Kurti i Tači nastavljaju "pingpong" komunikaciju, ko ima pravo da vodi dijalog?

Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti saopštio je da je sa političkim savetnicima napravio plan za naredni dijalog sa Beogradom i da će imati dva tima: politički i ekspertski.

"Prvi reprezentativni politički tim koji će se sastojati od premijera, predsednika, predsednika parlamenta i člana sedam političkih partija biće tim od deset članova. S druge strane, imaćemo tim stručnjaka iz različitih oblasti. Pripremam se za formiranje takvog tima", rekao je Kurti u Prizrenu.

Rekao je da drugi tim zavisi od njega, a prvi od spremnosti drugih.

Kurti je u prepisci sa novoimenovanim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, naveo da ga Ustav, kao premijera, obavezuje da formira i vodi pregovarački tim.

U pismu upućenom Lajčaku, Kurti je naveo da će kosovski predsednik Hašim Tači biti član političkog tima.

Reagujući na Kurtijevo smeranje u vezi dijaloga, iz kancelarija Hašima Tačija pojašnjavaju da se premijer u ostavci nije konsultovao sa predsednikom, kao rukovodiocem spoljne politike.

"Premijera je razrešila skupština Kosova i on je premijer u ostavci, vlade u ostavci. On, pored toga što se nije konsultovao sa predsednikom kao rukovodiocem spoljne politike, ovim pristupom povređuje i ustavnu hijerarhiju", navode Tačijevi saradnici.

Dodaju da je razrešeni premijer delegitimisan glasovima apsolutne većine predstavnika naroda u skupštini Kosova i ne može da daje obećanja u ime kosovskih institucija, niti u ime vlade u ostavci.

"Spisak delegacije koju je predložio razrešeni premijer ostaje njegova lična volja i ništa više od toga", poručuju iz Tačijevog kabineta.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво