Ruski MIP: Još jedna provokacija Prištine

Zvanična Moskva smatra da upad kosovskih specijalnih snaga u srpske opštine na severu Kosova i Metohije i privođenje Srba predstavlja novu provokaciju Prištine, s ciljem da se zastraši i protera nealbansko stanovništvo i da se silom uspostavi kontrola nad tom oblašću, kaže portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Marija Zaharova je podsetila da je tokom dijaloga Beograda i Prištine, uz učešće i podršku Zapada, postignut dogovor da kosovske specijalne snage naoružane dugim cevima na sever neće ulaziti“.

Bez obzira na to, ukazuje Zaharova, poslednjih godina to se stalno ponavlja i međunarodne snage na to gledaju popustljivo.

"Potpuno je jasno da je takvo ponašanje kosovskih Albanaca direktna posledica višegodišnjeg podsticanja od strane EU i SAD. Kosovski rukovodioci su se već navikli da im sve provokacije prolaze", navela je portparolka ruskog MIP-a

Kako je istakla, slični koraci će voditi ka podizanju međuetničkih tenzija, što lišava smisla višegodišnje napore međunarodne zajednice da se dođe do mirnog rešenja.

"Trenutak za upad nije izabran slučajno – odmah posle izlaganja predsednika Srbije Aleksandra Vučića u parlamentu o kosovskom pitanju. Pretpostavljamo da uzdržan pristup Beograda, s ciljem da se postigne pravedno i dugoročno rešenje, ni Prištinu ni njene zapadne pokrovitelje ne zanima", ističe se u saopštenju ruskog MIP-a.

Zaharova je rekla da Moskva, u ovako odgovornom trenutku, poziva međunarodne pokrovitelje Prištine da urazume kosovske radikalne snage i spreče dalje širenje konflikta sa nepredvidljivim posedicama.

Prema još nepotvrđenim informacijam, u jutrošnjoj akciji kosovske specijalne policije na severu Kosva pretučen je i priveden ruski državljanin Mihail Krasnoščekov, radnik Unmika.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво