Vučić: Izjavio sam saučešće porodici Gligorijević jer Babić nije

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je pre nekoliko dana posetio porodicu Stanike Gligorijević, stradale u saobraćajnoj nesreći na naplatnoj rampi u Doljevcu, i izjavio saučešće zato što to nije uradio direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić. Predsednik je najavio da će se sledeće nedelje u Njujorku sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Poručio je da Srbiju čeka užasno teška jesen po pitanju Kosova i Metohije.

Aleksandar Vučić je pozvao supruga poginule Stanike Gligorijević, Velimira, da kad god bude u mogućnosti dođe u Beograd i pogleda snimak sa naplatne rampe.

"Upozorio sam ga da je snimak jeziv. Neko je ogromnom brzinom ušao u automobil u kojem je bila Stanika. Ja ne znam šta je bilo u glavi tog vozača, nije zaspao, nije bio pijan, da li je mislio da sa elektronskom karticom može da prođe i da nema nikog ispred njega. Ipak, ta brzina je apsolutno nemoguća", rekao je Vučić gostujući na TV Pink.

Vučić je naveo da je njegov posao da izrazi saučešće ljudima i ukazao da to nije uradio onaj ko je trebalo to da uradi, a prošlo je toliko meseci.

Na pitanje novinara da li je moguće da to nije uradio nekadašnji čelnik "Koridora Srbije" Zoran Babić – čiji je vozač izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je i Babić povređen, Vučić je rekao da je Babić izjavio saučešće, ali telefonom.

Predsednik mu je zamerio što, kako je rekao, nije stigao da ode do porodice da izjavi saučešće, a stigao je da ode u međuvremenu i u Grčku, u Petrovac, na Brione i u Minhen, i zapitao kako onda nije stigao da ode do Knjaževca.

Vučić sa Merkelovom sledeće nedelje

Predsednik je rekao da će sledeće nedelje, tokom Generalne debate na sednici Generalne skupštine UN, imati veliki broj sastanaka sa svetskim zvaničnicima i da će ti razgovori biti teški, jer će Kosovo biti dominantna tema.

"Imaću bezbroj sastanaka u Njujorku. Sa ljudima iz EU, mnogo bilateralnih susreta, opet sa kancelarkom Merkel, što je za mene zadovoljstvo", rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da Merkelova tamo ide na dan i po, a da je tražila sastanak sa Vučićem, predsednik kaže da ga je to iznenadilo, ali da joj je zahvalan na toj vrsti pažnje.

"Ti razgovori su teški. Imaću sastanak i sa ruskim ministrom Sergejom Lavrovom. Ne znam da li ću ići u nedelju ili ponedeljak, jer Tramp zakazuje neke religijske skupove, pa sad vidim da će Albanci da se hvale da su tamo bili, da su se sastali sa Trampom, a nisu, pa ne znam da li da idemo i mi, pa da i mi glumimo da smo pričali nekoliko sati, a u stvari smo došli da se slikamo i da prozborimo minut. A svaki minut je vredan sa američkim predsednikom", istakao je Vučić.

Najavio je i susret sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, prvi put od njegovog izbora za predsednika Vlade.

"On će želeti da čuje i albansku stranu, a naša molba grčkim prijateljima će biti da ne priznaju kosovsku nezavisnost", rekao je predsednik.

Ukazao je da će 1. oktobra biti doneta važna odluka u EP, vezano za potvrdu kandidata za evropske komesare.

"Mislim da za jednog od predloženih komesara neće dozvoliti izbor. Da li će to pokušati da urade s Tročanijem, što bi bila velika šteta jer je on iskreni prijatelj Srbije, ili sa poljskim, rumunskim kandidatom jer imaju tobož neke primedbe... Moraju da pokažu mišiće na nekom. Za nas je strašno važno da naši mađarski prijatelji budu u resoru za proširenje", rekao je Vučić, napomenuvši da mu je to nedavno najavio i mađarski premijer.

Kako je rekao, uskoro će se i privatno sastati s Viktorom Orbanom u Beogradu i razgovarati o važnim temama.

"Imaćemo značajniju podršku trojke iz Višegradske grupe. A borićemo se i za podršku Poljske za srpski put ka EU", dodao je Vučić.

Upitan da li se odnos SAD promenio prema Srbiji, Vučić kaže da to tako izgleda kada se gleda površinski.

"Ali to nije realno. Američki ambasador Kajl Skot sada odlazi. Iako smo imali razgovore koji su neretko bili teški i ja sam jednom preterao i nisam mu se izvinio ni tada, ni danas, niti ću, ali sam preterao i dozvolio sebi da koristim reči na koje nemam pravo, on se borio za bolje odnose SAD sa Srbijom", rekao je Vučić.

Ni američkom ambasadoru, primetio je, nije lako da radi u Srbiji imajući u vidu odnos javnog mnjenja.

"Za nas je to težak posao. SAD očekuju od Srbije, videli ste u pismu predsednika Trampa, da prizna nezavisnost Kosova. Nemojte da obmanjujemo narod. U nešto blažoj formi, ili će to ostaviti za kraj dijaloga, to će reći i ostale zapadne zemlje koje su priznale Kosovo. Tako stoje stvari na Zapadu. Šta mi, u međuvremenu, uspevamo – da ukažemo na svoju poziciju", naveo je predsednik.

"Teška jesen po pitanju Kosova i Metohije"

Vučić je, upitan za predstojeće izbore na Kosovu i Metohiji, rekao da kosovski Albanci formiranjem svojih lista Srba pokušavaju da oslabe Srpsku listu.

Skrenuo je pažnju na opasnost da će Priština nakon punog međunarodnog priznanja naći načina da nad ostatkom Srba sprovede novi pogrom.

Ponovio je da Srbiju čeka užasno teška jesen po pitanju Kosova i Metohije.

Pred Beogradom je težak period za rešavanje kosovskog pitanja, rekao je predsednik i dodao da pregovori neće biti laki zbog "grešaka koje smo pravili u prošlosti", ali da će se država truditi da sačuva šta može.

"Rektorat blokirali politički aktivisti"

Govoreći o blokadi Rektorata Univerziteta u Beogradu, predsednik je ocenio da je blokada delo političkih aktivista, a ne studenata.

Smatra da je cilj izazivanje političkog haosa kako bi država poslala policiju i silom ih izbacila.

"Država nije slala policiju i nije bila nasilna prema njima ni kada su šutirali ljude po ulici, okruživali Predsedništvo, upali u RTS", rekao je Vučić.

Ponovio je da je jedan od glavnih vođa studenata koji su blokirali Rektorat čovek koji ima 30 godina i da su studentske organizacije potvrdile da nemaju veze sa blokadom.

"Neuporedivo bolji izborni uslovi nego 2012. godine"

Vučić je ocenio da opozicija danas ima neuporedivo bolje izborne uslove nego što je to bio slučaj 2012. godine.

Naveo je i da je neuporedivo čistiji birački spisak, neuporedivo bolja situacija sa pravima opozicije da pristupi medijima, jer se, kako je rekao, danas na 50 odsto televizora na broju 1 i 2 nalaze njihovi kanali.

Međutim, ne odazivaju se na pozive da gostuju u emisijama, jer nemaju odgovore na pitanja, smatra predsednik.

Govoreći o izjavi jednog od lidera Saveza sa Srbiju Dragana Đilasa o planu za KiM, koji podrazumeva da Vučić ne bude na vlasti, predsednik je primetio da se opet nije čulo koje to rešenje nudi, već da se kod njegovih političkih protivnika sve svede samo na to – da nema njega.

Komentarišući navode o prodaji oružja i umešanosti ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, Vučić je rekao da ako imaju dokaze neka ih daju, pa da se uhapsi otac ministra.

"Sada im smeta prodaja oružja. Da li treba da ugasimo našu namensku industriju. Hoćete da ne prodajemo oružje Saudijskoj Arabiji, a prodavaće im svi drugi. Što Srbi ne bi prodavali oružje? Ja ću se boriti da prodamo što više", naglasio je predsednik.

"Roditelji da uče decu da nasilje ne rešava probleme"

Što se tiče nedavnog snimka vršnjačkog nasilja u Barajevu, Vučić ke osudio takve postupke i istakao se tu najviše radi o vaspitanju dece.

Zamolio je roditelje i zaposlene u školama da razgovaraju sa decom i nauče ih da se nasiljem ne rešavaju problemi. 

"Moja molba je – ako štitimo tuđu decu, time štitimo svoju decu. Zamislite samo da je vaše dete na mestu tog drugog deteta. Molim ljude u školama da o tome izveštavaju i da razgovaraju o tome sa decom", poručio je Vučić.

Predsednik je rekao da ne misli da je tu kriv smenjeni direktor Srednje škole u Barajevu Dobrivoje Jelić jer nije adekvatno reagovao u slučaju vršnjačkog nasilja, ali da nije hteo da se meša.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво