Kurti u skupštini o novoj vladi: Spreman sam da vodim dijalog sa Beogradom

Četiri meseca nakon održavanja vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji danas bi trebalo da bude izabrana nova vlada u Prištini. Mandatar za sastav vlade Aljbin Kurti predlaže sastav svog kabineta o kome će poslanici glasati.

Sednica na kojoj Aljbin Kurti predstavlja svoj program trebalo je da počne u 11 časova, ali je početak sednice kasnio 40 minuta, javlja dopisnik RTS-a.

Aljbin Kurti je u uvodnom izlaganju, predstavljajući program nove vlade, izneo nekoliko prioriteta. Sa Srbijom ćemo primeniti potpuni trgovinski reciprocitet, rekao je mandatar za sastav vlade.

"Spreman sam da u potpunosti vodim dijalog sa Beogradom, stvoriću tim koji će se posvetiti tome", naglasio je Kurti dodajući da će dijalog biti usmeren ka pitanjima "bilateralnih odnosa, dobrosusedstva, nestalih lica, reparacije, sukcesije".

Predložio je i lustraciju u svim sektorima koju treba sprovesti u roku od 24 meseca.

Najavio je da će vojna služba biti obavezna i trajaće tri meseca.

"Bićemo vlada koja će kažnjavati ratne zločine i agresiju, pripremićemo zakon koji će se baviti počinjenim ratnim zločinim i agresijom", rekao je Kurti.

Kurti će, kako kaže, na osnovu međunarodnih zakona i prava "pripremiti tužbu protiv Srbije za ratni zločin, genocid i agresiju".

"Na osnovu domaćeg i međunarodnog prava, pripremićemo tužbu pri međunarodnom sudu za zločine na Kosovu", rekao je lider Samoopredeljenja. 

Dodao je da će izvršiti pripreme društva za učlanjenje u NATO i obećao da nijedan pojedinac niti kompanija "neće biti jači od države".

Tokom predstavljanja programa, poslanica Demokratske partije Kosova je Kurtiju na rever okačila značku sa zastavama Kosova i Albanije.

Kurti predložio i buduće ministre

Mandatar za sastav nove vlade Aljbin Kurti predložio je sa Srpske liste Dalibora Jevtića za ministra za povratak i zajednice i Ivana Milojevića za ministra za regionalni razvoj.

Iz Demokratskog saveza Kosova predloženi su Anton Ćuni za ministra odbrane, Ljumir Abidžiku za ministra za infrastrukturu, Besijan Mustafa za ministra poljoprivrede, Hikmete Bajrami za ministra prosvete, Agim Veljiju za ministra unutrašnjih poslova, Vljora Dumoši za ministarku kulture, omladine i sporta.

Iz pokreta Samoopredeljenje predloženo je da ministarstvo spoljnih poslova preuzme Glauk Konjufca, ministarstvo pravde Aljbuljena Hadžiju, ministarstvo finansija Besnik Bisljim, ministarstvo ekonomije Rozeta Hajdari, ministarstvo zdravlja Arben Vitija, ministarstvo za evropske integracije Bljerim Reka, dok je kandinat za ministarku uprave Emilija Redžepi.

Ako skupština izglasa Kurtijev predlog, zamenici premijera biće Avdulah Hoti iz DSK i Haki Abazi iz Samoopredeljenja.

Veselji Kurtiju: Bežao si od rata kada smo se mi borili protiv Srbije

Predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji kritikovao je program i obraćanje mandatara Aljbina Kurtija, poručujući mu "da ne poznaje Kosovo niti ga voli".

Veselji je upitao Kurtija gde je bio "dok se OVK borila protiv srpskih snaga".

"Tražim da kažeš da li ćeš se boriti protiv Srbije i kako to da nemaš nijednog patriotu u svom kabinetu. Moraš da kažeš da li ideš u pregovore bez prethodnog izvinjenja Srbije i da li ćeš ukinuti takse na srpsku robu", poručio je Veselji, predsednik kosovske skupštine u prethodnom sazivu.

Istakao je da je "Kosovo domovina OVK i da niko ne može da ih razdvoji".

Veselji je podsetio Kurtija na ponašanje dok je bio u opoziciji. "Napadali ste najbolje policajce i kosovske institucije. Da li ćeš se preko Specijalnog suda boriti protiv Srbije ili vojnika OVK?", upitao je Veselji.

Najavio je glavne inicijative koje će Demokratska partija Kosova pokrenuti u skupštini, zahtevajući odgovornost za najosetljivija pitanja na Kosovu još od rata.

"Otvorićemo i ovde razgovarati o svim sporazumima koje postignete u dijalogu kako bismo saznali istinu, postoji li izdaja ili ne? Ako krenete u dijalog bez izvinjenja Srbije, bez vraćanja kostiju svakog Albanca, kao što ste obećali, da li ste izdajnik ili ne? Razgovaraćemo o taksi koja je uvedena Srbiji. Da li ćete je ukloniti ili ne? Razgovaraćemo o čitavom bogaćenju na Kosovu, privatizaciji i raspisivanju tendera. Razgovaraćemo o zločinima komunista nad Albancima na Kosovu", naglasio je Veselji. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво