslednje izveštaje oko 3.00 noćas.

Manja okupljanja su održana i u Novom Sadu i Kragujevcu.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво