Unija Komora povukla priznanje Kosova

Unija Komora, ostrvska država u Indijskom okeanu, povukla je priznanje Kosova, potvrdio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora Suefom Muhamedom el Aminom.

Ministar Dačić je zahvalio gostu što, kako kaže, shvata naše probleme.

"Mi jedni druge pomažemo, podržavamo i naši narodi će imati koristi od ovoga. Želimo da promenimo spisak priznanja koji Priština drži. Oni stalno govore da su to moje laži i klevete. Evo danas mogu da se uvere da je to istina, da su note autentične. Mi nismo protiv Kosova nego protiv toga da je priznanje svršeni čin", dodao je Dačić. 

Gost iz Unije Komora kaže da će uvek konsultovati Srbiju na marginama velikih konferencija kako bi potvrdili partnerstvo dve države. 

"Za nas Kosovo predstavlja sastavni deo vaše zemlje i podržavamo pregovore koji su u toku kako bi bilo više mira za vašu zemlju i druge države u regionu. Jedino dijalog omogućava da se stvori saradnja između naroda. Moja zemlja je prvobitno priznala nezavisnost, ali sada treba dati šansu dijalogu da bi sutra bilo kohabitacije i mira između vas i suseda u regionu", rekao je Suef Muhamed el Amin. 

On je srpskom kolegi uručio notu u kojoj se decidirano kaže da Vlada Komora posle analize povlači priznanje Kosova.

Dvojica sagovornika podsetila su da prijateljstvo dve države datira iz šezdesetih godina prošlog veka i da su Komori u ostvarivanju nezavisnosti i potvrdi terotorijalnog integriteta imali veliku podršku ondašnje Jugoslavije, a danas i Srbije. Zato su se dogovorili o proširenju saradnje na svim poljima.

To je deseto povlačenje priznanja nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Ovo povlačenje priznanja Kosova je ranije danas gostujući na RTS-u najavio Dačić.

Dačić je rekao da Priština govori da su povlačenja priznanja Kosova laži i klevete, jer ih to boli. Iako su, kaže Dačić, rekli da su to neke "bez veze zemlje", to je ipak deset glasova u UN.

Na konferenciji za medije Dačić je izjavio i da institucije Evropske unije treba da reaguju na odluku Prištine da za deset odsto poveća porez na robu iz Srbije i istakao da je jasno da Priština ne želi dijalog. 

Do sada su priznanje Kosova povukli Granada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.

Unija Komora je po državnom uređenju republika, smeštena na severnom delu Mozambičkog kanala na istočnoj obali Afrike između severoistočnog Mozambika i severozapadnog Madagaskara.

Država se sastoji od tri velika ostrva i brojnih manjih ostrva i ima oko 795.000 stanovnika (procene u 2016. godini). Glavni grad je Moroni.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво