Vučić: Pomoći ćemo "Krušiku" uz temeljne i ozbiljne reforme

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je radnicima "Krušika" da neće imati problema ni sa platama, ni sa poslom. Naveo je da je država spremna da uloži veliki novac u "Krušik" da bi ta fabrika opstala, ali da će morati da se sprovedu temeljne i ozbiljne reforme u kompletnoj namenskoj industriji.

Predsednik je u obraćanju radnicima, posle obilaska novog pogona "Krušika" i razgovora sa poslovodstvom, podsetio da je nedavno održan sastanak sa predstavnicima kompletne odbrambene industrije, kako bi se analizirala situacija i videlo šta je potrebno uraditi i kako upravljati resursima u budućnosti, jer oko 11.500 direktno zaposlenih, a indirektno i više od 20.000 ljudi, zavisi od tih odluka.

"Nisam došao da vas lažem, niti je to moguće", poručio je Vučić i rekao da će morati da se vidi kako da se pomogne i reše problemi koji su nastali iz objektivnih, ali i zbog nedovoljne sposobnosti različitih poslovodstava, kao i zbog rušenja ugleda "Krušika" u međunarodnoj javnosti.

"Zbog toga 'Krušik' danas nije u sjajnoj situaciji, ali nismo došli da kukamo već da vidimo kako da pomognemo", rekao je Vučić.

On je najavio temeljne reforme u celoj odbrambenoj industriji Srbije, posebno u "Krušiku" i "Zastavi".

"Država je spremna da uloži veliki novac da biste mogli da opstanete i sačuvate posao, ali taj novac mora da bude odgovorno trošen, da imamo ljude koji znaju šta je budućnost, a ne da za četiri meseca ponavljamo istu priču", primetio je predsednik.

On je poručio radnicima da neće imati problema ni sa platama, ni sa poslom, ali ih je zamolio da i oni pomognu svojoj državi i odgovornim ponašanjem potvrde šansu da "Krušik" opstane na tržištu i razlog da postoje.

Razvoj raketnog programa 

Predsednik je, takođe, naglasio da će se država više posvetiti razvoju raketnih programa koji donose mnogo veći profit.

Vučić je napomenuo radnicima da ništa ne može da padne s neba i da će radnici "Krušika" morati to da zarade, ali da će većim platama zaposlenima i većim plaćanjima dobavljačima biti obuhvaćena cela odbrambena industrija.

Predsednik kaže da je cilj da se izbegne situacija da se dobavljačima duguje i da budu u stalnom nedostatku, već da mogu na vreme da nabavljaju potrebne matarijela.

Kako je rekao, u "Krušiku" će biti reorganizaovan posao tako što će preduzeće biti orijentisano na tržište i profitabilne programe profitabilne, a što manje na novac iz državne kase.

Ističe da je, na primer, vojvoda Živojin Mišić govorio da je najopasnije kada ste u ratu, a imate bojazan od odgovornosti, kao i da on kao predsednik nema nikakav strah od preuzimanja odgovornosti i za najteže političke odluke, kao i kada je zemlja bila pred bankrotom i kada su uvedene teške mere.

"Došao sam da vam u lice kažem u kakvom je stanju vaše preduzeće", kazao je Vučić obraćajući se zaposlenima i dodao da i država snosni deo odgovornosti jer nije uspela da sačuva "Krušik" od raznih glasina, zbog čega su neki u okruženju preuzeli ugovore umesto "Krušika".

Dodao je da će se "Krušik" s tim problemom suočavati u narednih godinu ili godinu i po dana, uz sve druge probleme.

"Znamo da je 'Krušik' srce Valjeva, Kolubarsog okruga i centralnog dela zapadne Srbije. U 'Krušiku' radi 3.100 ljudi, a plata je u januaru bila u proseku 63.000 dinara, ali to nije bilo usklađeno sa mogućnostima 'Krušika' već je tako bilo zbog enormnih davanja države, a ne zbog toga što je to bilo zarađeno".

Valjevo bez "Krušika" nije Valjevo

Vučić je naglasio da Valjevo bez "Krušika" nije Valjevo i da bi bez tog preduzeća svi otišli u Beograd ili inostranstvo.

Valjevo je važno čvorište za postojanje cele Srbije i zato ćemo nastaviti sa velikim ulaganjima u "Krušik" i Valjevo.

"Tu je reč o desetinama miliona evra koje ćemo uložiti i o tome će vas upoznati vaše poslovodstvo", rekao je Vučić dodajući da će to biti isplaćeno iz tekućeg budžeta, ali da će se zato uštedeti na drugom mestu u budžetu.

"Molim za podršku, i pomoć, i odgovornost, i ozbiljnost", poručio je Vučić dodajući da sve može da se postigne ako bude dovoljno ugovora.

Vojska Srbije će kupovati veliki broj proizvoda od vas, a posebno su zainteresovani za 128 mm, 155 mm, rakete i drugo, rekao je Vučić dodajući da "Krušik" mnogo više zarađuje na raketama.

"Vojska Srbije će uplatiti 10 miliona evra 'Krušiku' za novi ugovor, plus ono što će država dati bez obzira na ugovore o kojima ne želim da govorim pred svima", naveo je predsednik.

Poručio je da će "Krušik" imati dobru budućnost, ali samo ako radnici budu dobro i vredno radili i razumeli da država nije ćup iz kojeg treba samo da se izvlači.

Vi i vaša deca imaćete sigurnu budućnost i nećemo odustati od podizanja odbrambene industrije Srbije ni po koju cenu, iako bi to u svetu mnogi želeli, naglasio je Vučić dodajući da kada zemlja nema odbrambenu industriju, bezbednost zavisi uvek od nekog drugog ili će joj u nekoj situaciji sve što je potrebno biti isporučeno na vreme.

"Želimo da možemo u svakom trenutku da zaštitimo našu decu", dodao je Vučić.

Takođe, ističe da je odbrambena industrija ključna industrijska grana za razvoj ekonomije.

"Naše je da ponudimo bolji proizvod" 

Odgovarajući na novinarska pitanja, Vučić je rekao da je imao priliku da razgovara sa malim brojem radnika i da su mu oni rekli da su srećni što je došao i što država pokušava da preuzme brigu za zaposlene, preduzeće, dodajući da je to njihovo osnovno osećanje.

Dodao je da zna mnoge u inostranstvu koji su zainteresovani za uništenje odbrambene industrije Srbije i koji su zaradili na problemima sa kojima se u "Krušiku" suočavaju". 

"Naše je da pokažemo sposobnošću, dobrim investiranjem, posebno u raketne pogone, da možemo da napredujemo brže od njih i ponudimo bolji proizvod evropskom i svetskom tržištu", rekao je predsednik.

U "Krušiku" se proizvode minobacačke mine svih kalibara (razorne, dimne, osvetljavajuće i vežbovne), vođene i nevođene rakete (razorne i protivoklopne), avionske bombe, artiljerijska zrna, familija municije 40 mm, meci 82 mm.

Takođe, proizvode se i kumulativne mine, ručne bombe, protivtenkovske mine, upaljači i inicijalna sredstva.

"Krušik" je osnovan 1939. godine kao privatna fabrika za proizvodnju municije koja se tada zvala "Vistad".

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво