Martinović Mijatovićevoj: Vrhunsko neznanje, isti praksa u Sloveniji, Holandiji, Nemačkoj...

Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović rekao je da je poziv komesarke Saveta Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović da srpske vlasti preispitaju predlog zakona kojim se uvodi kazna doživotnog zatvora "vrhunsko licemerje, bezobrazluk i neznanje".

Martinović ke na konfereciji za novinare u parlamentu rekao da ga to što kritika dolazi iz jedne evropske institucije ne sprečava da kaže da je reč o "vrhunskom licemerju i bezobrazluku, ali i vrhunskom neznanju".

Ako želite da solite pamet nekome, morate da znate više, a Dunja Mijatović pokazuje da ne zna ni evropsku praksu ni zakonodavstvo, jer bi morala da ima u vidu da institut koji mi uvodimo već postoji u Holandiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Sloveniji...", istakao je Martinović.

U pismu ministarki pravde Neli Kuburović, Mijatović je pozvala srpske vlasti da ponovo razmotre nacrt zakona kojim se uvodi doživotna kazna, bez mogućnosti uslovnog otpusta za lica osuđena za neke od najtežih zločina.

Martinović je rekao da Dunja Mijatović svesno ili nesvesno obmanjuje građane kada kaže da ne postoji mogućnost uslovnog otpusta, jer, ističe, ona postoji u zakonski propisanim slučajevima.

"Ovde se radi o tome da jedan deo predstavnika pojedinih evropskih institucija po ko zna koji put pokazuje licemerje kad je u pitanju Srbija", rekao je Martinović i upitao Dunju Mijatović da li je slično pismo poslala i vladama Nemačke ili Velike Britanije.

Prema njegovim rečima, nije prvi put da se prema Srbiji i njenim građanima uvode dvostruki standardi.

Istakao je da je to "neviđeno licemerstvo i nepošten i nekorektan odnos" prema državi koja, kaže, ispunjava sve međunarodne obaveze i čvrsto je na evropskom putu, iako za to nekada nema ohrabrujućih poteza ni iz Brisela ni iz Strazbura.

"Ali opstaće država Srbija, ma šta o tome mislila Dunja Mijatović", rekao je Martinović.

Dodao je da mnogi evropski zvaničnici nisu ni reč rekli kada je Priština uvela takse na robu iz Srbije, na to što "privremene institucije u Prištini vode osvedočeni ratni zločinci, kao ni na stalne provokacije u Hrvatskoj".

"Ne plašimo se državnog udara"

Martinović je odbacio "aluzije" da se vlast u Srbiji plaši državnog udara.

Na pitanje da prokomentariše odredbu predloga izmena Krivičnog zakonika, o kojima parlament raspravlja, a koja predviđa uvođenje kazne doživotnog zatvora za teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, rekao je da takva praksa postoji u Evropi i da nije problematična.

Dodao je da su, međutim, problematične "drakonske" kazne koje su izrečene državljanima Srbije u Crnoj Gori zbog učešća u navodnom državnom udaru u toj zemlji.

"Mene to više brine nego aluzije da drakonskim kaznama želimo da sprečimo državni udar. Ko da izvede državni udar? Dunja Mijatović, (Dragan) Đilas, (Boško) Obradović? Obradović nije uspeo da sačuva poslaničku grupu, a želi da vodi Srbiju", rekao je Martinović.

Ocenio je da je postupak u kojem su izrečene kazne državljanima Srbije u Crnoj Gori vođen na problematičan način i da je ta zemlja pokazala da nema sluha za dobru volju Srbije da se održi mir i stabilnost u reigonu Zapadnog Balkana.

Prema njegovim rečima, poruke koje Srbija dobija iz regiona ne ohrabruju da ima adekvatne sagovornike.

"To mene i sve poslanike većine u parlamentu više brine, nego aluzije o tome kako se plašimo državnog udara", rekao je Martinović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво