Marineli: Odluka Srbije da li želi ili ne želi u NATO

Ukoliko Srbija ne želi da postane članica NATO-a, to je njena odluka, a problem nije ni ako želi partnerstvo sa drugim državama – Rusijom ili Belorusijom, rekao je šef Kancelarije NATO za vezu u Beogradu general Ćezare Marineli.

Marineli je istakao da je Srbija mesto stabilnosti i da u toj organizaciji vrednuju poziciju i sve ono što se čini na tom polju, kao i napore koje Srbija ulaže učešćem u mirovnim operacijama.

"Imamo zajedničke izazove, ali želimo da imamo i zajednička rešenja", rekao je Marineli na Konferenciji "Saradnja Vojske Srbije sa oružanim snagama zemalja članica NATO" u organizaciji Atlantskog saveta Srbije.

Kako je dodao, odluka je na nivou Srbije ako želi da se pridrži i postane članica NATO-a, ili ako to ne želi.

"Ako Srbija ne želi da postane NATO članica, nema problema, ako Srbija želi da se pridruži to je odluka na nivou Srbije. Ukoliko želi da radi sa NATO-om, to je opet na nivou Srbije. Ako Srbija želi da radi sa drugim zemljama Rusijom, Belorusuijom – to nikakav problem ne predstavlja za NATO", rekao je Marineli.

On je naveo primer da NATO ima dobru saradnju sa Švedskom i Finskom, koje su vojno neutralne zemlje.

"NATO želi mir i stabilnost i ceni napore koje Srbija ulaže učešćem u mirovnim operacijama", rekao je Marineli.

"Nastavak balansirane politike" 

Predsednik Atlantskog saveta Srbije Vladan Živulović rekao je da je Srbija sedma u Evropi po broju angažmana u mirovniim operacijama, što znači da je Vojska Srbije iskusna i u stanju da podeli svoja iskustva.

Načelnik uprave za međunarodnu vojnu saradnju Vojske Srbije pukovnik Milan Ranković rekao je da će se nastaviti sa vođenjem balansirane politike odbrane i da je Srbija posvećena miru i stabilnosti u svetu.

Srbija je, kako je kazao opredeljana da doprinese jačanju regonalne ali i globalne bezbednosti.

Vojska Srbije učestvuje u devet multinacionalnih operacija u kojima je u preteklom periodu bilo angažovano 700 pripadnika VS i takav trend očekuje se i iduće godine, dodao je Ranković.

Šef delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a Dragan Šormaz rekao je da saradnja funkcioniše na visokom nivou i podsetio da je Srbija u parlamentarnoj skupštini NATO-a pridruženi član što znači da ima pravo na podnošenje amandmana ali ne i da glasa.

Slika o Srbiji sada je dosta promenjena i svi predlozi koje dajamo uglavnom budu u usvojeni, rekao je Šormaz ističuhi da se Srbija smatra kredibilnim partnerom i tom telu.

broj komentara 13 pošalji komentar
(petak, 21. sep 2018, 06:22) - anonymous sasa [neregistrovani]

Šta drugo?

Kada ti neko opali šamarčinu bio ti prav ili ne, sumnjam da ćeš s tim biti u lijepom odnosu!

(petak, 21. sep 2018, 05:43) - anonymous [neregistrovani]

Skapirali smo

U redu je, ne treba da ponavljate dvesto puta. Jer, može zvučati kao da jedno govorite, drugo mislite.

(petak, 21. sep 2018, 04:45) - anonymous [neregistrovani]

Ne mora NATO da obelodanjuje

Znaju naši sve pa nikako da obelodane. Mi i dalje ne znamo šta smo sve njima dozvolili na našoj teritoriji - prolaz ili nešto više.
I... šta ono bi sa Kosovom i Metohijom?

(petak, 21. sep 2018, 03:09) - anonymous [neregistrovani]

Mozda

Mozda bi to bila i dobra ideja da NATO nije bio na strani terorista u nasoj drzavi. Ovako, niko ne misli da se udruzuje sa neprijateljima. Kad nam vrate nasu teritoriju, onda mogu da iznesu predlog pred nas.

(petak, 21. sep 2018, 01:58) - Jedinostvo [neregistrovani]

RADOST

Za pocetak bi bilo lepo oterati NATO oficire iz nase zemlje, pa vratiti radar na Kopaonik i reci im da nam nikad ne trebaju. Nikad zaboraviti ono sto su nam radili !!!

(petak, 21. sep 2018, 00:25) - anonymous [neregistrovani]

kako?

kao da gledaju decu neku i kazu im, pa morate da se odlucite za koju cete skolu, ne mozete da ne idete u skolu......:D

(četvrtak, 20. sep 2018, 23:11) - anonymous [neregistrovani]

Da se ja pitam

Ukinuo bih bilo kakvu saradnju sa NATO paktom, razmena podataka, mirovne misije, sveeee. Prvo neka NATO plati odstetu, neka prizna greske, neka obelodani istinu pa onda mozemo da sednemo i da pricamo o nekakvoj saradnji.

(četvrtak, 20. sep 2018, 18:46) - anonymous [neregistrovani]

Drzi predavanje

A ja mislio dosao da se izvine za nato agresiju.

(četvrtak, 20. sep 2018, 17:03) - bata [neregistrovani]

neutralnost po nato standardima

Haha švedska i finska su baš neutralne...

(četvrtak, 20. sep 2018, 16:31) - anonymous [neregistrovani]

Nikada!

Clanstvo u NATO-u bi bilo ravno ubistvu nastradalih u toku bombardovanja. Jer onda bi i sami postali dio istih. Time bi izdali sami sebe i tako bi pljunuli na grob svih junaka koji su zivot dali boreci se protiv neprijatelja. To ne mozemo nikada sebi dozvoliti! Clanstvo u NATO- u ne treba uopste ni da bude tema!