Vučić: Izostanak reakcije EU – kraj međunarodnog prava

Izostanak adekvatne reakcije EU povodom poslednjih poteza Prištine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je kao "kraj međunarodnog prava" i dodao da od EU više nema nikakva očekivanja.

"Ne očekujem više ništa. Ako oni nisu reagovali na to što je čovek (Hašim Tači) rekao da se predomislio i da neće da ispunjava Briselski sporazum (po pitanju Zajednice srpskih opština) koji je sam potpisao, jer su se promenile okolnosti – to je kraj međunarodnog prava. Više međunarodnopravni ugovori ne znače ništa", rekao je Vučić novinarima u Loznici, gde je počela izgradnja fabrike "Adijent".

Što se tiče vladavine prava na Kosovu, Vučić je ironično rekao da je "tamo izgleda najveći problem na severu KiM, dok droge nema na jugu".

"Gnjilane, Priština, Peć, Prizren, Uroševac, tu droge upšte nema, tu samo poštenje cveta, na sve strane – to je njihova argumentacija, a vi stanete i... pa šta na to da dodate", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da su pripadnici kosovskih snaga namerno devetoro Srba izubijali kundacima pušaka ili drškama pištolja.

"Onih devetoro Srba koji nikakve veze, čak ni po njihovim rečima nemaju sa krijumčarenjem robe. Sve su ih namerno tukli kundacima u glavu, niko nije dobio udarac rukom ili pendrekom, svi su udarani ili drškom pištolja ili kundakom puške. Neko se pripremao da izubija Srbe", naveo je Vučić.

Kaže da ga ništa nije toliko povredilo kao broj Srba u Beogradu koji navijaju za albanske ekstremiste koji su tukli Srbe, objašnjavajući "kako su to sve kriminalci".

"Jeziva kampanja kriminalizacije našeg naroda koju su podstakli stranci i pojedine agenture koju su prihvatili određeni politički centri moći u samom Beogradu jeste tako zastrašujuća i direktno uperena protiv vitalnih interesa i opstanka našeg naroda", naglasio je predsednik.

Predsednik je i jutros rekao da je apsolutno šokiran činjenicom da EU nije reagovala na izjavu Hašima Tačija da Priština neće sprovoditi u delo što je potpisala u Briselu.

"EU da sprovodi zakon, a ne da pridikuje Brnabićevoj" 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da EU treba da se bavi provođenjem slova zakona, a slovo zakona je sporazum koji je potpisan, a ne da drži pridike o lepom ponašanju premijerki Ani Brnabić.

Vučić je tako reagovao na pitanje novinara kako komentariše ocenu portparola Evropske komisije Maje Kocijančič da je ono što je premijerka Ana Brnabić rekla za Kosovo uvredljiva retorika koja narušava dogovor.

"Važno je da nije uvredljivo kad neko kaže – 'ovo što sam potpisao povlačim, neću da provodim'. Interesantno je da niko nije rekao nešto na to, ali to jasno govori o odnosu koji neki imaju prema nama", konstatovao je predsednik dodajući da to nije ništa novo.

Ukazao je da Hašim Tači kaže da je potpisao Briselski sporazum, ali da se sada predomislio i da neće da provodi u delo Zajednicu srpskih opština, a EU ne reaguje, već prelazi na nešto što je prepucavanje.

Što se tiče Ane Brnabić, kaže, njena izjava nije se odnosila na sve Albance.

Brnabićeva je, prema njegovim rečima, govorila samo o Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju i Kadri Veseljiju, a ne celom albanskom narodu.

"Oni su sve akademici, slikari i književnici. Suština nije da razmišljaju o nečijem rečniku, nego o provođenju slova zakona, a sporazum je to. Njihov posao je da se brinu o sprovođenju onoga za šta su garant, a moralne pridike o lepom ponašanju za to uvek imaju vremena", kazao je on.

Ako EU ne reaguje na Tačijevu izjavu, to je, kaže, kraj međunarodnog prava.

Važnije fabrike nego pridike

Predsednik je naveo da ga nije pogodio Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU, dodajući da je za građane Srbije mnogo važnije koliko fabrika otvaramo nego to što će neko od njih da nam drži političke pridike ili što će neki tajkuni da diktiraju šta će da piše u nekom izveštaju.

"Nije me pogodio. Nasekirao sam se zato što se Ana (Brnabić) nasekirala", rekao je on novinarima u Loznici na pitanje da li je i njega kao i premijerku pogodio izveštaj Komisije.

Kako kaže, ekonomske rezultate su morali da priznaju jer to potvrđuju i MMF i Svetska banka i ne mogu brojeve da negiraju, ali da mu se premijerka žalila na ono što se ticalo parlamenta, medija.

"Rekla je – to nije istina. E, Ana, da je to jedini, prvi i poslednji put da nešto nije istina", rekao je Vučić i dodao da je on tako preživljavao stvari 2014. godine, oko slučaja "Tamnava".

"Onda su BIRN, 'Krik' lagali nešto sa (Majklom) Davenportom oko Tamnave i povlačenja vode. Na kraju smo dali tri puta manje novca nego što je realno koštalo, sekirao sam se, da li to oni hoće da kažu da smo mi ukrali novac, a borite se svaki dan. Ali posle sam naučio da je to njihov posao da rade šta hoće, kako hoće", kaže Vučić.

"Nemoj da se sekiraš uopšte, ti radi, odgovaraš srpskom narodu i građani Srbije će to umeti da prepoznaju", posavetovao je premijerku.

Briga zbog međusobnih sukoba Albanaca 

Predsednik je rekao da je zabrinut zbog međusobnih sukoba albanskih lidera u Prištini, jer, kako kaže, kada jedan od njih ode u inostranstvo, drugi može da izazove nešto na Kosovu.

Vučić je, u Loznici, upitan kakav je stav Srbije pred sastanak o Zapadnom Balkanu u Parizu pošto Priština neće da ukida takse, rekao da nije važno sada hoće li biti sastanka ili na koji način će biti održan.

"Ko zna hoće li biti Pariza, u kakvoj formi i na koji način, šta će do tada da se dogodi", rekao je on i dodao: "Zabrinut sam zbog međusobnih sukoba albanskih političara. Haradinaj je najavio da ide u Berlin, a drugi može da izazove nešto na Kosovu za to vreme."

Rekao je i da će Srbija, u svakom slučaju, gledati da pomogne našem narodu.

"Naš narod neće biti usamljen, bićemo uz njih, kao što je 99 odsto građana Srbije uz njih, sem onih koji su uvek na strani koja je protiv Srbije. Ti će uvek objašnjavati da su protiv Vučića. Ja nemam problem da su protiv mene, ali imam nešto protiv da su protiv Srbije i svog naroda", naglasio je Vučić.

Naveo je da je sa političkim protivnicima teško razgovarati argumentima, jer se oni ne rukovode idejama i ciljevima, već ideologijom "vlast po svaku cenu".

Vučić je rekao da je zadovoljan što je u Skupštini Srbije mogao da iznese činjenice o KiM i dodao da je važno da to o čemu se govorilo ostane zabeleženo i u štampanom obliku, kako bi jednog dana nove generacije mogle da pročitaju "koliko smo videli unapred i koliko smo znali, ali nismo imali dovoljno hrabrosti da razumemo kakvu politiku treba da vodimo".

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво