Vučić od ambasadora traži da Moskvu i Peking obaveste o stanju na Kosmetu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ambasadorima Kine i Rusije, Li Mančangom i Aleksandrom Čepurinom, kao i sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom. Vučić je ocenio da potezi Prištine imaju za cilj proterivanje srpskog naroda. Zamolio je Lija i Čepurina da obaveste Peking, odnosno Moskvu, o dešavanjima na Kosmetu. Američkog ambasadora je zamolio da SAD upozore Prištinu da svojim potezima ugrožava mir i stabilnost u regionu.

Aleksandar Vučić je obavestio ambasadora Kine Li Mančanga kakvu opasnost nosi najava formiranja "vojske Kosova" 14. decembra. Vučić je zamolio Lija da, kao prijatelj Srbije, redovno izveštava kinesko rukovodstvo o razvoju situacije na Kosovu i Metohiji.

Vučić je rekao da je potpuno jasno da najava formiranja vojske i insistiranje na taksama od 100 odsto na robu iz centralne Srbije imaju za cilj proterivanje srpskog naroda sa Kosova i Metohije, jer mu onemogućavaju opstanak.

Kako je Služba za saradnju s medijima predsednika saopštila, Vučić je upozorio da takvo neodgovorno ponašanje Prištine može da dovede do katastrofe, jer Srbija ne može i neće mirno da gleda uništavanje srpskog naroda.

Vučić je zamolio da "bratska Kina iskoristi svoju ulogu i uticaj u svetu i pomogne da se održe mir i stabilnost".

Ambasador Li je rekao da Kina potpuno razume šta se događa i da samostalna i miroljubiva politika Srbije i predsednika Vučića smeta određenim faktorima u međunarodnoj politici.

"Za Kinu je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i ostajemo privrženi poštovanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta", naglasio je ambasador Li.

Vučić je i u razgovoru sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom izrazio veliku zabrinutost zbog najava formiranja "vojske Kosova", suprotno Rezoluciji 1244 – "jedinom pravnom okviru koji je u skladu sa međunarodnim javnim pravom i postignutim dogovorima".

Vučić je zamolio Čepurina da Vladimira Putina i rukovodstvo prijateljske Rusije upozori da Srbiju i region kao da neko namerno gura u sukob.

"Srbija ničim ne izaziva nestabilnost, ali ćemo stalnim provokacijama biti dovedeni u bezizlaznu situaciju da štitimo srpski narod na Kosovu i Metohiji. Srbija ne sme da dozvoli progon sopstvenog naroda", rekao je predsednik Vučić.

Ambasador Čepurin je rekao da je pitanje Kosova i Metohije dugotrajan problem za koji treba tražiti razumno rešenje, korisno za sve. On je naglasio da zvanična Moskva s pažnjom prati razvoj situacije, što se vidi i po reagovanjima Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Nakon sastanka sa Čepurinom, predsednik Srbije se sastao i sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom. Zamolio ga je da SAD iskoriste svoj politički uticaj i upozore Prištinu da svojim potezima ugrožava mir i stabilnost u regionu.

"Istrajavanje Prištine na taksama na robu iz centralne Srbije i, još više, na formiranju vojske tzv. Kosova izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je predsednik Vučić.

Ambasador Skot je naglasio da se taksama krše odredbe Cefte i ugrožava budućnost regiona. Podsetio je da je američki državni sekretar Pompeo pozvao vlasti u Prištini da ukinu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Skot je ponovio da SAD podržavaju napore Beograda da normalizuje odnose sa Prištinom i da su spremne da pomognu u postizanju održivog rešenja, koje bi omogućilo stabilnost, zahvalivši ujedno na uzdržanom reagovanju Srbije na poslednje događaje.

Predsednik Vučić je podsetio na odredbe Briselskog sporazuma i Rezolucije 1244, kao i na odredbe Cefte, naglasivši da Srbija nije prekršila nijednu od njih.

"Srbija ubrzano ekonomski napreduje i zato je iskreno za mir i stabilnost", rekao je predsednik Vučić i dodao da je potrebno da Priština ukine takse, kako bi se, uz posredstvo Evropske unije, nastavio briselski dijalog i traženje kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво