Milivojević za RTS: Imenovanje Grenela najdirektnije uključenje Bele kuće u rešavanje kosovskog pitanja

Diplomata Zoran Milivojević navodi za RTS da imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine predstavlja najdirektnije uključenje Bele kuće u rešavanje kosovskog pitanja.

Zoran Milivojević je, gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS-a naveo da  je cilj Vašingtona da se za vreme mandata Donalda Trampa dođe do sporazuma.

"To što je Ričard Grenel odmah startovao pokazuje da se Vašingtonu žuri, da je njihov cilj da se što pre dođe do nastavka dijaloga i do proboja u tom dijalogu. Mislim da Vašington i ova administracija računaju da za vreme mandata predsednika Trampa dođe do nekog sporazuma", objašnjava Milivojević. 

Dodaje i da Bela kuća nastupa sa one pozicije koju je Tramp najavio i koju je administracija na neki način i promovisala prethodnih nekoliko meseci, a to je da o Kosovu treba razgovarati, da kompromis treba da dovede do rešenja, da se srpska pozicija uvažava i da se ovaj proces mora ubrzati. 

"To je na liniji i njegovog pisma iz decembra prošle godine kada je on praktično preporuučio sebe da posreduje u ovom dijalogu i pozvao Vučića i Tačija da budu njegovi gosti", objašnjava diplomata. 

Ocenjuje da je imenovanje Grenela za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine pre samih izbora pokazuje da je u Vašingtonu bilo očekivanja da će rezultat biti takav da stvara uslove da se dijalog Beograda i Prištine nastavi.

"Rezultati izbora na neki način to i potvrđuju zato što su Haradinaj i njegova stranka gubitnici izbora", objašnjava diplomata.

Ocenjuje da izjave kandidata Pokreta "Samoopredeljenje" za premijera Kosova Aljbin Kurtija posle izbora ne slute na dobro.

"Sve izjave koje je dao odmah posle izbora pokazuju da je ekstremniji nego što se to očekivalo, one ne slute na dobro. On otvara mnogo problematičnih tema. Međutim, sada je stvar u rukama zapadnih sponzora, na njima je sada da obezbede uslove za mogući dijalog", objašnjava Milivojević.

Dodaje da je pozicija Srbije vrlo jasna.

"Nema dijaloga dok postoje takse, i nema dijaloga sa maksimalističkih pozicija koje obavezno podrazumevaju priznanje i ništa drugo", ističe diplomata.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво