Lideri EU o zastoju dijaloga Beograda i Prištine

Na inicijativu predsednika Kipra Nikosa Anastasijadisa, lideri Evropske unije večeras će na samitu u Briselu razmotriti zastoj u dijalogu Beograda i Prištine. Biće reči i o situaciji u Bosni i Hercegovini na zahtev hrvatskog premijera Plenkovića. Glavna tema samita je Bregzit, nakon što je britanska premijerka Tereza Mej u parlamentu odložila glasanje o sporazumu o izlasku iz Unije.

Nakon ministara spoljnih poslova, o Kosovu večeras i na nivou evropskih lidera. Na zahtev kiparskog predsednika Anastasijadisa, tokom radne večere lideri će razgovarati o krizi u dijalogu nakon odluke Prištine da nametne takse na robu iz Srbije.

Osudu ovih mera, zahtev za njihovo povlačenje i nastavak dijaloga ponovili su ove nedelje visoka predstavnica Mogerini, komesar Han, nemački ministar spoljnih poslova i drugi šefovi diplomatija. Slične poruke očekuju se i večeras na samitu, mada bez usvajanje formalnih zaključaka.

"Razgovaraćemo o više spoljnopolitičkih tema, ali i odnosima između Srbije i Kosova, u svetlu njihove evropske perspektive", napominje nemačka kancelarka Angela Merkel.

Centralna tema samita je Bregzit. Nakon što je prebrodila glasanje o poverenju, Tereza Mej traži u Briselu dodatne garancije da bi sporazum o izlasku iz EU prošao u Britanskom parlamentu.

"Preneću liderima šta je neophodno da bi sporazum dobio zeleno svetlo. Ukazaću na legalne i političke potvrde koje su nam za to potrebne", ističe britanska premijerka.

Odgovor EU je da nema novih pregovora o postignutom sporazumu, ali da je i moguće naglasiti privremeni karakter dogovora o irskoj granici. Time bi se ublažile kritike da sporazum na neograničeno vreme vezuje Britaniju za evropska pravila.

"U Velikoj Britaniji se strahuje da će garancija za irsku granicu neminovno biti aktivirana na neodređeni rok. Niko pri zdravoj pameti to ne želi", smatra premijer Holandije Mark Rute.

Lidere EU očekuju i teški razgovori o novom sedmogodišnjem budžetu, migracijama i reformama evrozone.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво