Vučić: Ne bih potcenio Junkera i njegove procene

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je možda preterano jako upozorenje predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera da će na Balkanu biti kao 90-tih ako mu se uskrati EU perspektiva, ali da ne bi ni potcenio procene šefa evropske "vlade", kojeg smatra veoma ozbiljnim političarem.

Istakao je da će Srbija i dalje igrati važnu ulogu u očuvanju mira u regionu.

"Mi ćemo čuvati mir, prelazićemo preko provokacija iz regiona, čuvaćemo i sebe i druge", rekao je srpski predsednik.

Povodom različitih medijskih napisa, koji su Junkeru pripisivali sklonost alkoholu, Vučić je rekao da je reč o veoma ozbiljnom i vrednom čoveku, političaru koji je više puta ubedljivo pobeđivao u svom Luksemburgu na izborima, i o fantastičnom znalcu ekonomije.

Predsednik Srbije je ocenio i da Albanija, odbijanjem srpskog novca u postupku prodaje "Telekoma Albanije", šalje pogrešnu poruku, poruku da investitori nisu dobrodošli.

"Čuo sam od naših predstavnika da smo dali najbolju ponudu, a da je ministar telekomunikacija Albanije rekao da Srbija ne može da kupi 'Telekom Albanije'. Hoće da kaže da srpski novac nije dovoljno dobar, što bi bilo zastrašujuće", rekao je Vučić i dodao da ipak čeka zvanične podatke.

Istakao je da bi tako nešto bilo nemoguće u Srbiji.

"Nama da su Albanci rekli da imaju novca da kupe RTB i da daju više para od Kineza rekao bih 'kupite'. Kod nas nema takvih ograničenja. Ko hoće pozitivnu klimu da stvara, ne može da pravi razliku odakle dolazi novac, da li je to srpski ili nemački ili neki drugi kapital", rekao je predsednik.

Istakao je da, na kraju kreajeva, srpske investicije ne mogu biti zaustavljene.

"Kada država ima suficit, dvostruku nižu nezaposlenost nego u Albaniji, kada smanjuje javni dug, a biće na 47-48 odsto krajem januara... Kada sam postao premijer imali smo 79 odsto javnog duga. To su stvari koje su dobre. Kupićemo negde drugo, pa ćemo na drugi način da kupimo ‘Telekom Albanije'", naglasio je on.

Vučić je kazao da, kada ste uspešni, onda takvo ponašanje kakvo je pokazala Albanija, predstavlja samo neke teškoće. Država će, prema njegovim rečima, gledati da pomaže srpskim investitorima.

Podsetio je da je "Telekom Srbija" akcionarsko društvo u kojem država ima svoj deo, ali kao akcionarsko društvo ono mora da se ponaša tržišno.

"Pre kreaja maja naredne godine auto-put ka Hrvatskoj kao pista"

Vučić izjavio je da se radi na rekonstrukciji auto-puta od granice sa Hrvatskom i da će pre kraja maja naredne godine taj deo puta biti "kao pista".

Predsednik je rekao da gosti iz Italije, ali i svako ko dolazi iz pravca Hrvatske u Srbiju vidi da je prvih 20 kilometara veoma loš put.

Loš je, kaže, kvalitet asfalta, jer je put građen još u Titovo vreme, pa se krenulo sa potpunom rekonstrukcijom i pre kraja maja sledeće godine od granice sa Hrvatskom do Sremske Mitrovice biće najlepši deo puta, "kao pista". 

"Hoću da, kada ulazite u Srbiju, vidite da ulazite u ozbiljnu i uspešnu i uspšenu zemlju", poručio je Vučić.

Osenjuje da bi najveća opasnost za Srbiju bila odsustvo ekonomske sigurnosti, ali da rizici mogu da dođu i iz regiona i globalno, sa svetskog nivoa.

On je time odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predstavnika BIA Marka Parezanovića, na jednom skupu, da je u Srbiji, kako ga je reporter citirao, "najveća opasnost od stranih sila koje preko pojedinih opozicionih lidera, medija i sindikata šire destruktivne uticaje".

Vučić je rekao da o toj izjavi Parezanovića nema saznanja, da ne veruje da je na takav način govorio, ali i da "svako može da pogreši".

Naprotiv, dodao je, on je uveren da su najveća opasnost po svaku zemlju nepostojanje ekonomske sigurnosti, ogromna nezaposlenost, galopirajući javni dug...

Srbija, na sreću više nije u toj situaciji, dodao je, navodeći parametre koji to potvrđuju, a koji govore o fiskalnoj stabilnosti, rastu stranih investicija, smanjenju nezaposlenosti...

"Druga je opasnost regionalna, a treća globalna. Regionalna, pre svega u odnosima s Prištinom, ali ima i drugih tačaka na Balkanu koje jesu ili mogu da budu problematične. Neću da ulazim u to, neka to rade i o tome brinu drugi, naše je da čuvamo mir, da privlačimo investitore, da gradim bolji standard", poručio je predsednik.

Kad je reč o globalnim problemima, na njih, primetio je, Srbija ne može da utiče, bilo da je reč o nerazumevanju velikih sila, o sankcijama...

Odgovarajući na pitanje novinara šta misli o onima koji je pozivaju najviše na 5. oktobar, a koji su bili deo tadašnjeg režima, rekao je da svi oni, koji moraju da se pozivaju na nešto što su radili pre 18 godina, očigledno nemaju nikakve stavove, a još manje ideja za budućnost. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво