Usvojen budžet Vojvodine

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili Budžet pokrajine za 2010. godinu od 56,45 milijardi dinara. Protiv predloga glasala opozicija, devet poslanika Saveza vojvođanskih Mađara i ostalih stranaka iz sastava Mađarske koalicije.

Budžet pokrajine za 2010. godinu od 56,45 milijardi dinara, usvojili su večeras poslanici Skupštine Vojvodine. U budžet su uključena i neutrošena sredstva iz ranijih godina od 10,4 milijarde dinara.

Osim opozicije, protiv predloga je glasalo i devet poslanika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i ostalih stranaka iz sastava Mađarske koalicije.

Predsednik SVM Ištvan Pastor rekao je da je rasprava o budžetu preuranjena, budući da Skupština Srbije još nije usvojila budžet Srbije za narednu godinu.

Predsednik SVM, koji je i potpredsednik vojvođanske vlade, zamerio je koalicionim partnerima što se budžetom ograničava realizacija projekata Fonda za kapitalna ulaganja jer će četiri od ukupno 10 milijardi dinara morati da bude izvođeno za izgradnju Koridora 10, a ostatak sredstava značajno je opterećen potraživanjima izvođača.

Tri sedmine budžeta za kapitalna ulaganja 

Takođe je zamerio i što od ukupnog iznosa budžeta, 31 milijarda dinara čine transferna sredstva, a svega 21 milijarda efektivna sredstva za finansiranje svih ostalih funkcija pokrajine, što je za SVM neprihvatljivo jer prema Ustavu Srbije tri sedmine budžeta mora biti opredeljeno za kapitalna ulaganja.

Skupština Vojvodine odbacila je svih 26 amandmana koje su na predlog budžeta podneli poslanici Srpske radikalne stranke, koji su zajedno sa poslanicima Demokratske stranke Srbije ocenili tokom rasprave da budžet nije razvojni i nema socijalnu dimenziju, pa građanima Vojvodine neće doneti ništa dobro.

Opozicija je ocenila i da je budžetski deficit od 10,5 milijardi dinara velika opasnost po devizni kurs i inflaciju, kao i da će uticati na vraćanje kredita međunarodnim finansijskim institucijama.

Na visinu budžeta uticala ekonomska kriza 

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je u ekspozeu da će prioritetni ciljevi pri realizaciji budžeta biti kapitalna ulaganja i programi koji omogućuju otvaranje novih radnih mesta i razvoj privrede.

Pajtić je rekao da je na visinu budžeta opet uticala globalna ekonomska kriza i da je projektovan restirktivno, ali da će se i pored toga pokrajina držati prioritetnih ciljeva.

"Učinili smo sve da napravimo maksimalne uštede da bismo ostvarili dva cilja, a to su programi podrške otvaranju novih radnih mesta i projekti pokrajinskih fondova koji će objediniti svoje potencijale sa "Metals bankom", kao i finansiranje investicija koje su preduslov za razvoj privrede", rekao je Pajtić.

Komentarišući kako će biti definisano finansiranje novih nadležnosti koje su prenete na pokrajinu, Pajtić je rekao da će o tome morati ozbiljno da se razgovara sa predstavnicima Vlade Srbije.

Pored odluke o budžetu, Skupština Vojvodine je prihvatila i dopunu odluke o budžetu Vojvodine za 2009. godinu, koja se odnosi na prenete nadležnosti sa Republike na pokrajinu, ali ne definiše konačan iznos finansija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво