Protesti "Jedan od pet miliona" širom Srbije

U više gradova u Srbiji održavaju se protesti "Jedan od pet miliona". Uz različite transparente i zastave zahtevi se ponavljaju – smena vlasti, rešavanje lokalnih problema i veća prava za žene.

Na trgu kralja Milana u Nišu održani su deveti po redu protesti "Jedan od pet miliona". Pred nekoliko stotina okupljenih građana govorio je Đorđe Vukadinović, politički analitičar.

Na petom protestu u Subotici, novinar Srđan Škoro iz Beograda rekao je da vlast na sve načine pokušava da pocepa proteste, ali je da u tome neće uspeti.

"Protesti se ne mogu zaustaviti i trajaće sve dok ovaj režim ne ode", poručio je Škoro.

Ružica Matković, poljoprivrednica iz Subotice poručila je da su poljoprivrednici u Srbiji u jako teškom položaju.

"Biti poljoprivrednik u Srbiji je poniženje. Bez zdravstvenog osiguranja, opljačkan porezima, poljoprivrednik je gori od socijale. Od njega država uzima i daje radno sposobnim ljudima koji neće ništa da rade", navodi Matkovićeva.

Organizatori su čestitali damama 8. mart, kako je rečeno, "dan borbe" za ravnopravnost žena i nakon toga zajedno sa okupljenim građanima uz pištaljke, prošetali centralnim gradskim ulicama.

Na protestu u Pančevu okupljenim građanima pre šetnje gradskim ulicama obratili su se Ljupka Mihajlovska, narodna poslanica iz Jabuke i Zoran Jovanović, nezavisni odbornik, koji su na kraju izlaganja pozvali sugrađane da dođu sutra u Beograd i da učestvuju u protestnoj šetnji u glavnom gradu.

U Vranju, okupljenim građanima se obratio Boško Obradović predsednik Dveri, nakon čega su noseći transparent na kome je pisalo "Vranje bez straha, Jedan od pet miliona" pošli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

"Izaćićemo iz svih skupština do oslobođenja od partijskih lopova i parazita", naglasio je Obradović.

Na Trgu glumaca u Kruševcu građani su zatražili – ostavku gradonačelnice Jasmine Palurović, gradskih većnika, nadzornog odbora Gradske toplane, umanjenje tri naredna računa za grejanje za 50 odsto, veću bezbednost grada, bolje uslove lečenja, da građani dobijaju prave i istinite informacije, kao i pravo na drugačije mišljenje.

Okupljenima su se obratili – Sonja Antić i Nikola Jovanović.

U Kraljevu se večeras okupilo oko stotinak građana iz tog grada, kako bi izrazili nezadovoljstvo stanjem u državi.

"Kraljevo po osmi put jasno kaže da neće dozvoliti dalje urušavanje i nestajanje svega do čega nam je stalo. Nema predaje, nema odustajanja. Želimo da ostanemo u našem gradu u kome ćemo stvarati uslove za bolji život", poručio je Petar Nikolić, student iz Kraljeva.

Nakon obraćanja, organizatora protesta, okupljeni građani su krenuli u protestnu šetnju ulicama grada, najavivši novo okupljanje narednog petka, u isto vreme ispred zgrade Skupštine grada. 

Na šestom protestu "Jedan od pet miliona", u Smederevu građani su se okupili na trgu "Karađorđev dud" gde su im se obratili doktorand na Fakultetu političkih nauka Jelena Vujanović i Nikola Kojo, filmski i pozorišni glumac.

Protest je održan i u Užicu. Okupljenim građanima obratili su se Dragan Đilas, jedan od osnivača SZS-a i Radmila Gujaničić, predsednica Upravnog odbora Ženskog centra Užice.

Izvinuvši se za greške koje je činila vlast u kojoj je bio, Dragan Đilas, je na protestu u Užicu obećao i da se ne smeju ponavljati.

"Dok se ne obezbede slobodni i fer izbori, potrebna nam je Vlada nestranačkih ljudi koja će Srbiju usmeriti na put razvoja u kome će mladi ostajati. Za početak treba da prestanom da se delimo, kao što nas vlast deli na patriote i izdajnike", dodao je Đilas.

Tokom protesta građani su potpisivali Sporazum sa narodom, nakon čega su krenuli u protestnu šetnju gradskim centrom.

U Čačku se osmi put protestovalo. Pored jednog od organizatora protesta, studenta Radiše Ćerimana, okupljenim građanima obratili su se dramski pisac Siniša Kovačević i glumac Branislav Lečić.

U Ivanjici je održan četvrti protest. Na Dan žena prednost su imale govornice Irena Mijailović iz Asocijacije nezavisnih odbornika u ariljskom parlamentu i narodna poslanica u republičkom parlamentu Ana Stevanović. Građani su šetali i ulicama Gornjeg Milanovca.

Šetnjom centralnim gradskim ulicama u Loznici je održan šesti po redu protest "Jedan od pet miliona". Lozničani traže smenu vlasti na republičkom i lokalnom nivou, kao i veća prava za žene.

Protestovali su građani i u – Novom Sadu, Kosovskoj Mitrovici, Novom Pazaru, Paraćinu, Valjevu, Vršcu, Šapcu, Lazarevcu, Mladenovcu, Požarevcu, Boru, Zaječaru...

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво