Varhelji: Ne mogu se nametati nova pravila zemljama koje su već u procesu

Usvojena je nova metodologija pregovora o priključenju Evropskoj uniji. Komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je da je cilj Unije da se proširi na ceo Zapadni Balkan.

Oliver Varhelji je, obrazlažući novu metodologiju pristupanja, rekao da je proširenje EU geostrateški cilj Brisela.

"Nama potpuno proširenje ostaje cilj", rekao je Varhelji na konferenciji za novinare nakon što je objavljeno koje će reforme Evropska komisija preduzeti u tom procesu.

Naveo je da je predlog nove metodologije pristupanja EU zasnovan na četiri principa: kredibilnost, predvidivost, dinamičnost i političko upravljanje.

Naglasio je da Srbija kao zemlja koja već pregovara sa EU "ima mogućnost, ako tako odluči", da se priključi novoj metodologiji.

"Ne mogu se nametati nova pravila zemljama koje su već u procesu. Ali, uzmite na primer ekonomski sektor i činjenicu da zemlje koje idu brže u ekonomskim reformama mogu sada da brže počnu i završe taj klaster, što će biti povezano sa dodatnim investicijama kao podsticajem", objašnjava Varhelji.

Komesar za proširenje kaže da će predložena podela pregovaračkih poglavlja po klasterima, tj. oblastima, doprineti dinamičnijem procesu pregovora i pristupanja.

Varhelji je izneo "ponudu" EU da se poregovori u okviru određenog klastera mogu završiti i za godinu dana, ukoliko je zemlja kandidat spremna za primenu reformi u određenim oblastima.

"Redosled otvaranja klastera ostaje odluka zemalja u procesu pridruživanja. Jedini zahtev EU jeste da se pregovori otvore i zatvore klasterom koji se odnosi na vladavinu prava", navodi komesar za proširenje.

Izbegavanje iznenađenja

Nova metodologija predviđa i značajniji angažman zemalja članica u monitoringu napretka kandidata.

Time bi se, kako je rekao Varhelj, izbegla "iznenađenja" kada se neke zemlje članice nisu slagale sa procenama Komsije o ispunjenosti uslova za napredak u pristupnim pregovorima.

"Eksperti zemalja članica sa ekspertima Evropske komisije ići će na teren da procenjuju napredak", kaže Varhelji.

On dodaje da će zemlje članice tako imati veću ulogu u odlučivanju o "nagrađivanju, ali i sankcijama" postignutog u procesu pristupnih pregovora.

"Mora biti jasno da se može ići unazad ukoliko zemlje na zadovoljavajući način ne sprovode reforme. Suspenzija fondova je jedna od sankcija, kao i ponovno otvaranje pregovora u poglavljima koja su već zatvorena ili suspendovanje pregovora", objašanjava Varheji.

Stabilnost prioritet

Komesar naglašava da za Komisiju i zemlje članice prosperitet i stabilnost Zapadnog Balkana ostaju "vrhunski prioritet".

"Potrebne su nam trajne i primenjive reforme u regionu, a EU jasno mora da kaže šta traži od zemalja u procesu i da tačno kaže šta će one dobiti za svoje napore", zaključuje Varhelji.

Dodaje da je usvojeni predlog metodologije prvi od tri elementa "obnovljene strategije za Zapadni Balkan".

"Nakon metodologije, uslediće pokretanje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a zatim i plan za ekonomske investicije u regionu", zaključio je Varhelji. 

nacrtu dokumenta, u koji je uvid imao RTS, predlaže se da pregovaračka poglavlja budu organizovana u šest tematskih celina koje bi mogla da se otvaraju grupno i istovremeno.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво