Makron pisao Vučiću, zahvalio na pomoći za Notr Dam

Predsednik Francuske Emanuel Makron uputio je pismo predsedniku Aleksandru Vučiću u kojem mu zahvaljuje na podršci koja je upućena nakon požara u Bogorodičinoj crkvi u Parizu.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Makron je naveo da je bio posebno dirnut podrškom koju je Srbija uputila nakon požara u Notr Damu 15. aprila. "U ime francuskog naroda, srdačno Vam zahvaljujem na tome", napisao je Makron.

Istakao je da je taj događaj bio tragičan za celu naciju.

"Izazvao je snažne emocije u Francuskoj, jer je Bogorodičina crkva deo nas, naše istorije, koju smo gledali dok je guta plamen. Bogorodičina crkva u Parizu je katedrala svih Francuskinja i Francuza. Sa svim svojim sugrađanima podelio sam duboku tugu, a moje misli su bile posebno okrenute katolicima svuda u svetu", naveo je francuski predsednik.

Ukazao je da je izbegnuto najgore – nije bilo smrtnih slučajeva, a struktura katedrale, njena fasada i dve glavne kule su spasene.

"Posebno bih istakao mobilisanost pariskih vatrogasaca i vatrogasaca iz regiona Il de Frans, koji su proveli sate boreći se protiv vatrene stihije stavljajući svoj život u opasnost", naveo je Makron.

Podsetio je da je ta katedrala već bila oštećivana, ali da je rušenja i pljačke nisu sprečili da se iznova izdigne iz pepela.

"Svi zajedno ćemo je ponovo izgraditi i ja se na to obavezujem. Prikupljanje dobrovoljnih priloga je pokrenuto već dan nakon tragedije. Pozvaćemo najveće stručnjake iz celog sveta da obnove Bogorodičinu crkvu. Već sada, poruke kao Vaša sa izrazima saosećanja, koje nam stižu iz celog sveta, posebno su nam dragocene", napisao je Makron.

"Zahvaljujući Vam se još jednom, molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog veoma dubokog poštovanja", navodi u pismu predsednik Makron, posebno naglasivši zahvalnost za ličnu velikodušnost predsednika Vučića.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво