Lajčak s nemačkim zvaničnicima uoči dijaloga Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak razgovarao je u Berlinu o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine s nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom, šefom diplomatije Hajkom Masom i savetnikom Angele Merkel za spoljne poslove Janom Hekerom.

"Razgovarali samo dijalogu Beograda i Prištine kome posreduje EU i važnosti prvog sastanka na visokom političkom nivou koje se organizuje 12. jula nakon Pariskog samita", naveo je Lajčak na Tviteru.

Za trajnu stabilnost regiona potrebno je sveobuhvatni i održiv sporazum Beograd i Prištine, i to je ključni preduslov za realizaciju perspektive EU obeju zemalja, navodi se na tviter nalogu nemačkog ministarstva.

Šef diplomatije Hajk Mas je ocenio da je dobro to što je Lajčak uneo novi momenat u dijalog i postavio ambiciozne ciljeve.

"Želimo brz vidljivi napredak za ljude u regionu. Budućnost zapadnog Balkana leži u Evropi. Dakle, EU mora da igra vodeću ulogu", poručio je Mas, a prenosi Ministarstvo na Tviteru

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron u petak 10. jula organizuju video samit posvećen Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine.

EU će na samitu predstavljati šef diplomatije Žosep Borel koji će zajedno sa Miroslavom Lajčkom 12. jula biti domaćin prve runde nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Delegaciju Beograda u Briselu predvodiće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a Prištine kosovski premijer Avdulah Hoti.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво