Hoće li potezi Aljbina Kurtija razljutiti Ameriku

U nečijem interesu je opstrukcija trajnog dogovora između Beograda i Prištine, tvrdi kosovski predsednik Hašim Tači. Na tviteru je objavio i da se zalaže za stavljanje tačke na konflikt, ekonomski razvoj i međusobno priznanje. Za ekonomiju ispred politke zalaže se specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog o Kosmetu.

Stavove čoveka koga Njujork tajms naziva nediplomatskim diplomatom koji je sklon uvredljivim tvitovima, javnost često saznaje upravo na toj društvenoj mreži.

Na navode jednog korisnika Tvitera da građani tzv. Kosova žele da znaju pozadinu razgovora u Vašingtonu i Briselu, Ričard Grenel odgovara:

"Vašington je usredsređen na ekonomski razvoj i radna mesta - verujemo da je to zapostavljeno u dijalogu. Ali, ne možemo da pomognemo dok takse kosovske vlade i dalje štete Kosovu. Najpre ih treba ukinuti. Takođe, politička pitanja će rešiti dve strane, ne Vašington".

A dve strane jednako su udaljene kao i novembra 2018. kada je tadašnja kosovska vlada uvela taksu na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine. Čeka se 15. mart, za kada je aktuelni premijer najavio njeno delimično ukidanje.

"Aljbin Kurti je otvorio rat sa Belom kućom, to ne može dobro da se završi za Prištinu i političku stabilnost vlasti koju predvodi sa Samoopredeljenjem na čelu. Posebno kako se poneo na zahtev Amerike prošle nedelje kada je odbio inicijativu za ukidanje takse što bi bio osnov za nastavak dijaloga", ukazuje bivši diplomata Zoran Milivojević.

Svoje poteze Aljbin Kurti, ocenjuju analitičari, odmerava i prema pulsu američkih glasača koji na jesen biraju predsednika.

"Ni približno nije osiguran reizbor Donalda Trampa, mislim da će on vrlo jasno staviti do znanja i razvući razgovore do 3. novembra dok ne vidi ko će biti idući predsednik. Tako da ima puno motiva da ne učestvuje u ovome. Tači nema dovoljan legitimitet s druge strane, tako da mislim da su sve ove američke inicijative nešto što ima slabe šanse za uspeh", smatra bivši ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić.

Za uspeh pregovora analitičari ne umanjuju ni značaj Evropske unije koja će nakon Sjedinjenih Država imenovati svog izaslanika za dijalog. Njegovo ime još nije poznato široj javnosti, ali jeste predsednicima Srbije i privremenih institucija u Prištini.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво