Dan odluke u Prištini, opozicija ruši Kurtija

Predstavnici opozicionih stranaka u kosovskoj skupštini, uključujući i Srpsku listu, najavili su u uvodnim obraćanjima da će podržati predlog Demokratskog saveza za obaranje kosovske vlade pod vođstvom Aljbina Kurtija, formirane pre 50 dana. Kurti poručuje da vlada koju vodi nije imala ni 100 sati da se dokaže, dodajući da je veoma ponosan na rad svog kabineta.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši izjavio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti odlučio da uništi političku bazu svoje vlade, optuživši ga da je odustao od političke odgovornosti.

"Posle dugog oklevanja u vezi sa potpunim ukidanjem takse na zahtev SAD, neaktivnost premijera Aljbina Kurtija dovela je Kosovo pod američke ekonomske sankcije. U vreme kada nam je potrebno najveće jedinstvo u situaciji u kojoj se suočavamo sa pandemijom, premijer Aljbin Kurti odlučio je da raskine koalicioni sporazum otpustivši ministra Agima Veljiua bez konsultacija sa koalicionim partnerom", naveo je Gaši dva razloga njegove stranke da zatraži izglasavanje nepoverenja vladi čiji je inače član.

Gaši tvrdi da je Kurti u vreme kada se Kosovo suočava sa pandemijom koronavirusa izabrao političku borbu sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

"Predsednik i premijer su odlučili da se međusobno ratuju. Ovo primitivno ponašanje u početku pismima i beskorisnim pozivima, kasnije je eskaliralo preko institucija", naveo je Gaši.

Šef poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi optužio je DSK da je pozvala na zbacivanje vlade "u cilju postizanja sporazuma Tači–Vučić".

Rekao je da nijedna od od optužbi koje je izneo poslanik DSK Arben Gaši ne stoji i optužio sa svoje strane da su sklopili savez sa starim saveznicima.

"Možete prihvatiti odbačeni Tačijev i Vučićev plan, ali nikada nećete moći da pobedite nas ili kosovske Albance. Ponovo ćemo da se sretnemo i suočićemo se sa odlukama koje donosite. Premijer je i dalje na strani interesa građana, predsednik nastavlja savez sa vama radi svrgavanja ključne smernice građana – Vlade Kosova", naveo je Seljimi.

Zamenik predsednika Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići rekao je da je sednica o izglasavanju nepoverenja vladi usledila nakon što se premijer Aljbin Kurti predao, suočen sa izazovima koji su pred Kosovom.

"Dakle, nema drugog ishoda za vladu i premijera koji su za tako kratko vreme ugrozili najbitnije saveze za Kosovo, koji nisu uspeli da pruže razvojni program očekivan od građana i stvorili toliko kontradikcije za kratko vreme ", rekao je šef poslaničke grupe DPK.

Potvrdio je da će poslanici njegove stranke da glasaju za obaranje vlade.

Poslanik Srpske liste Igor Simić najavio je da će svih 10 poslanika te stranke da podrže obaranje vlade, jer je, kako je naveo pokazala nepoštovanje prava i obaveza koje ima prema srpskom narodu na Kosovu.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj rekao je da će glasati za predlog za svrgavanje Kurtijeve vlade.

"Od početka smo znali da ova vlada nema dug mandat, danas preuzimamo mandat ove vlade", rekao je Haradinaj i dodao da zameraju vladi zbog ukidanja takse bez ikakvih drugih mera.

Kurti: Tači mi je nudio sporazum o razmeni teritorija

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da vlada koju vodi nije imala ni 100 sati da se dokaže, dodajući da je veoma ponosan na rad svog kabineta.

Kurti je u govoru na sednici rekao da je u 50 dana rada prepolovio plate funkcionera, ali ne i plate u pravosudnom sistemu i ustavnom sudu.

"Želeli smo da pokažemo šta cenimo i unosimo etiku u politiku", naveo je Kurti i dodao da mu nije žao ni sebe ni vlade, već naroda.

"Ne žalim zbog ove vlade, a još manje zbog sebe, već zbog građana i naroda, zbog onoga što rade sa ovim predlogom o nepoverenju. Prvo, cilj ovog nepoverenja je da se narod ostavi bez svoje vlade, bez vlade za koju je glasao. Drugo, ostavljanje naroda bez reformističke vlade koja se nesumnjivo bori protiv korupcije. I treće, vi želite da ostavite narod bez ove vlade usred širenja pandemije koronavirusa, u najvažnijoj nedelji, u elektronskom upravljanju koje je uzorno, i to ne samo za region. Budući da je naša vlada postavila primer kako upravljati širenjem koronavirusa, ovaj predlog ima za cilj da našu zemlju ostavi bez vlade", rekao je Kurti.

Otkrio je da je kosovski predsednik Hašim Tači od njega tražio da postigne sporazum sa Beogradom "o razmeni teritorija".

"Rekao mi je da ukinem taksu i da zajedno odemo u Vašington i da se rešimo Srbije", preneo je Kurti.

"Ideja je bila da se ukine taksa za objavljivanje sporazuma. U tim opasnim i štetnim pogodbama, ne mogu da me imaju za saveznika", rekao je Kurti.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво