Đukanović: Intenzivan dijalog rešenje za jednovekovni sukob Srba i Albanaca

Najbitnije da tokom jučerašnjeg dana nije bilo značajnih incidenata na severu Kosova i Metohija i da su Srbi sa severa pokazali zrelost da ne žele da nasedaju na provokacije, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

Poruka jučerašnjeg događaja, ali i sličnih jeste da se dijalog između Beograda i Prištine mora intezivirati, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku i dodao da će se sve ove stvari ponavljati sve dok Beograd i Priština ne dođu do kompromisa.

"Kompromis je nužan i za Albance i za Srbe. Najbitnije da se sprovede sve što je do sada dogovoreno, a očigledno je da je albanska strana na KiM pokušava da neke stvari ne sprovede", ističe Đukanović.

Kaže da je veoma značajno što EU može da garantuje da će sporazum biti sproveden.

"Meni se čini da je zarad regionalne stabilnosti i zarad napretka Srbije veoma značajno da dođe do potencijalnog kompromisa koji bi pomirio ovaj jednovekovni sukob između Albanaca i Srba", kaže Đukanović.

Navodi i da je Hašim Tači ovim putem želeo da prenese poruku pre svega domaćoj javnosti, kosovskim Albancima, ali je, kaže, nažalost, tako poslao i jednu indirektnu poruku kosovskim Srbima koji su se juče osetili nesigurno.

"Očigledno je da Tači postepeno gubi podršku kada su u pitanju njegovi kolaicioni partneri, ali i kada je u pitanju Vlada Kosova", zaključuje Đukanović.

"Sporazum u Makedoniji biće svakako implementiran"

Povodom referenduma o podržavanju sporazuma između Skoplja i Atine, Dragan Đukanović je rekao da su Vlada Makedonije i premijer Zoran Zaev dosta uradili da bi se dobio pozitivan rezulatat u kampanji i na referendumu, ali, kako kaže, plaši se scenarija da ne bude dovoljno izlaznosti od 50 odsto, a da bude pozitavan odgovor na referendumu.

"Pošto je sporazum savetovadavan, a EU i drugi akteri, kao što je SAD, rekli su da će se on i dalje implentirati kroz Sobranje i druge organe, tako da mislim da će on biti implementiran. Pre svega što je opoziciona VMRO-DPMNE, kao što vidimo indiferentna po ovom pitanju i verovanto će biti oslabljena i jedan njen deo će u Sobranju glasati za implementaciju ovog sporazuma", kaže Đukanović.

Đukanović ne očekuje proteste i sukobe tokom referenduma, s obzirom da kada je sporazum bio potpisan 17. juna trajali su nekoliko večeri i mislim da kapacitet za potencijalne sube trenutno ne postoji.

"Ja bih na ovo nadovezao i izbore u BiH sledeće nedelje i čini mi se da će u ovu ranu jesen mnoge stvari na Balkanu da se ubrzaju i da dobiju jednu značajniju dinamiku. Ipak, nadam se i da će regionalna stabilnost biti očuvana", rekao je Đukanović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво