Vučić za RTS: Platili smo visoku cenu zbog taksi, niko nam to neće nadoknaditi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je Nemačka više puta rekla da se protivi taksama koje je uvela Priština na robu iz centralne Srbije, a da je Angela Merkel to danas ponovila. Vučić ističe da smo zbog taksi platili visoku cenu i da nam niko neće nadoknaditi izgubljeno. Sami ćemo svojim radom to da uradimo, poručio je Vučić.

Aleksandar Vučić je rekao da su u razgovorima sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel Kosovo i Metohija i stabilnost i mir u regionu uvek glavne teme. Danas su razgovarali i o bilateralnim odnosima i o evropskom putu Srbije.

"Važno je da kažem da je Angela Merkel uvek podržavala mir i sigurnost za ljude u čitavom regionu, i posebnu pažnju pridaje Srbiji. Zato joj dugujem ogromnu zahvalnost kao predsednik Republike", rekao je Vučić u intervjuu za RTS.

Naveo je da kancelarka veliku pažnju pridaje i investicijama i da je Nemačka apsolutno najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije.

U prvih 11 meseci prošle godine trgovinska razmena Srbije i Nemačke je prešla 4,5 milijardi evra, a 13 odsto naše ukupne spoljnotrgovinske razmene vezano je za Nemačku.

Predsednik Srbije je još jednom istakao da je uvek zadovoljan kada može nešto da nauči od Angele Merkel. Nemačka je uvek protiv ograničenja trgovine i protiv taksi, što je važna poruka za nas, istakao je Vučić.

Ukazao je da je kancelarka u jednoj rečenici ponovila više puta izrečen stav Nemačke protiv taksi koje je nametnula Priština.

"Za Nemce je čudno kada pravite barijere u protoku robe, usluga i kapitala", naveo je Vučić.

Šef kabineta kosovskog premijera Avni Arifi izjavio je u intervjuu za KTV da bi Priština mogla da privremeno suspenduje takse na ograničen period, tokom kojeg bi "Kosovo i Srbija intenzivno radili na postizanju konačnog sporazuma".

"Da li će ukinuti ili suspendovati – sasvim je svejedno. Naneli su nam ogromnu štetu, uneli ogromnu tenziju. Rekao sam da će se to povlačenje dogoditi i dogodiće se. Mi smo platili visoku cenu i niko nam neće to nadoknaditi, ni iz Prištine ni iz EU, niti bilo ko drugi. Sami ćemo svojim radom, požrtvovanošću i znanjem to da uradimo", ukazao je Vučić.

Pisane garancije Žan Kloda Junkera

Iako nije bilo reči o kvotama na uvoz čelika sa kancelarkom Merkel, jeste sa komesarom sa susedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom.

"Iz Evropske unije danas sam dobio i pismo Žan Kloda Junkera. Hvala mu na tome. Za razliku od mnogih koji govore loše o njemu, mislim da je ne samo korektan i blizak Srbiji, već i jedan od najsposobnijih ljudi", rekao je Vučić i naglasio da je on dao pisane garancije da će pomoći Srbiji ako budemo imali problema.

Predsednik je kritikovao one koji su govorili da je Junker imao problema sa alkoholom. Ukazao je da su njih dvojica imali sličan problem koji nema veze sa pijanstvom.

Vučić je rekao da je juče bilo razgovora sa Kinezima iz smederevske železare.

"Verujem da će ostati i opstati jer je to za nas od ključnog značaja. Bio bi strašan udarac za nas da odu. Zato ćutimo i ne podižemo glas, verujemo da će EU i kroz reči Junkera ispuniti svoje obaveze i pokazati poštovanje prema Srbiji", rekao je Vučić.

Vučić zamolio "Rio Tinto" da se stvari ubrzaju 

Predsednik Srbije je u Davosu razgovarao sa šefovima "Rio Tinta" Žan Sebastijan Žakom i Simon Niven. Ta kompanija u Srbiji realizuje projekat "Jadar".

"Obavestili su me da stvari idu dobro, a ja sam ih molio da se stvari ubrzaju. Objasnili su da lako urade rudarski posao, ali im ostaje čak 26 koraka da bi odvojili litijum od kamena i svega toga što je izvučeno iz zemlje. To je tehnološki komplikovan proces, ali rade na tome", rekao je Vučić.

Sarađuju i sa japanskim i kineskim kompanijama – sa Kinezima su u raznim partnerstvima 31 godinu.

Angela Merkel je danas u Davosu rekla da je slaba tačka nemačke auto-industrije to što kada se pređe na električni automobil, niko ni u Nemačkoj ni u EU ne može da napravi bateriju – sve to se pravi na Dalekom istoku.

"To je jedan od problema koje ima 'Rio Tinto', ne znaju kako baterija treba da izgleda. Od ogromnog je značaja taj litijum u jadaritu, na zapadu Srbije, nedaleko od Loznice. Od 2024. tamo će moći da radi ko zna koliko ljudi i ko zna šta sve možemo da izvučemo iz toga. Ako oni budu napravili partnerski odnos sa Kinezima, to bi značilo da će se tamo napraviti velika fabrika autobusa na električni pogon, kombija, automobila i drugih vozila. Tu je Srbija u ogromnoj prednosti u odnosu na druge zemlje", objasnio je Vučić.

Vučić o slobodi medija: Brzo ćemo pokazati rezultate

Povodom negativnih reakcija zbog njegovog jučerašnjeg učešća na panelu o medijskim slobodama, Vučić je rekao da na to može samo da se osmehne.

"To sam pratio sa posebnim oduševljenjem, zato što kada neko ne može da vam kaže da ste nešto rekli tačno, ili da ste nešto rekli loše, to govore jer imaju apriori negativan stav prema vama. Možete na to samo da se osmehnete", rekao je Vučić.

Tvrdi da oni žele da zabrane da se čuje drugo mišljenje. "Vi biste da postoji vaš sud, a da mi zavežete jezik, da ništa ne kažem. I pored toga, kada mi kažete da sam Hitler, Pinoče, tada ne smem da odgovorim. Možda bih nekog uvredio", naveo je Vučić.

Smatra da je veoma važno da razmatramo probleme sa kojima se suočavamo. Stanje u medijima, ukazuje, nije idealno.

"Kao što nam ekonomija napreduje bolje nego što smo očekivali, čuli ste od svih, u ovom moramo da napredujemo. Moraćemo mnogo toga da uradimo, brzo ćemo pokazati rezultate", poručio je Vučić.

Zbog napada na njega se, kaže, ne sekira.

"Naučio sam na kritike i napade. Što je Bojko Borisov rekao – golema grbina, ili što bi naš narod rekao – 'široka leđa'. Možete to da podnesete", zaključio je Vučić.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво