Vučić o sastanku u Berlinu: Nekima su takse važnije od dijaloga

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je delegacija Srbije imala seriju teških sastanaka u Berlinu gde je održan skup lidera Zapadnog Balkana sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Srbiju ne mogu da uslovljavaju, mora da postoji razgovor a ne spisak želja, istakao je predsednik govoreći o dijalogu s Prištinom. Dodaje da Beograd u ovom trenutku nema partnera za ozbiljan i odgovoran dijalog. Sledeći sastanak u Francuskoj početkom jula.

Aleksandar Vučić je izrazio zahvalnost Merkelovoj i Makronu na angažmanu i na tome što su bili racionalni i razumni. Kako je rekao, oni su ozbiljno i odgovorno pokušavali da nađu rešenje za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu.

Ističe da bi mogao da kaže mnogo toga, ali da nije fer da priča o tome ko su bili ti koji su odbijali da dođe do nastavka dijaloga. Naveo je da je Srbija imala samo uslova da se ukinu protivpravne prištinske takse koje svi osuđuju.

"Neki drugi su smatrali da je od dijaloga važnije da takse ostanu, ali šta da radimo", naveo je Vučić.

Dodaje da je današnji skup značajan zbog toga što se videlo u najiskrenijoj formi ko iz regiona ima kakav odnos prema Srbiji i Kosmetu.

Predsednik je rekao da je bio iznenađen oštrinom Albanaca s Kosova i rečima protiv Republike Srpske, naročito u prvom obraćanju predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića. Kako je rekao, na to je reagovao rečima da Republika Srpska nije loša tvorevina već dejtonska i da je njenim stvaranjem sačuvan mir na teritoriji BiH.

Ističe da je odgovorio i albanskom premijeru Ediju Rami koji je naveo da je mladi ministar spoljnih poslova Albanije "imao težak život u vreme srpskih diktatora na Kosovu".

Albanci su zahtevali da Beograd prizna Kosovo, da nema autonomije za Srbe i da ne može da postoji nikakva nova Republika Srpska, i da nema izvršnih ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština, rekao je predsednik Vučić.

"Razumeli smo šta je ispod žita" 

Kako je dodao, srpska delegacija se trudila da se ponaša odgovorno i ozbiljno.

"Mislim da smo u tome uspeli iako ne mislim da smo svi zajedno pred bilo kim iz Evrope izgledali dobro", naveo je predsednik.

Kaže da je i makedonski premijer Zoran Zaev pokušavao da nađe opravdanje za Prištinske takse u tome što su oni bili frustrirani zbog glasanja u Interpolu.

"Razumeli smo sve što se krilo ispod žita", rekao je predsednik ističući da su konsultacije bile teške i da to nisu bili dogovoreni sastanci.

Pre nastavka berlinskog procesa u Poznanju biće održan novi sastanak u Parizu, 1. ili 2. jula, gde će ponovo biti pokušaja da se nađe rešenje, rekao je Vučić.

Poručuje da se nada da će impuls odgovornosti koji su dali Merkelova, Makron i Federika Mogerini značiti neku vrstu stabilizacije prilika, bar za dva meseca, dok se ne pronađe rešenje za nastavak dijaloga.

Predsednik Vučić nije srećan time što neko smatra da su takse normalne u 21. veku, ali ponavlja da je zahvalan domaćinima u Berlinu što su izdvojili vreme i trud i što su ponašanjem i ophođenjem pokazali koliko žele stabilizaciju pirlika na Zapadnom Balkanu. 

Podseća da je više puta rekao da Srbiju ne mogu da uslovljavaju i da moraju da postoje razgovori a ne spisak želja, i ističe da je jedan od organizatora skupa bio korektan i da je stavio do znanja albanskim predstavnicima da to tako neće moći.

"Kad god ne rešite probleme, niste srećni i zadovoljni, ali čini mi se da smo na pristojan način zastupali svoju zemlju", kaže Vučić.

Napomenuo je da na skupu nije bilo nikakvog glasanja i da se razgovori nastavljaju, verovatno u užem formatu uz posredstvo Nemačke i Francuske kako bi se našlo najbolje rešenje i došlo do dijaloga. 

"Za tango je potrebno dvoje" 

Na pitanje da prokomentariše izjavu Hašima Tačija da je EU nesposobna i da bi SAD trebalo da se uključe u dijalog, Vučić je rekao da je Merkelova brzo bila informisana o toj izjavi i da nije siguran da su svi bili srećni zbog toga.

"Mi nismo imali problem sa EU, problem je u svima nama koji ne razumemo da moramo da se okrenemo budućnosti. Kad kažem ‘nama‘, trudim se da budem objektivan, ali kada govorim o taksama ne mogu da vidim našu krivicu", naveo je predsednik.

Ističe da moramo da razmišljamo kako da rešavamo probleme, iako zna da se mnogi u Srbiji raduju što je ostao status kvo.

Ali on, kako kaže, nije radostan, i biće zabrinut za položaj Srba na Kosmetu.

"Voleo bih da smo pokrenuli dijalog jer to je uvek neka garancija dalje stabilizacije. Ali šta ćete, za tango je potrebno dvoje. Nažalost, u ovom trenutku nismo imali partnera za ozbiljnu i odgovornu igru", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić je rekao da su bili korektni i predstavnici Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, da nema šta da im zameri i pored neslaganja oko određenih pitanja.

Kada je reč o razgovorima sa Makronom i Merkelovom, ističe da nije fer da o tome govori.

"Nastavićemo da radimo i mislim da su razumeli koliko je teška situacija na Zapadnom Balakanu i koliko je potrebno da uložimo truda da bi se problemi rešili", istakao je predsednik.

Napominje da je uvek bolje da se razgovara ali da se čuda ne dešavaju.

"Ovo je realnost i vidi se da se nalazimo u teškoj situaciji. Moramo da se ponašamo odogovrno i da vodimo računa o budućnosti našeg naroda", ukazao je Vučić.

Kao je dodao, pozicija Srbije nije bila laka jer je bila u situaiciji devet prema jedan, i osim Srbije nije bilo nijednog aktera koji se protivi nezavisnosti Kosova.

Građanima poručuje da se delegacija Beograda borila za Srbiju na pristojan i civilizovan način, onoliko koliko je to bilo moguće.

Smatra da je važna činjenica da su Merkelova i Makron posvećeni pronalaženju izlaza iz ćorsokaka i ne misli da je današnji sastanak bio izgubljeno vreme.

Predsednik Srbije boravak u Berlinu nastaviće sastankom sa poslanicima nemačkog Bundestaga.

Sastaće se sa Ginterom Krihbaumom, predsednikom Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu, a potom i Johanom Vadepulom.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво