Marineli: Odluka Srbije da li želi ili ne želi u NATO

Ukoliko Srbija ne želi da postane članica NATO-a, to je njena odluka, a problem nije ni ako želi partnerstvo sa drugim državama – Rusijom ili Belorusijom, rekao je šef Kancelarije NATO za vezu u Beogradu general Ćezare Marineli.

Marineli je istakao da je Srbija mesto stabilnosti i da u toj organizaciji vrednuju poziciju i sve ono što se čini na tom polju, kao i napore koje Srbija ulaže učešćem u mirovnim operacijama.

"Imamo zajedničke izazove, ali želimo da imamo i zajednička rešenja", rekao je Marineli na Konferenciji "Saradnja Vojske Srbije sa oružanim snagama zemalja članica NATO" u organizaciji Atlantskog saveta Srbije.

Kako je dodao, odluka je na nivou Srbije ako želi da se pridrži i postane članica NATO-a, ili ako to ne želi.

"Ako Srbija ne želi da postane NATO članica, nema problema, ako Srbija želi da se pridruži to je odluka na nivou Srbije. Ukoliko želi da radi sa NATO-om, to je opet na nivou Srbije. Ako Srbija želi da radi sa drugim zemljama Rusijom, Belorusuijom – to nikakav problem ne predstavlja za NATO", rekao je Marineli.

On je naveo primer da NATO ima dobru saradnju sa Švedskom i Finskom, koje su vojno neutralne zemlje.

"NATO želi mir i stabilnost i ceni napore koje Srbija ulaže učešćem u mirovnim operacijama", rekao je Marineli.

"Nastavak balansirane politike" 

Predsednik Atlantskog saveta Srbije Vladan Živulović rekao je da je Srbija sedma u Evropi po broju angažmana u mirovniim operacijama, što znači da je Vojska Srbije iskusna i u stanju da podeli svoja iskustva.

Načelnik uprave za međunarodnu vojnu saradnju Vojske Srbije pukovnik Milan Ranković rekao je da će se nastaviti sa vođenjem balansirane politike odbrane i da je Srbija posvećena miru i stabilnosti u svetu.

Srbija je, kako je kazao opredeljana da doprinese jačanju regonalne ali i globalne bezbednosti.

Vojska Srbije učestvuje u devet multinacionalnih operacija u kojima je u preteklom periodu bilo angažovano 700 pripadnika VS i takav trend očekuje se i iduće godine, dodao je Ranković.

Šef delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a Dragan Šormaz rekao je da saradnja funkcioniše na visokom nivou i podsetio da je Srbija u parlamentarnoj skupštini NATO-a pridruženi član što znači da ima pravo na podnošenje amandmana ali ne i da glasa.

Slika o Srbiji sada je dosta promenjena i svi predlozi koje dajamo uglavnom budu u usvojeni, rekao je Šormaz ističuhi da se Srbija smatra kredibilnim partnerom i tom telu.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво