SNS: Politički program SzS-a je promovisanje nasilja nad ženama

Promovisanje nasilja u društvu i nad ženama očigledno je deo političkog programa Saveza za Srbiju ocenile su članice Predsedništva SNS-a i pozvale civilne sektor i sve koji se bave javnim poslom, da osude progon od strane čelnika SzS-a svih onih koji drugačije misle od njih.

Članica Predsedništva SNS-a Maja Gojković navodi da je očigledna politika Saveza za Srbiju da promoviše nasilje, kao i da to pokazuje to što se svakoga dana šalju poruke ženama, koje drugačije misle, da su "ku*ve".

"To je opasna politička poruka koja promoviše nasilje u našem društvu i mi smo se danas okupile da pozovemo civilni sektor i sve žene koje se bave javnim poslom da osude progon svih nas koje drugačije mislimo od SzS-a", istakla je Gojkovićeva na konferenciji za novinare.

Dodala je da su svi svedoci da je jedan od čelnika SzS-a Sergej Trifunović juče brutalno napao novinarku Srpskog telegrafa, nakon čega je nastavio sa napadom tako što se izvinjavao ku*vama što ih je poredio sa novinarkama.

"Ovo je samo još jedan u nizu napada na žene u našoj državi i sigurna sam da nije poslednji. Ovde smo kao predstavnice žene, kao predstavnice 51 odsto populacije i kao predstavnice ženskog pola koje se bave javnim poslovima da poručimo i kažemo stop nasilju nad ženama i da pošaljemo poruku da žene u Srbiji nisu kurve", istakla je Gojkovićeva.

Ukazala je da veći deo javnosti, medija i civilnog sektora, kao i oni koji su zaduženi da brinu o rodnoj ravnopravnosti, nisu reagovali na te uvrede.

Dodala je da su napadi i uvrede na žene počele sa napadom na premijerku Srbije Anu Brnabić, kada je Veselinović pozivao na njeno silovanje, a nastavilo se tako što je Trifunović promovisao ideju da je predsednica Skupštine Maja Gojković "fuksa".

"I to samo zato što imam drugačije mišljenje, zato što podržavam predsednika Aleksandra Vučića. Žrtva njihovog nasilja i verbalnog i fizičkog je i supruga Olivera Ivanovića koja nije želela da im se pridruži na jednom protestu, novinarke Pinka, Studija B. Svi smo zajedno i moramo da kažemo stop političkim programima SzS-a, a koje se odnose na žene", istakla je Gojkovićeva.

Upitala je šta još treba da se desi da poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković reaguje, kao i da mediji počnu da pišu o fenomenu nasilja nad ženama koju promoviše SzS.

Osudila je ponašanje poslanica SzS-a koje ćute na tu temu, a vrlo su glasne kada se priča u Mreži žena u Parlamentu, koji je, prema njenom mišljenju, obesmišljena.

"Upozoravamo i žene koje obavljaju javne i važne poslove da ne treba da podstiču ovako ponašanje i omalovažavanje žena koje se ne slažu sa politikom SzS-a, a koju promovišu nasilnici koji očigledno bez programa imaju da ponude samo maltretiranje, ponižavanje žena. Očigledno je da je njihova poruka da je nama mesto na štajgi, u javnoj kući, da nismo za obavljanje javnih i važnih poslova", istakla je Gojkovićeva.

Navela je da je i predsednica opštine Stari grad Irena Vujović jedna od žrtvi nasilja, kao i da se u tom slučaju takođe naišlo na ćutanje većeg dela javnosti i civilnog sektora.

Podsetivši da je Slobodan Georgiev rekao da sve ljude koji su došli da pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina ispred Hrama Svetog Save treba strpati u logor, Gojkovićeva je navela da čelnici SzS-a pozivaju na linč ljudi koji se nalaze u SNS-u i svih onih koji ne misle kao oni.

Članica Predsedništva SNS-a Nela Kuburović istakla je da gotovo svaki dan imamo primer kako će "siledžijski savez da se ponaša prema ženama", što je počelo sa nasilničkim ponašanjem prema premijerki Srbije, a nastavilo se sa ponašanjem prema predsednici Skupštine.

"Gotovo svaki dan imamo primere kako će siledžijski savez da demonstrira svoj program u oblasti vladavine prava i zabrani diskriminacije", navela je Kuburovićeva.

Dodala je da nasuprot tome SNS demonstrira sve vreme nultu toleranciju prema svim oblicima nasilja.

"Pokazali smo prethodnih godina da to nije samo na rečima, već smo to konkretizovali i konkretnim zakonskim rešenjima i upravo zahvaljujući inicijativi Aleksandra Vučića danas imamo Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji se primenjuje nešto više od 19 meseci, imamo nova krivična dela koja do sada nismo imali – polno uznemiravanje, proganjanje i zato pozivam državne organe da još jednom preispitaju da li u ovim slučajevima elemenata krivičnog dela", istakla je Kuburovićeva.

Dodaje da SNS neće stati na ovim zakonskim rešenjima i da će nastojati da pokažu da nasilje ni u kojem obliku nije dozvoljeno i ne može da postane opšte prihvaćeno.

Dodala je da će se nastaviti sa radom na zaoštravanju krivičnog zakonika za svaki oblik nasilničkog ponašanja.

"Suština je nulta tolerancija prema svakom obliku nasilja", istakla je Kuburovićeva.

"Tokom 2018. godine stradalo 33 žene u porodičnom nasilju"

Funkcioner SNS-a Biljana Popović Ivković najoštrije je osudila uvrede koje su juče upućene novinarki Srpskog Telegrafa i istakla da je i sama nakon što je juče reagovala bila izložena linču.

"Pored toga što su nasilnici, Đilas, Trifunović i drugi u SzS-u su i ženomrsci. Oni i njihovi sledbenici su juče poslali poruku da je dozvoljeno da žena bude ubijena i da je ku*va", navela je Popović Ivković i istakla da takvo nasilje moraju svi da osude.

Dodaje da su iz SzS-a poslali jasnu poruku da je žena ku*va i da je treba ubiti i podsetila da je 2018. godine u Srbiji stradalo 33 žene u porodičnom nasilju.

"Đilas koji organizuje takozvane građanske poruke šalje poruku – tuci i ubi svoju ženu", istakla je Popović Ivković.

Izrazila je očekivanje da će se svi akteri društva, nevladine organizacije, poverenica, mediji, stati u odbranu žena.

"Mene još više zabrinjava što žene u SzS-u ćute na ovu temu", kaže Popović Ivković.

Ističe da je isti taj Trifunović koji je juče novinarku nazvao ku*vom otišao korak dalje i predsednika Vučića uporedio sa Adolfom Hitlerom – nacistom koji je ubio 70 miliona ljudi.

"To je bolesno, taj čovek pod hitno treba da zatraži lekarsku pomoć", zaključila je Popović Ivković.

Vujović: Vređanje žena ogledalo Đilasovog saveza

Članica Predsedništva SNS-a i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda, Irena Vujović, najoštrije je osudila primitivno vređanje žena od strane Sergeja Trifunovića.

"Novinarka Srpskog telegrafa je samo jedna u nizu žena koja je pretrpela najodvratnije uvrede od predstavnika Đilasovog, Jeremićevog i Obradovićevog saveza, samo zato što je profesionalno obavljala svoju dužnost, pokušavajući da čuje i drugu stranu", rekla je Vujovićeva.

Ističe da pozivi na linč i sve učestalija vređanje novinarki i žena na javnim funkcijama, predstavljaju ogledalo Đilasovog saveza.

"I zato građani neće dozvoliti da primitivci i lopovi ponovo odlučuju o njihovom životu", istakla je Vujovićeva.

Dodaje da Srbija nije država u kojoj će nasilje biti dozvoljeno i tolerisano.

"Braneći sve žene, branimo i demokratske vrednosti za koje se zalažemo", poručila je Vujovićeva.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво