Dačić u Savetu bezbednosti UN: Srbija ne povlači jednostrane poteze

U Njujorku je održana sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o novom izveštaju o radu Unmika. Do sednice je došlo i pored oštrog protivljenja pojedinih zapadnih zemalja i odluke Kosova da prekine komunikaciju sa Misijom UN. Šef Unmika poziva na nastavak dijaloga i na podršku međunarodnih aktera. Ivica Dačić ističe da je taksama nanesena nepovratna šteta i da će se dijalog nastaviti kada ih Priština ukine.

23.55 – Postignut je dogovor o smanjenju sednica SB UN posvećenih Kosovu, javio je AP.

23.15 – Ruski ambasador Vasilij Nebenzja kaže da Rusija deli zabrinutost sa Srbijom zbog ozbiljnosti situacije sa Kosovom. Vljori Čitaku odgovara: Nisam čuo ozbiljan odgovor na tvrdnje ministra Dačića.

Poručivši Čitaku da ne mora da dolazi na sednicu koju naziva "šaradom", ističe da Kosovo treba da bude pod stalnom kontrolom SB UN jer je situacija nestabilna i svakog ternutka može da se otme kontroli.

23.00 – SAD nastavljaju da podržavaju dijalog Kosova i Srbije, i verujemo da je ovo jedinstvena prilika za postizanje sporazuma, kaže američki predstavnik Džonaton Koen. To znači da Kosovo hitno treba da ukine takse, dodaje Koen pozivajući obe strane na normalizaciju odnosa.

Američki predstavnik negoduje zbog raspravljanja o Kosovu u SB UN i dodaje da će sledeće godine biti dve sednice, i to ne nužno o Unmiku.

22.45 – Nemački ambasador Kristof Hojsgen poručio da, ukoliko dve strane žele u evropsku zajednicu, treba da nastave bez taksi i trgovinskih barijera.

22.30 – Britanska ambasadorka u UN Karen Pirs ponovila je zahtev da se smanji broj sednica o Kosovu, pozivajući političke lidere da pređu preko razlika i posvete se dijalogu.

22.08 – Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku negoduje zbog rasprave o Kosovu i poručuje da su "takse direktan odgovor na agresivnu i brutalnu kampanju srpske vlade prema Kosovu".

Ističe da humanitarne krize nema i optužuje Beograd da takse koristi kao izgovor za obustavu dijaloga.

21.40 – Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručuje da je dijalog obustavljen iz jednog razloga – taksi Prištine od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH. Reč je o, kako kaže, političkoj odluci kojom je nanesena nepovratna šteta.

Podseća da se Srbija uzdržala od recipročnih mera i još jednom pokazala svoju odgovornost. Ministar ističe i da se očekuju prve optužnice za zločine tzv. OVK.

21.35 – Tanin poručuje da je dijalog neophodan, a da sadašnji razvoj odnosa Beograda i Prištine komplikuje atmosferu dijaloga.

21.20 – Deo sednice o Kosovu počeo obraćanjem šefa Unmika Zahira Tanin.

21.00 – Počela sednica Saveta bezbednosti UN razmatranjem izveštaja o Sudanu. U drugom delu sednice očekuje se rasprava o Kosovu.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odlučio je da Kosovo ipak bude na dnevnom redu današnje sednice, uprkos protivljenju pojedinih zapadnih zemalja.

Na početku rasprave o izveštaju o radu Unmika, šef te Misije Zahir Tanin poručio je da se očekuje da dijalog bude nastavljen, iako za to u ovom trenutku postoje ozbiljne prepreke za "obe strane učesnice" u tom procesu.

"Nema sumnje da se lideri obeju strana suočavaju sa ozbiljnim izazovima. Međutim, minimalan uslov za nastavak dijaloga jeste pronalaženje načina da se prilike stabilizuju, a ne uznemiravaju", ocenio je Tanin koji se obratio putem video-linka iz Prištine.

Naglasio je potrebu za nastavkom podrške svih članica Saveta bezbednosti za obnovu angažovanja Beograda i Prištine.

"Smanjivanje tenzija, jačanje međusobnog poverenja i uklanjanje prepreka za dijalog od ključne su važnosti za stabilnost u regionu", rekao je šef Unmika.

Poručio je i da je, umesto namere da se dijalog nastavi i smirivanja situacije, zabeležen trend distrakcije. Kako je rekao, nejedinstveni stav Prištine o nastavku dijaloga sa Beogradom doveo je u pitanje opstanak kosovske koalicione vlade.

Ističe da sadašnji razvoj odnosa Beograda i Prištine komplikuje napore da se stvori atmosfera koja pospešuje dobar dijalog i mogućnost postizanja kompromisa, i poziva na aktivnu podršku svih međunarodnih aktera.

Šef Unmika je naglasio da je u proteklom periodu velika pažnja bila usmerena na stopostotno povećane takse na robu iz Srbije i BiH, o čemu je prištinska vlada odluku donela u novembru prošle godine.

Podsetio je da je ova mera prištinskih institucija bila osporena sa mnogo adresa, a da je s druge strane Priština povezuje sa brojnim uslovima. Ovo, kazao je Tanin, nije jedini primer koji komplikuje napore da se strane, učesnice u dijalogu, vrate za pregovarački sto.

Podsetio je da je u međuvremenu proširen prištinski tim za nastavak dijaloga, ali je dodao da je neophodno da "dve strane" učine više kao bi se pripremio teren za dogovor koji bi mogao biti postignut.

Podsetio je i da je u decembru kosovska skupština usvojila tri zakona koji se tiču aktivnosti kosovskih bezbednosnih snaga, a da te zakone nisu podržali srpski poslanici.

Sve ovo, poručio je, ukazuje na potrebu posvećanosti Unmika u izgradnji uzajamnog poverenja među pripadnicima svih manjinskih zajednica.

Opširno govoreći o svim aktivnostima Unmika na Kosovu, Tanin je, između ostalog, pomenuo napredak u radu radne grupe koja se bavim nestalim osobama, kao i potrebi efikasnije posvećanosti na obezbeđivanju prva Aškalija i nevećinskih zajednica, povratnika i interno raseljenih lica.

Dačić: Ukidanje taksi otvara vrata razgovorima

Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić poručio je u obraćanju da je dijalog sa Prištinom obustavljen zbog uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Napomenuo je da je gotovo cela međunarodna zajednica taj potez osudila i da su svi, uključujući najveće saveznike, pozvali Prištinu da tu odluku povuče.

Dačić je naglasio da Srbija nikada nije povlačila jednostrane poteze – ni zbog ZSO ni zbog jednostrane odluke Prištine da konfiskuje imovinu Trepče, te naglasio da dijalog može biti nastavljen tek kad Priština povuče takse.

"Nadam se da će Priština ukinuti nametnute takse, jer bi to bilo razumno i otvorilo bi vrata razgovorima. Međutim, ukoliko to ne učine, biće jasno da ne žele razgovor, ne žele dogovore, ne žele da prave kompromise, već žele politiku ucene", rekao je Dačić.

Podseća da se razgovori Beograda i Prištine vode već šest, sedam godina, i da je tokom tog perioda bilo pomaka – nekada većih, nekada manjih, ali da se razgovaralo.

"Ja sam, kao tadašnji premijer, potpisao Briselski sporazum. Nažalost, taj sporazum ni danas nije u potpunosti primenjen, a sada smo u fazi da razgovora u Briselu nema i svi ste vrlo svesni zbog čega", rekao je Dačić.

Ipak, kako kaže, zna da će mnogi od prisutnih opet apelovati na obe strane da se uzdrže od jednostranih poteza i posvete dijalogu i pronalaženju trajnog rešenja.

Međutim, naveo je da je on više puta ukazivao da se nalazimo u veoma delikatnoj fazi i apelovao na sve da se stvore uslovi za konstruktivan razgovor, bez uslovljavanja i nametanja rešenja.

"Trenutak da Unmik završi misiju nije blizu"

Poručio je da Srbija smatra da su sednice SB posvećene Kosovu i Unmiku potrebne i izrazio zadovoljstvo i zahvalnost članicama Saveta što je postignut dogovor da se i dalje kontinuirano raspravlja o Kosovu.

"Najvažnije je da će SB i dalje kontinuirano raspravljati o izveštajima generalnog sekretara UN o situaciji na KiM i radu Unmika", rekao je Dačić.

Podseća da se Savet bezbednosti i dalje bavi situacijom u BiH dva puta godišnje, kao i Rezidualnim mehanizmom za krivične sudove – nekadašnjim Haškim tribunalom, a da niko nije tražio skidanje tih tema sa agende.

Ocenio je da je prisustvo i delovanje Unmika na KiM od ključnog značaja i zahvalio Ekvatorijalnoj Gvineji, koja je uvrstila ovaj sastanak u dnevni red Saveta bezbednosti.

"Mi ne tražimo sednice da bi se sa nekim sukobljavali, već kako bismo doprineli stabilizaciji situacije na KiM i miru u regionu. Srbija je konstruktivan, kredibilan i predvidiv partner. Zato smo i inicirali dogovor o dinamici održavanja sednica Saveta bezbednosti", kaže Dačić.

Srbija, kako kaže, veruje da je neophodno da Savet bezbednosti bude otvoren i spreman da razmatra sva pitanja od važnosti za međunarodni mir i bezbednost, a posebnu pažnju mora posvetiti svojoj preventivnoj ulozi, reagujući na situacije koje, pored toga što predstavljaju jasno kršenje rezolucije ovog tela, dovode i do porasta tenzija, ugrožavanja stabilnosti i bezbednosti.

"I dalje verujem da treba i da možemo pronaći zajednički imenitelj u interesima i raditi na njegovoj realizaciji. Svi želimo da se ovo pitanje reši, svi želimo da Kosovo i Metohija više ne bude tema Saveta bezbednosti, da Unmik završi svoju misiju, ali uspešno. Taj trenutak, nažalost, još uvek nije blizu", istakao je Dačić.

Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje otvorenih pitanja, zbog čega se i nakon uvođenja taksi, uzdržala od recipročnih mera i bilo kakvih poteza koji bi dodatno otešali postojeće stanje, kaže ministar.

"Još jednom smo svojim delovanjem pokazali odgovornost, racionalnost i kredibilitet", ističe Dačić, dodajući da su te nerazumne mere ciljano usmerene na otežavanje položaja srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

"Priština nastavlja da ugrožava sve što su se EU i drugi međunarodni činioci trudili da se postigne, kroz dijalog i regionalno povezivanje. Kako onda očekivati da se poštuje bilo kakav dogovor ako se ne poštuju osnovni principi na kojima počiva savremena Evropa", ukazao je Dačić.

"Argumenti Prištine neprihvatljivi"

Takođe, naveo je da se argument Prištine da je ovaj potez, uvođenje taksi, usledio kao kontramera zbog politike Srbije koju oni karakterišu kao "agresivnu" – ne može prihvatiti.

Dačić ističe i da je za svaku osudu izjava Ramuša Haradinaja u kojoj optužuje Unmik i generalnog sekretara UN za pisanje "lažnih izveštaja", kao i odluka o prekidu saradnje sa Misijom najviše međunarodne organizacije.

"Podsetiću da je Haradinaj, tokom sastanka sa najvišim zavničnicima EU, optužio i EU da je 'ubila dijalog' ", naveo je Dačić.

Dodao je i da je, iako je tzv. Kosovo članica Svetske banke i MMF, Srbija do danas otplatila 750 miliona dolara kredita i treba da otplati još više od 200 miliona dolara duga koji se odnose na korisnike sa KiM.

"Ako već Srbija otplaćuje te dugove, kako onda Kosovo nije deo Srbije", upitao je Dačić.

"Očekujemo optužnice za zločine OVK"

Istakao je i da Srbija pozdravlja započete aktivnosti Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva na saslušanju pojedinih lica sa KiM.

"Istovremeno se nadamo da će uskoro biti podignute i prve optužnice, posebno imajući u vidu značaj ovog koraka u procesu rasvetljavanja zločina izvršenih na pripadnicima srpskog stanovišta i drugih nealbanaca na KiM", rekao je šef srpske diplomatije.

Kako je naveo, među onima koji su pozvani na saslušanja nalazi se nekoliko visokih zvaničnika, pripadnika iz komandne strukture tzv. OVK što je posebno važno, jer je prikupljeno dosta podataka koji ukazuju na direktnu povezanost ljudi koji su bili u komandnoj strukturi sa zločinima koji su bili počinjeni.

"Nadamo se da će Priština sarađivati sa nadležnim institucijama u cilju kažnjavanja ovih zločina, ali činjenica da je za savetnika premijera tzv. Kosova imenovan ratni zločinac Sulejman Seljimi, što je osudio i američki ambasador u Prištini, ne ostavlja nam mnogo prostora za optimizam", upozorava Dačić.

Navodeći, između ostalog, podatak iz nedavnog izveštaja Misije OEBS-a na Kosovu da je u prošloj godini broj incidenata koji su bili usmereni na pripadnike srpske zajednice na KiM porastao za čak 30 odsto u odnosu na 2017. godinu, Dačić kaže da je poražavajuće što se o ovim brojevima govori na 20. godišnjicu od uspostavljanja međunarodnog civilnog prisustva, odnosno usvajanja Rezolucije 1244 SB UN.

Čitaku: Takse su izgovor

Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku iznela je niz optužbi na račun Srbije, rekavši, između ostalog, da je Beograd taj koji traži izgovore da ne sedne za pregovarački sto u Briselu.

Srbija uslovljava dijalog uklanjanjem taksi, kazala je Čitaku i ponavila da je odluka o taksama direktan odgovor na "agresivnu i brutalnu" kampanju srpske vlade protiv Kosova.

Prema njenim rečima, takse nisu problem već su samo izgovor Beograda za odbijanje da sedne za sto sa Prištinom u Briselu.

Ponovila da ne može da shvati zašto se SB UN ponovo sastaje i češće govori o Kosovu, nego o Siriji, Jemenu, Venecueli gde, prema njenim rečima, postoje pravi problemi.

"Neprihvatljivo je da je Srbija pretvorila ovo telo u teatar koji je postao scena za Srbiju da priča svoju bajku svetu, izmišljanje priča u koji ne sami ne veruje", rekla je Čitaku i dodala da su sednice izgubile svoju svrhu.

Pozvala je članice bezbednosti da prekinu, kako je rekla, ovu parodiju i šaradu.

Takođe je optužila Srbiju da nije iskrena u angažovanju u dijalogu o normalizaciji i istakla da se neće voditi dijalog o postojanju Kosova kao slobodne države.

"Želimo da razgovaramo o izgradnji konstruktivnog odnosa među susedima kao ravnopravni, ali tu leži problem, Srbija se protivi ideji da je Kosovo ravnopravno, zato stalno stvaraju drame", kaže Čitaku.

Osvrnula se i na nedavnu odluku Prištine o Trepči optuživši Beograd "neokolonijalnu" reakciju.

Kosovo neće pregovarati o Trepči ili nekom drugom resursu, oni su na Kosovu i pripadaju Kosovu, tvrdi Čitaku i dodaje da Srbija treba da želi mir, a ako to zaista želi onda mora da radi na tome.

Optužila je Beograd i da vrši pritisak na Srbe na KiM i da sprečava njihovu integraciju, te da ih koristi kao instrument za svoju politiku destabilizacije.

Čitaku tvrdi i da se glavni osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića krije u Beogradu i da Srbija odbija da ga preda kosovskim vlastima.

Navodeći da se Kosovo oslobodilo Srbije pre 20 godina, Čitaku kaže da je sad trenutak da Srbija sebe oslobodi Kosova, zarad mira i bezbednosti u regionu.

Održavanje sednice Saveta bezbednosti o Kosovu bilo je do poslednjeg momenta pod znakom pitanja, jer se pojedine zapadne zemlje protive praksi da se o ovoj temi raspravlja četiri puta godišnje.

Velika Britanija tražila je da se Kosovo zauvek skine sa dnevnog reda, dok Amerikanci smatraju da sednice treba da se održavaju dva puta godišnje. Protiv rasprave o stanju na Kosovu je i Francuska, dok Rusija i Kina ne podržavaju ovu inicijativu.

Sve tri zemlje koje su "protiv", kao razlog navode – stanje na terenu.

A, stanje na terenu opisano je u izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, u kojem se ističe da su prištinske takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH pojačale tenziju između Beograda i Prištine, posebno na severu Kosova.

Guteres je, između ostalog, upozorio lidere obe strane da treba da pronađu način za napredak u dijalogu koji se vodi uz posredovanje Evropske unije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво