Usvojen rebalans budžeta grada Beograda

Odbornici gradskog parlamenta usvojili su rebalans gradskog budžeta, kojim su predviđeni prihodi od 105,8 milijardi dinara, što je za oko dve milijarde više u odnosu na prethodno predviđene prihode od 103,7 milijardi dinara.

Obrazlažući predlog rebalnsa, zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da su prihodi veći zahvaljujući porezu na zarade, većim doprinosima za gradsko građevinsko zemljište, ali i dobiti gradskih preduzeća. 

Istovremeno, ukazao je da se povećava budžet za socijalna izdvajanja, koji će sada iznostiti 6,5 milijardi dinara, da su predviđena sredstva za subvencionisanje boravka dece u vrtićima, kao i za porodilje.

Vesić je rekao da je budžet realan i restriktivan, ali i u uravnotežen, te naveo da je dug zatečen od prethodne gradske vlasti bio 1,2 milijarde evra, kao i da je 2009. godine, primera radi, osnovni budžet predvideo 71 milijardu dinara prihoda, a rebalans 67 milijardi dinara.

Zamenik gradonačelnika je odobrnicima rekao da je osnovni budžet uvek niži od rebalansa, jer nadležni sada konzervativno planiraju i odnose se odgovorno prema prihodima, što, kaže, nije bio slučaj 2009. godine, kada je osnovni budžet predvideo 71 milijardu dinara, a rebalasn 67 milijardi dinara.

Podvukao je da su prihodi veći zahvaljujući porezu na zarade, gde je povećanje oko 869 miliona dinara, što, kaže, jasno govori da u gradu ima više zaposlenih i veće su plate.

Takođe, naveo je da su prihodi od doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta povećani za oko milijardu dinara.

"Činjenica da doprinosi rastu govori da se izdaje više građevinskih dozvola, da se u Beogradu gradi", rekao je Vesić.

U tom smislu, istakao je da je Beograd prošle godine izdao građevinske dozvole za više od milion kvadrata i dodao da će ove godine, ako se trend nastavi, ta brojka biti premašena, pa se mogu očekivati još veći prihodi po osnovu doprinosa za gradsko građevinsko zemljište.

Prihodi su veći i zbog veće dobiti gradskih preduzeća, koja se delom preliva u gradsku kasu.

Vesić je istakao da je budžet realan i restriktivan, ali i u uravnotežen.

To, kaže, nije lako, jer nas sledeće godine čekaju projekti o kojima građani sanjaju decenijama, poput novog mosta preko Save, tunela od Karađorđeve do Bulevara Despota Stefana, topčiderskog tunela.

"Zahvaljujući većim prihodima, povećaće se i neki reshodi, a jedno od najvećih povećanja je za socijalnu zaštitu", napomenuo je Vesić.

Prema njegovim rečima, budžet za socijalnu zaštitu predviđen rebalansom je oko šest i po milijardi dinara, što je povećanje za oko 1,1 milijardu, odnosno za oko 21, 97 odsto.

Istakao je i da se rebalansom predviđa 1,26 milijardi dinara, delom za subvencije za vrtiće, a delom za vraćanje dugova po tužbama roditelja, kojima je, kaže, od 2008. do 2012. godine nezakovinito naplaćivan vrtić više nego što je trebalo.

Takođe, dodatnih 30 miliona dinara za isplatu porodiljama.

Tvrdi da grad troši ono što ima, ne zadužuje se kao prethodna vlast, i podsetio da je dug zatečen 2013. godine bio 1,2 milijarde evra.

"Imamo veće prihode, ne razbacujemo se parama, vratili smo za šest godina skoro 600 milona evra. Možete misliti šta je sve moglo da se izgradi za te pare. Uspeli smo da vratimo deo duga, a da zadržimo finansijsku stabilnost", rekao je Vesić.

Odbornička grupa "Građanski blok 381" nije podržala predlog rebalansa, jer prema rečima Pavla Grbovića, iako se ne može reći da ništa nije pozitivno, negativni delovi pretežu.

Između ostalog, zamerio je što su, kako kaže, za Centar "Sava" predviđene subvencije, iako to preduzeće beleži gubitke.

Kritikovao je i što se, tvrdi, enormna sredstva opredeljuju za javna preduzeća, dok se smanjuju sredstva za oblast zdravstva, koja su smanjena za 51 milion dinara i iznose samo 0,67 odsto ukupnih budžetskih sredstava.

"Da li je to normalno? Budžet nije ni razvojni, ni socionalno odgovoran, već je nedefinisan finansijski akt nedostojan ovog grada", rekao je Grbović.

Polemika Vesića i Đilasa 

Šef odbornika Saveza za Srbiju Dragan Đilas rekao je da je "došlo vreme da se on i Vesić slože oko nečega, što je važan dan za skupštinu", a u vezi sa tim da od budžeta i rebalansa nema važnije odluke, ali je baš zato zamerio što gradonačelnik Beograda nije prisutan na sednici.

Na Vesićevu opasku da je budžet grada 2009. godine bio 71 milijardu dinara, a da je ove godine bilo predviđeno 103 milijarde, Đilas je rekao da je to isti budžet kada se pretvori u evre, s obzirom na kurs tada i sada.

Rekao je da je malo izdvajanja za investicije, te da je ovo budžet potrošnje, a ne investicija.

"Predviđeno je za investicije 103 miliona evra, a deficit je 70 miliona. Za investicije je 2012. godine bilo predviđeno 200 miliona, a deficit 45 miliona evra", rekao je Đilas.

Kaže i da gradska preduzeća nisu profitabilna, kao u vreme kada je on bio na čelu grada, kao i da su sada povećane subvencije za gradski prevoz, ali više za privatne prevoznike, nego za "GSP Beograd".

Đilas je napomenuo i da mu je nekadašnja sekretarka za socijalnu zaštitu Ljiljana Jovčić rekla da je 2010. godine oko 75 odsto roditelja plaćalo oko 5.000 dinara za vrtić, a da su cenu od 9.800 dinara plaćali roditelji čija su primanja veća od 100.000 dinara, te naveo da je to bolje rešenje - da oni koji primaju manje, manje i plaćaju.

Rekao je i da će planirana obnova ulica Cara Duša, Džordža Vašingtona i 27. marta, koštati više od obnove Bulevara kralja Aleksandra, iako su, kaže, te tri gradske saobraćajnice u zbiru kraće od Bulevara.

Naveo je i da je 2012. godine za troškove gradskih čelnika budžetom bilo izdvojeno 45 miliona dinara, a da je danas ta cifra 174 miliona dinara.

"Kako ga štedite, svaka vam čast", rekao je Đilas.

Vesić je replicirao, rekavši da je Đilas uništio Beograd, ostavio dugove i da je sramota da takav čovek sada nekome drži lekciju.

"Mogli ste i sami da vidite da čim počne da pominje milione evra, on se izgubi. Njemu to ništa ne znači, šest miliona, 16, 30 to je za Dragana Đilasa sića", rekao je Vesić.

Kada je reč o obnovi Ulice cara Dušana, Džordža Vašingtona i 27. marta, poručio je da se pre završetka tendera, ne može znati koliko će koštati, a da je Đilas za rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra uzeo ponudu šest miliona evra skuplju.

"Dragan Đilas priča o investicijama. Lako je sprovoditi investicije, uzeti kredit, zaduživati se besomučno, graditi most za koji ni danas niko ne može da utvrdi koliko košta", rekao je Vesić.

Naveo je da su investicije sadašnje vlasti realne i da je budžetski deficit 9,19 odsto što je, dodao je, u okviru ono što vlada i Fiskalni savet dozvoljavaju.

Osvrnuo se i na to što Đilas brani Ljiljanu Jovčić i upitao zašto onda sud presuđuje u korist roditelja?

"Sudovi presuđuju da je Đilas zajedno sa njom nezakonito naplaćivao vrtiće roditeljima duplo više", rekao je Vesić i upitao Đilasa kako ga nije sramota.

Naveo je i da je Đilas na Zvezdari izgradio vrtić "Oblačak" bez vodovoda i kanalizacije.

Na primedbe o odsustvu gradonačelnika Zorana Radojičića sa sednice, reagovao je pomoćnik Andreja Mladenović je rekao da je gradonačelnik do sada bio na svim sednicama.

Dodao je da je gradonačelnik juče doputovao iz Kazahstana, gde je boravio kao deo državne delegacije, a jutros bio na otvaranju "Lidla", te da će se možda i pojaviti danas u gradskom parlamentu.

"Kada na to upozorava neko ko je skoro pet godina bio gradonačelnik, a nije našao za shodno da se pojavi na tri sednice, onda to ne može da se prećuti", rekao je Mladenović i dodao da je tada budžet obrazlagao pomoćnih sekretara za finansije.

Usvojena je i odluka o konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu društva "JAT tehnika".

Žustra polemika i opomene

Na samom početku zasedanja došlo je do polemike između zamenika šefa odborničke grupe Savez za Srbiju Nikole Jovanovića i predsednika parlamenta Nikole Nikodijevića o predlogu da se razgovara i o bezbednosti u gradu.

Nikodijević je izrekao dve opomene Jovanoviću, ali i jednu šefu odbornika SNS Aleksandru Mirkoviću, koji se takođe uključio u diskusiju.

Odbornička grupa Savez za Srbiju predložila je da se sa dnevnog reda povuku pojedine tačke, za koje im je, kako kaže Jovanović, materijal dostavljen manje od 24 sata pre sednice, ali i da se dnevni red dopuni i da se razgovara o stanju bezbednosti u glavnom gradu.

Jovanović je u prilog tome rekao da najugroženiji u srpskoj prestonici nisu vrapci, i da najvažniji problem za građane nisu ostavljenjene i bačene žvake", već, kako tvrdi, "batinaši koji ordiniraju, mafijaška ubistva, automobili koji lete u vazduh", a pomenuo je i upad grupe od 20 ljudi u jedan lokal.

Prekinuo ga je Nikodijević rekavši da iznosi nekorektne i netačne kvalifikacije i da je dobio reč da obrazloži predlog za dopunu, a zapravo otvara raspravu.

Jovanović je nastavio da govori i rekao da se samo ove godine u Beogradu dogodilo 17 likvidacija, a Nikodijević ponovo reagovao navodeći da je osam ubistava rasvetljeno, da je bezbednost u gradu važna, ali da Jovanović pokušava da napravi političku tribinu od skupštine grada.

Vi hoćete političku tribinu, da politizujete važnu temu, rekao je Nikodijević i isključio mikrofon na govornici, a zatim izrekao i opomenu Jovanoviću.

Ne razgovara se tako što 'ad hok' pre sednice podnesete dopunu o tome. Da ste hteli, došli biste juče na konsultacije koje sam sazvao, da mi iznese tu temu kao važnu za razgovor. Moja vrata su vam uvek otvorena, rekao je Nikodijević.

Jovanović je ostao za govornicom, usledila su dobacivanja iz odborničkih klupa, a Nikodijević je odborniku Saveza za Srbiju izrekao još jednu opomenu.

"Ovo neće biti cirkus i i mesto gde će svako praviti političku tirbinu. Nećete praviti rijaliti od skupštine", rekao je Nikodijević.

U diskusiju se uključio i šef odbirnika SNS Aleksandar Mirković koji je rekao da da je izlaganje Jovanovića samo još jedan u nizu pokazatelja da se Savez za Srbiju i njegovi predstavnici služe samo neistinama, spekulacijama i jeftinim trikovima ne bi li na osetljivim temama pokušali da uberu neki politički poen.

Naveo je da gomila neistina koja je izgovorena "ništa nije drugo do pokušaj da sebe operu i da opravdaju za poziv na silovanje koje je izrekao Željko Veselinović", koji se ni danas nije pojavio, pa će nastaviti praksu Dragana Đilasa.

Dodao je da se o rebalansu razgovaralo i 29. juna, ali tada Jovanović nije prisustvovao sednici.

Tada je, prema njegovim rečima, bio u najlepšem gradu na svetu, u Parizu.

"U vreme njihove vlasti su se dešavale najgovre stvari, odsečene glave su pronalazili slučajni prolaznci. To se nikad više ne sme ponoviti. Od 17 ubistava, rasvetljeno je osam, opet ste slagali i nastavljate da lažete građane Beograda i Srbije", rekao je Mirković.

Mirković je spomenuo i ubistvo Ranka Panića, tokom protesta, a onda ga je Nikodijević prekinuo i izrekao mu opomenu.

Veljanovski: Dve hiljade stranica o rebalansu od sinoć, opstrukcija rada

I šef odborničke grupe Saveza za Srbiju Dragan Đilas tražio je da se raspravlja o bezbednosti u gradu, rekavši da je 2010. godine Ivica Dačić, kao ministar policije, za istom govornicom govorio o bezbednosti u gradu i dao podatke, i da su s njim imali prilike da razgovaraju odbornici i vlasti i opozicije.

"Ne vidim zaista šta bi bio problem da se danas uradi opet tako nešto isto i da građani Beograda dobiju informacije od nadležnih šta se radi na tim stvarima. Mislim da je bezbednost u gradu važna tema oko koje treba da se ujedinimo", istakao je Đilas.

Šef odborničke grupe Pokret slobodni građani - Građanski blok 381 Rade Veljanovski ocenio je da je u Skupštini grada došlo do poptune opstrukcije rada.

Pokazao je disk koji je, kako je rekao, odbornicima Skupštine grada stigao sinoć oko osam sati, a na kome je oko 2.000 stranica rebalansa budžeta, planovi rada 20 javnih komunalnih preduzeća u Beogradu i upitao ko je mogao od sinoć od osam sati do danas da pročita toliko stranica i pripremi se za normalnu raspravu.

Na to je Goran Vesić rekao da se tih 2.000 stranica odnosi na rebalans budžeta koji je odbornicima dostavljen pre sedam dana.

"Osnovni dokument o kome mi danas raspravljamo jeste rebalnas budžeta, a on je dostavljen odbornicima pre sedam dana i svi su ga dobili u skladu s Poslovnikom, na vreme. Ono što je stiglo sinoć, to su programi poslovanja javnih preduzeća, a njih možete lako da pročitate jer za svaki taj program poslovanja imate rezime, jer tu, u stvari, samo pratite ono što se menja u odnosu na prethodni program, naveo je Vesić.

Vesić je poručio da je nezadovoljan što se, kaže, svaki put kada su važne tačke na dnevnom redu, ponavlja isti scenario – da pojedini odbornici pokušavaju da nametnu da se u Skupštini priča o stvarima koje nemaju veze za gradom.

Istakao je da nema važnije odluke od budžeta i rebalansa, jer se kroz to pokazuje kako se troši novac građana.

"To nije novac koji pripada odbornicima, već građanima Beograda i važno je da razgovoramo o tome, da čujemo predloge. Najvažnije je da poručimo da na pravilan način trošimo", rekao je Vesić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво