Čeka se nova kosovska vlada, hoće li prva odluka otvoriti administrativne prelaze

Na Kosovu ne prestaje borba između albanskih političkih rivala. Sa jedne strane je Aljbin Kurti sa druge Hašim Tači i ostali koji su za danas zakazali formiranje nove Vlade u Prištini. Da li će odlazeći premijer Aljbin Kurti danas prestati da upravlja Vladom i koliko je izvesno formiranje nove Vlade?

Deluje da je sve dogovoreno, ali to tek treba da se potvrdi na samoj sednici skupštine.

Očekuje se da na sednici skupštine vlada Aljbina Kurtija i definitivno prestane da odlučuje.

Avdulah Hoti, koji je deklarisan kao budući premijer najavio je da će njegova vlada ukinuti odluke vlade Aljbina Kurtija.

Avdulah Hoti do sada nije bio premijer. U odlazećoj vladi Aljbina Kurtija bio je potpredsednik, a u jednoj od prethodnih ministar finansija.

Po struci je ekonomista. Potpredsednik je Demokratskog saveza Kosova koji je već upravljao prethodnim kosovskim vladama. Iz Demokratskog saveza tvrde da imaju dovoljan broj poslanika koji će podržati novu vladu.

Ako na današnjoj sednici nova vlada bude izabrana, odmah postaje operativna i njen prvi sastanak mogao da bude održan neposredno nakon izbora u skupštini.

Videćemo da li će jedna od prvih mera biti ukidanje odluka vlade Aljbina Kurtija. Jer, njihovo ukidanje neće značiti samo ponovni plasman srpske robe, već i početak stvaranja ambijenta za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Nova vlada bi u svom sastavu trebalo da ima najviše ministara iz Demokratskog saveza Kosova.

U njoj će ministre imati i Alijansa za budućnost, Srpska lista, Socijaldemokratska inicijativa i stranke manjinskih zajednica.

Iz pokreta Samoopredeljenje uoči današnjeg izbora nove vlade poručuju da su protesti neizbežni zbog svrgavanja njihove vlade i da niko ne može da im oduzme mandat i pravo da oni budu jedini koji mogu da formirajui vladu.

Ne otkrivaju da li će blokirati rad skupštine, ali najavljuju da će se, kako kažu, ponašati u skladu sa mandatom koji imaju, i da će braniti pravo građana koji su glasali za njih.

Kosovska policija pojasnila je proceduru prilikom ulaska na Kosovo, nakon što su usled ublažavanja mera zbog pandemije izazvane koronavirusom, otvoreni neki administrativni prelazi.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво