Rektorka pozvonila na vrata, studenti je nisu pustili unutra

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović pokušala je jutros da uđe u zgradu Rektorata, ali je studenti koji su unutra nisu pustili. U zgradu je ušao samo student prorektor.

Rektorka Ivanka Popović je pozvonila na vrata zgrade Rektorata, ali studenti koji unutra protestuju nisu joj dozvolili ulazak, javlja izveštač RTS-a.

U zgradu je ušao samo student prorektor, koji je brzo i izašao napolje. Nije postignut nikakav dogovor sa studentima koji su unutra. 

Rektorka i zaposleni u Rektoratu će i sutra u pola devet ponovo pokušati da uđu na svoja radna mesta. 

"Smatram da je ključni razlog zašto su oni u zgradi razrešen stavom premijerke. Ali i dalje stojim iza toga da je zahtev da ja razgovaram sa premijerkom o tome neprimeren iz jednostavnog razloga što postavljanje i razrešavanje ministara u Vladi nije u nadležnosti Univerziteta", rekla je Ivanka Popović. 

Dodala je da će normalan rad Univerziteta ubrzo biti ugrožen i da se nada da će razum preovladati. 

Oglasio se i Rektorski kolegijum, koji je saopštio da su zbog blokade ugroženi vitalni interesi više od 100.000 studenata Univerziteta u Beogradu.  

Ispred zgrade Rektorata su bili i lider Dveri Boško Obradović kao i predsednik DS-a Zoran Lutovac.

Danas je peti dan protesta u Rektoratu Beogradskog univerziteta. Studenti ostaju pri zahtevima i odluci da zaposlene, drugi dan zaredom, ne puštaju u zgradu dok se zahtevi ne ispune.

Oni, pored ostalog, traže da Rektorat dâ preporuku za razrešenje ministra finansija, do odluke nadležnih da li je plagirao doktorat.

Očekuju da Rektorat osudi upad grupe sa kojom su se sukobili na početku protesta. Traže razgovor o skraćivanju ispitnih rokova zbog Univerzijade sledeće godine.

Rektorka sa studentima želi da razgovara isključivo o temama u nadležnosti Univerziteta, a predsednica Vlade kaže da ne pristaje na politički ultimatum grupe studenata, čiji potez naziva anarhijom.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 17. sep 2019, 10:20) - anonymous [neregistrovani]

To je veoma kulturan način da se dođe na svoje radno mesto

Pozvoniti na vrata. Mada nije po zakonu.

(utorak, 17. sep 2019, 10:02) - anonymous [neregistrovani]

Казна да више никад не помисле на рушење држ.институција!

Какав лош пример другима да могу некажњено такве ствари радити. Ово држава мора санкционисати оштрим казнама за преступнике-насилнике.