Dan odluke za Kurtijevu vladu, hoće li preživeti glasanje o nepoverenju

Počela je vanredna sednica kosovske skupštine o izglasavanju nepoverenja vladi Aljbina Kurtija, manje do dva meseca od njenog formiranja. Demokratski savez Kosova podneo je zahtev za obaranje vlade u kojoj ima polovinu minitarstava. Rasprava o obaranju vlade vodi se u vreme vanrednih mera protiv širenja koronavirusa na Kosovu.

Dopisnik RTS-a javlja da zbog mera sprečavanja širenja koronavirusa poslanici sede na udaljenosti, a predstavnici medija nisu prisutni u skupštinskoj sali već sednicu prate putem videa.  

Nema signala da bi vlada Aljbina Kurtija mogla da opstane. Jedino ako se u narednih nekoliko sati ne prihvati apel Nemačke i Francuske da se do okončanja krize sa koronavirusom odloži obaranje vlade.

Međutim, iz američke amabasade u Prištini saopštili su da su zadovoljni što će danas da dođe do rasprave o nepoverenju vladi.

Sukob dakle nije lokalnog nivoa, već i malo šire, međunarodnog.

Albanske opozicione stranke su najavile da će da podrže Demokratski savez u obaranju vlade. Za takav ishod potrebna je prosta većina od 61 glasa.

Kosovski predsednik Hašim Tači imao bi pravo da odredi novog mandatara i da mu poveri formiranje nove vlade do izbora. Nova vlada bi bila tehničke prirode, sastavljene od predstavnika većine parlamentarnih stranaka.

Do razlaza Demokratskog saveza i pokreta Samoopredeljenje došlo je zbog odluke premijera Kurtija da smeni ministra unutrašnjih poslova iz Demokratskog saveza zbog zalaganja da se na Kosovu uvede vanredno stanje zbog širenja korona virusa.

Smena ministra Agima Veljiua bila je kap koja je prelila čašu u odnosima koalicionih stranaka.

Nije prvi put od jednostranog proglašenja nezavisnosti da albanske stranke ispoljavaju neslaganje koje prerasta u politički sukob, ali je apsurdno da to čine u trenutku kada se svi u svetu ujedinjuju kako bi se izborili sa širenjem koronavirusa. Na Kosovu su do sada inficirane 63 osobe.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво