Jeremić za RTS: Odluka o bojkotu izbora je definitivna

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je da je odluka o bojkotu izbora definitivna i da neće biti nikakvih promena. Na izborima će, kaže, učestvovati vlast i oni koji na tim izborima budu glumili opoziciju.

Vuk Jeremić je, gostujući u emisiji "Oko", rekao da u ovom trenutku nema uslova za održavanje izbora i da se to neće promeniti.

"Na ove izbore će izaći Vučić, Šešelj, Miša Vacić, Čanak, Čeda, metle, četke", rekao je Jeremić i dodao da će opozicija nastaviti da se bori za normalne uslove za život, između ostalog i za izbore.

Lider Narodne stranke rekao je da kada se opozicija bude izborila za normalne uslove za život, "tada će biti i izbora, a i svega drugog".

"Tada će biti prilike da se u ovoj zemlji normalno živi i radi, a ne samo da se gleda kako da neko pobegne", rekao je Jeremić, koji je trenutno predsedavajući SZS.

Ponovio je da će se na proleće "desiti izbori bez opozicije".

"Biće samo režim u svojim raznim formama zastupljen. Neko će glumiti vlast, neko će glumiti opoziciju, ali mi ćemo imati zapravo fingirani pokušaj izbornog procesa", poručio je Jeremić.

Kosovo je pitanje svih pitanja 

Posle izbora, tvrdi Jeremić, na red dolazi pitanje Kosova, za koje kaže da je "vrlo verovatno pitanje svih pitanja" ne samo za 2020, već i za dalje.

"Jer, način na koji se Aleksandar Vučić bude posle tih izbora poneo prema Kosovu – da li će potpisati ili neće potpisati sporazum koji će Kosovo odvesti u članstvo u Ujedinjenim nacijama – zavisiće kakav će tip diktature u Srbiji preovladati nakon toga, da li tip diktature Mila Đukanovića ili tip diktature Lukašenka", kaže Jeremić.

Tvrdi da Kosovo može da postane članica UN samo srpskim potpisom i nikako drugačije. 

Jeremić ostaje pri stavu da je odluka da se pitanje statusa Kosova postavi pred Međunarodnim sudom pravde bila dobra.

"Međunarodni sud pravde je rekao da se status Kosova može odlučiti samo u Savetu bezbednosti i upravo zbog toga Rusija i Kina imaju apsolutnu moć odlučivanja, a oni su rekli da će Srbija odlučiti. Upravo zbog Međunarodnog suda pravde zavisi od nas, a ne od nekog drugog", istakao je Jeremić. 

Na pitanje zbog čega se pristalice nezavisnosti pozivaju na tu odluku Međunarodnog suda pravde, Jeremić je rekao: "Upravo zbog toga što im je Aleksandar Vučić, moj veliki politički protivnik, najbolja, a ja bih rekao i jedina šansa da ikada do toga dođu, jer neko iz Srbije mora da potpiše. Bez potpisa Srbije nema rešenja."

Govoreći o sadašnjoj politici države Srbije prema Kosovu i Metohiji, Jeremić je rekao da je "stvar dovedena do toga da se očekuje potpis koji znači samo jedno".

"Vi ne možete čuti šta je politika Srbije prema Kosovu i Metohiji, osim onoga što kaže predsednik Vučić, a on kaže da se zalaže za razgraničenje. On je to rekao javno, to je rekao i ministar Dačić, to su rekli i mnogi drugi državni rukovodioci", naglasio je lider Narodne stranke. 

Opasnost od stvaranja "velike Albanije"

Jeremić je ocenio da, ako Kosovo postane član UN, ne postoji ništa što može da spreči dve članice UN da se spoje.

"Dakle, Albanija i to Kosovo, koje bi tako nastalo, kao nova članica UN, te dve države bi mogle i sigurno bi to učinile – spojile bi se u jednu državu, u 'veliku Albaniju'", rekao je Jeremić.  

Upitao je kakav bi u toj "velikoj Albaniji" bio odnos prema SPC, koja bi ostala u granicama te nezavisne države. 

Na konstataciju da govori o hipotetičkim situacijama, Jeremić je odgovorio: "Pogledajte šta se dešava u Crnoj Gori. Vidite u bratskoj Crnoj Gori u kakvoj se situaciji nalazi SPC. Kakva bi bila situacija SPC u 'velikoj Albaniji', što bi bila direktna posledica razgraničenja?"

Ocenio je i da čudi pomirljiv, "maltene saučesnički" stav beogradskih vlasti prema onome što se događa u Crnoj Gori povodom usvajanja zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica.

"Vučić kao da se nada da će dobiti orden od Crnogorske pravoslavne crkve, orden Jove Kapičića", ironično je prokomentarisao Jeremić. 

O mini-šengenu

Osvrćući se na ideju mini-šengena, Jeremić je rekao da se na taj način „kreira jedinstveni administrativni prostor za prihvatanje ogromnog broja izbeglica iz Turske", ukoliko bi predsednik Turske Erdogan odlučio da ih pusti ka Evropi.

"Kada pregovarate o takvim stvarima, morate da tražite mišljenje institucija koje su za to nadležne. Ništa od tih mišljenja predsednik Republike nije tražio, jer bi mu tada rekli da je Holandija ove godine u aprilu pokrenula suspenziju bezviznog režima putovanja za građane Albanije, pa je stala na pola puta. Kada bi sutra, posle potpisivanja mini-šengena, to Holandija ponovo krenula i usvojila, to bi imalo za svoju posledicu ukidanje bezviznog režima putovanja za sve potpisnice tog mini-šengena, uključujući i Srbiju", tvrdi Jeremić.

Upitan kakav je njegov plan za Kosovo, Jeremić je rekao: "Apsolutno ne bilo kakvom aktu koji bi za svoju posledicu imao članstvo Kosova u UN, a svaka vrsta angažovanja sa prištinskim vlastima koja bi pomogla normalizaciji životnih prilika na teritoriji pokrajine, a i ostatka Srbije, bilo bi nešto o čemu bismo bili spremni da razgovaramo."

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво